همه چیز درباره ERP

همه چیز درباره ERP

راهکار جامع مديريت منابع سازمانی (Enterprise Resource Planning) يا ERP نوعی سامانه نرم‌افزاری است که به سازمان‌ها امکان مدیریت و خودکارسازی فرآیندهای اصلی کسب وکار را به منظور بهینه کردن عملکردشان می‌دهد. با این سیستم منابع سازمان شامل نیروی انسانی، منابع مالی، تجهیزات و ماشین‌آلات و مواد اولیه به صورت يکپارچه مدیریت می‌شود و مورد استفاده بهینه قرار می‌گیرد.

سیستم‌های ERP به شکلی منسجم و یکپارچه امور کسب‌وکار را سازمان‌دهی می‌کنند. آنها میان کارکردهای مجزا وحدت و انسجام ایجاد می‌کنند و کاری می‌کنند که فرایندها و تصمیم‌گیری‌ها بر اساس داده‌های دقیق و یکدست انجام شود. به زبان ساده راهکار جامع مديريت منابع سازمانی مثل سیستم اعصاب مرکزی هر کسب‌وکار است. این سیستم اطلاعات مهم را جمع‌آوری و منظم می‌کند تا  عملیات مختلف کسب‌وکار با کارآیی بالا انجام شود.

مدیریت فرایندهای کسب‌وکار با استفاده از داشبوردهای سیستم ERP و گزارش‌گیری‌ در لحظه‌ آسان می‌شود. مدیریان به کمک این امکانات می‌توانند داده‌ها را ببینند و بهره‌وری و سوددهی را در یک نگاه بسنجند. نرم‌افزارهای راهکار جامع مديريت منابع سازمانی به رشد بیشتر کسب‌وکار، کیفیت مطلوب‌تر خدمات و محصولات، ارتباطات بهتر و فضای کاری رضایت‌بخش‌تر می‌انجامند.

 

چرا بکارگیری ERP مهم است؟

وجود سیستم برنامه‌ریزی منابع سازمانی در یک کسب‌وکار لازم است، زیرا:

  • کارآیی و بهره‌وری کسب وکارها را به مقدار چشمگیری افزایش می‌دهند
  • باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های غیرضروری کسب‌وکارها می‌شوند
  • چابکی کسب‌وکارها را افزایش می‌دهند
  • امکان رشد و شکوفایی کسب‌وکار را فراهم می‌کنند
  • باعث همکاری و ارتباط بهتر هم در داخل سازمان و هم با تامین‌کنندگان و مشتریان می‌شوند
  • سیستم‌های ERP امکان تصمیم‌گیری بهتر مدیران را فراهم می‌کنند

 

کلیدی‌ترین مزایای استفاده از ERP

مزایای استفاده از سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی در کسب‌وکارها عبارتند از:

  • تسریع، ساده‌سازی و بهینه‌سازی فرایندهای کسب‌وکار و بالابردن بهره‌وری
  • فراهم کردن امکان تصمیم‌گیری سریع و آگاهانه مدیران
  • ارتباط بهتر میان بخش‌های مختلف شرکت و قابلیت به اشتراک‌گذاری اطلاعات بین این بخش‌ها
  • بهبود تحلیل‌های مدیریتی
  • عملکرد بهتر واحدهای تشکیل دهنده کسب‌وکار و بهبود کیفیت کالا و خدمات
  • کاهش ریسک

درباره مزایای بکارگیری ERP در کسب‌وکارها اینجا بیشتر بخوانید.

 

مزایای ERP

 

کاربرد ERP در صنایع مختلف

هر کسب‌وکاری قادر است از سیستم ‌ERP استفاده کند و از مزایای آن بهره ببرد. برخی مزایای استفاده از سیستم‌های ERP در صنایع را در ادامه بررسی می‌کنیم.

معدن

فرایندهای پیچیده معدن‌کاری نیاز به یک سیستم جامع نرم‌افزاری دارد تا آسانتر و حتی بطور خودکار انجام شود. مدیریت پروژه‌ها و تخصیص منابع در کسب‌وکارهای حوزه معدن اهمیت فراوانی دارد و پیشبرد مطلوب عملیات معدن‌کاری در گرو این دو عامل است. نظارت بر پروژه‌های متعدد دشوار است و منابع نیز در مکان‌های متعددی دور از دسترس پراکنده‌اند. بکارگیری ERP به حل این مشکلات کمک می‌کند.

صنایع فلزی

صنایع فلزی در فرایند تولید خود باید استراتژی‌های برنامه‌ریزی‌ متعددی را به کار بگیرند که استفاده از ERP از پیچیدگی‌های این کار کم می‌کند یا اینکه این صنایع معمولا با تعداد زیادی فهرست طولانی قطعات یا مواد اولیه (BOM یا Bill Of Materials) سروکار دارند که سیستم‌های ERP قابلیت‌های بسیار مفیدی در زمینه کار روی این فهرست‌ها در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

انرژی

سیستم‌های ERP قادر به تامین نیازهای مختلف شرکت‌ها و سازمان‌های مرتبط با حوزه انرژی هستند. کمک به مدیریت دارایی‌ها و تجهیزات، بهبود عملکرد از نظر حفظ محیط زیست، مدیریت بهتر ریسک، ساده‌سازی پروژه‌های عظیم و غیره از جمله این نیازهاست.

کشاورزی

سیستم‌های ERP به مدیریت منظم‌تر کسب‌وکارهای حوزه کشاورزی کمک می‌کنند. برای نمونه، آنها کارآیی فرایندهایی مانند تهیه بذر و کود، کنترل برداشت و انبار، مدیریت منابع انسانی و تجهیزات و ماشین‌آلات کشاورزی را بالا می‌برند و کار تولید و توزیع محصولات کشاورزی را کارآمدتر می‌کنند.

دانشگاه

مدیریت اطلاعات دانشجویان مانند جزئیات پذیرش و ورودشان به دانشگاه، تراکنش‌های مربوط به شهریه، اطلاعات حضور و غیاب، نمرات و زمان‌بندی واحدها ضمن تعیین سطوح مختلف دسترسی به داده‌ها، اشخاص مختلف از کارمندان و مدیران گروه و روسا تا دانشجویان و استادان با استفاده از سیستم‌های ERP به آسانی انجام می‌شود.

سلامت

دسترسی آسان به سوابق پزشکی بیماران، نگهداری از اطلاعات محرمانه آنها، پایش دقیق هزینه‌ها و کاهش هزینه‌های عملیاتی در مراکز درمانی از خدمات سیستم‌های ERP در حوزه سلامت و درمان است.

داروسازی

از کاربردهای پیاده‌سازی ERP در حوزه داروسازی، مدیریت خودکارسازی شده مراحل پیش‌فرمولاسیون و فرمولاسیون و پایش مواد خام و فرآورده‌های دارویی است.

  

سامانه‌های ERP چطور کار می‌کنند؟

شالوده راهکار جامع مديريت منابع سازمانی، یکپارچه‌سازی فرایندهای مختلف و ایجاد محیط کار نرم‌افزاری واحد و متمرکز است. به این طریق، همه یا دست کم بیشتر فرایندهای تکراری که در نرم‌افزارهای متعدد اجرا می‌شد حذف می‌شود. وجود پایگاه داده مشترک برای تمام بخش‌ها سبب می‌شود داده‌ها فقط یک بار و با تعریف و ویژگی‌های واحدی وارد شود. به این ترتیب خطر بروز خطا نیز کمتر می‌شود. یکپارچه‌سازی داده‌ها و فرایندها در سرتاسر سازمان در کنار قابلیت خودکارسازی فرایندها در بالابردن کارآیی سازمان بسیار موثر است.

این سیستم بر اساس به‌روش‌های صنایع ایجاد شده است و تجارب موفق شرکت‌ها را به کار می‌بندد، از این رو عملا دانش و رویه‌های شرکت‌های موفق را در اختیار کسب‌وکارهایی که از این سیستم استفاده می‌کنند قرار می‌دهد.

سیستم‌های ERP قابلیت پایش فرایندها، گزارش‌گیری و انجام انواع عملیات در لحظه (real-time) را ارائه می‌دهند. پویایی کسب‌وکارها و فرایندهای آنها ایجاب می‌کند از سیستم‌هایی برای مدیریت شرکت‌ها استفاده شود که قادر به پایش و پردازش داده‌ها در لحظه‌ باشند تا مدیران بتوانند کارها را همگام با دنیای واقعی پیش ببرند.

رابط کاربری متحدالشکل و شبیه بودن همه ماژول‌ها از نظر ظاهر، حس و کارکردها صرف نظر از اینکه به کدام بخش سازمان مربوط است، استفاده از سیستم را آسان‌تر می‌کند و برای کارکنانی که ممکن است از بخشی به بخش دیگر منتقل شوند یا مدام بین بخش‌ها جابجا ‌شوند مفید است.

 

انواع ماژول‌های سیستم‌های ERP

راهکارهای جامع مديريت منابع سازمانی مختلف ماژول‌های متنوعی دارند که انواع کارکردها را ارائه می‌دهند. در اینجا به تعدادی از ماژول‌های متداول در سیستم‌ های جامع برنامه ریزی منابع سازمانی اشاره می‌کنیم.

 

ماژول‌ مالی

این ماژول‌ یکی از اجزای ضروری در تقریبا همه سیستم‌های ERP است که کار مدیریت منابع و داده‌های مالی را بر عهده دارد و به تهیه گزارش‌های مالی دقیق و در لحظه کمک می‌کند.

 

ماژول مدیریت منابع انسانی

بیشتر سیستم‌های ERP ماژول مدیریت منابع انسانی دارند که قابلیت‌هایی مانند رسیدگی به امور مربوط به زمان حضور و حقوق کارکنان را فراهم می‌کند.

 

ماژول مدیریت زنجیره تامین

این ماژول ابزارهایی برای مدیریت در لحظه (real time) موجودی کالا، عملیات انبار و حمل و نقل دارد و می‌تواند به شفافیت وانعطاف‌پذیری بهتر زنجیره تامین شامل تولید، ارسال، خدمات و مانند آن کمک کند.

 

ماژول تولید

از کارکردهای این ماژول زمان‌بندی تولید و مدیریت کیفیت است. شرکت‌ها به کمک ماژول‌ تولید می‌توانند سطح تولیدشان را با تقاضا مطابقت دهند.

 

ماژول فروش

شامل کارکردهایی چون مدیریت سفارش، قراردادها، مدیریت عملکرد فروش، صدور فاکتور و پشتیبانی نیروی فروش است.

 

ماژول مدیریت دارایی (EAM)‌

سیستم‌های ERP ممکن است شامل ماژول مدیریت دارایی باشند که صنایع و کسب‌وکارهای سرمایه‌بر، می‌توانند به کمک آنها زمان وقفه در کارها را به حداقل برسانند و کاری کنند که ماشین‌‌آلات و تجهیزات‌شان همواره با حداکثر کارایی کار کنند.

 

ماژول خرید

به هماهنگ کردن خرید با تقاضا و کاهش احتمال خرید بیش از حد یا کمتر از مقدار لازم کمک می‌کند.

 

ماژول موجودی

این ماژول با نظارت بر موجودی کالا در لحظه و اندازه‌گیری سنجه‌های یا شاخص‌های مهم مدیریت موجودی، به سازمان‌ها کمک می‌کند به پیش‌بینی تقاضا و کنترل موجودی کالا بپردازند.

انواع ماژول‌های ERP

انواع روش‌های پیاده‌سازی ERP

بطور کلی راهکار جامع مديريت منابع سازمانی به سه نوع اختصاصی، ابری و ترکیبی وجود دارد گه هر یک مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارد و بسته به شرایط و انتظارات انتخاب می‌شود.

 

ERP اختصاصی

سیستم‌های اختصاصی (on-premise ERP) در محیط فیزیکی که متعلق به شرکت خریدار است (مثلا روی سرورهایی در دفتر این شرکت) مستقر خواهند بود و این یعنی مالکیت سیستم ERP نیز از آن شرکت خریدار است.

 

ERP ابری

سیستم‌های ابری ERP (cloud ERP) روی سرورهای متعلق به شرکت عرضه‌کننده نرم‌افزار میزبانی می‌شوند و کاربران ERP، از راه دور به آنها دسترسی خواهند داشت. بنابراین آنها درواقع خدمات سیستم ERP را در قالب قراردادهای ماهیانه، سالیانه یا چندساله از عرضه‌کننده دریافت می‌کنند.

 

ERP ترکیبی

راهکارهای ERP ترکیبی (hybrid ERP) می‌توانند مزایای هر یک از دو نوع سیستم ابری و اختصاصی را با هم ادغام کنند مثلا برخی شرکت‌های بزرگ در محل‌های معینی از سیستم ERP اختصاصی بهره می‌برند اما یک ERP ابری نیز دارند که داده‌ها و فرایندهای سرتاسر کسب‌وکار را یکپارچه‌سازی می‌کند.

یکپارچه‌سازی ERP با سایر نرم‌افزارهای سازمانی

بکارگیری استراتژی صحیح یکپارچه‌سازی ERP نیز برای کارآمد شدن عملیات و ارتباط برقرار کردن سیستم‌ها لازم است. یکپارچه‌سازی ERP با سیستم‌های دیگر مانند CRM، HR و e-commerce مزایای زیادی دارد. این کار باعث می‌شود داده‌های این نرم‌افزارها در راهکار جامع مديريت منابع سازمانی همیشه به روز باشد، به اشتراک‌گذاری اطلاعات میان واحدهای مختلف کسب‌وکار آسانتر شود و امکان خودکارسازی فرایندهای کسب‌وکار و بهینه کردن آنها وجود داشته باشد. شرکت‌ها نه تنها باید ERP ها را با سیستم‌های داخلی خود در مراکز داده‌شان یکپارچه‌سازی کنند، باید راهی نیز برای یکپارچه‌سازی داده‌ها در اپلیکیشن‌های موبایل و نرم‌افزارهای مبتنی بر ابر بیایند. حتی اگر داده‌ها از لحاظ فرمت، سازگاری داشته باشند، همچنان ارتباط برقرار کردن محصولات نرم‌افزاری شرکت‌های مختف با یکدیگر به نحو موثر، چالشی است که باید بر آن غلبه کرد.

 

عوامل موثر بر هزینه‌های ERP

بطور کلی هزینه ERP به فروشنده نرم‌افزار، ماژول های انتخاب شده و روش استقرار بستگی دارد. برای مثال هزینه ERP مبتنی بر نسبت به ERP اختصاصی پایین‌تر است، زیرا سخت‌افزاری برای خرید ندارد. همین‌طور در حالت نیازی نیست که کارشناس IT با دستمزد بالا را استخدام کنید. فروشنده تعمیر و نگهداری را انجام می دهد و هزینه اشتراک سالانه یا ماهانه را از مشتری دریافت می کند که معمولاً بر اساس تعداد کاربران است.

هنگام  محاسبه حدود بودجه مورد نیاز برای پیاده‌سازی راهکار جامع مديريت منابع سازمانی، هزینه‌های اولیه و جاری نیروی کار به اندازه هزینه‌های انتخاب و پیاده‌سازی نرم‌افزار مهم هستند. با رواج ERPهای ابری و ترکیبی، عوامل جدید باید ارزیابی شود. برای مثال، تعمیر و نگهداری نرم‌افزار، امکانات، ظرفیت رایانه، زمان خرابی، بازیابی، امنیت، حفظ حریم خصوصی و هزینه های کارکنان IT همه ملاحظات مهمی هستند.

 

تاریخچه ERP در یک نگاه

در سال 1964 شرکت بلک اند دکر (Black and Decker) نخستین شرکتی بود که راهکار MRP (سر واژه Material Requirements Planning به‌معنی برنامه‌ریزی الزامات مواد) را به کار برد که از مدل EOQ و رایانه بزرگ (mainframe) استفاده می‌کرد. در سال 1983 MRP II (Manufacturing Resource Planning به معنی برنامه‌ریزی منابع تولید) توسعه یافت که ماژول‌های مختلفی داشت و امور تولید را در سیستم داده مشترکی یکپارچه‌سازی می‌کرد.

در دهه 90 میلادی گروه گارتنر (Gartner Group) اصطلاح سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی یا ERP را برای تمایز این سیستم‌ها از سیستم‌های MRP، ایجاد کرد. در ادامه سامانه‌های راهکار جامع مديريت منابع سازمانی گسترش یافتند و کارکردهای دیگری مانند اتوماسیون نیروی فروش، بازاریابی و تجارت الکترونیک (eCommerce) را نیز عهده‌دار شدند.

بین سال‌های 2000 تا 2005 نرم‌افزارهای ERP بر بستر ابری به میدان آمدند و گزینه‌ دیگری در کنار گزینه ERP های اختصاصی سنتی را در اختیار کسب‌وکارها قرار دادند. امروزه مدل‌های SaaS ( Software as Service به مفهوم ارائه نرم‌افزار بر بستر ابر) و XaaS (Anything as Service به مفهوم ارائه هر نوع سرویس بر بستر ابر) از مدل‌های عرضه ERP هستند. دسترسی از راه دور مبتنی بر وب در سیستم‌های ERP ابری، امکاناتی را فراهم کرده‌ که راهکارهای موبایل از آن جمله‌اند. همچنین این نوع دسترسی، تلفیق با صنایع در حال تغییر و فناوری‌های هوشمند را ممکن کرده است مانند اینترنت اشیا، اینترنت همه‌چیز و حتی رسانه‌های اجتماعی.

در ایران، موضوع استفاده از سیستم‌ های جامع برنامه ریزی منابع سازمانی ERP از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 شمسی با ورود سیستم‌هایERP برندهای SAP و Oracle مطرح شد. اما تجربه پیاده‌سازی این نرم‌افزارهای خارجی بعلت مغایرت با فرایندهای سازمانی در ایران شکست خورد. اما از دهه 90 شمسی استفاده از ERPها در ایران رواج پیدا کرد. پس از وضع تحریم‌ها و ایجاد مشکلاتی در استفاده از ERPهای خارجی، شرکت‌های داخلی به توسعه راهکارهای بومی و جامع مديريت منابع سازمانی رو آوردند و استفاده از ERPهای داخلی به مرور جای خود را میان کسب‌وکارهای ایرانی باز کرد.

 

راهکارهای نرم‌افزاری

درست است که بکارگیری راهکار جامع مديريت منابع سازمانی برای سازمان‌های بزرگ ضروری است، اما از آنجا که هدف از راه‌اندازی سیستم‌های ERP کنترل بهتر کسب‌وکار است، هیچ کسب‌وکاری حتی در اندازه‌های متوسط و کوچک هم نیست که از بکارگیری چنین سامانه‌هایی بی‌نیاز باشد.

 

ERP برای سازمان‌های بزرگ

دلیل آنکه شرکت‌های بزرگ به راهکارهای جامع مدیریت منابع سازمانی وابسته هستند آن است که این سیستم‌ها برای مدیریت کارآمد فرایندها و داده‌های کسب‌وکار ضروری هستند. به دلیل حجم بالای اطلاعات، تعدد فرایندها و پیچیدگی آنها در کسب‌وکارهای بزرگ، مدیریت درست منابع و فعالیت‌های گوناگون سازمان بدون راهکاری جامع و یکپارچه که از پیچیدگی‌های کار کم کند عملی نیست.

 

ERP برای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط

شرکت‌های کوچک معمولا کار خود را با نرم‌افزارهای ابتدایی شروع می‌کنند و حتی بسیاری مواقع به استفاده از صفحات گسترده و نرم‌افزارهای پردازش کلمه بسنده می‌کنند اما در نهایت به یک راهکار ERP اولیه نیاز خواهند داشت تا بر مشکلات کارآیی خود غلبه کنند. علت آن است که این گونه کسب‌وکارها به بازگشت مشتریان خود برای خریدهای بعدی متکی هستند و اگر این مشتریان کالاها و خدمات مناسب موردنظرشان را با قیمت مناسب دریافت نکنند یا از رقبا خدمات بهتری دریافت کنند، نه تنها به استفاده از خدمات و محصولات رقبا روی خواهند آورد بلکه این موضوع را به اطرافیان خود انتقال خواهند داد، که برای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط بسیار آسیب‌زاست.

در سال‌های اخیر با ارائه ERP ابری و حذف هزینه‌های چشمگیر خرید سخت‌افزار، پیاده‌سازی و نگهداری، بار مالی تهیه راهکار جامع مديريت منابع سازمانی برای شرکت‌های متوسط و کوچک کاهش یافته است. شرکت‌ها برای استفاده از سامانه‌های ERP ابری حق اشتراک می‌پردازند و می‌توانند ماژول‌هایی را که اکنون به آن نیاز دارند تهیه کنند. سپس با رشد کسب‌وکارشان سیستم ERP خود را نیز متناسب با آن بسط و گسترش دهند.

 

ERP چه چیزی نیست؟

راهکارهای جامع مديريت منابع سازمانی برای مدیریت کسب‌وکار هستند. گاه سیستم‌های ERP با برخی نرم‌افزارهای دیگر که در کسب‌وکارها به کار می‌روند اشتباه گرفته می‌شوند یا سوالاتی درباره تفاوت سیستم‌های ERP با سیستم‌های سازمانی دیگر مطرح می‌شود. برخی از این نرم‌افزارهای دیگر روی انجام وظایف یکی از بخش‌های سازمان متمرکز هستند و برخی دیگر که ممکن است کارکرد جامع‌تری داشته باشند، با هدف‌ها یا دیدگاه‌های متفاوت با ERP توسعه یافته‌اند.

 

ویژگی‌های بهترین سیستم ERP

بهترین راهکار جامع مديريت منابع سازمانی سیستمی است که برای کاربر ساده و قابل اتکا باشد، امکان ارائه کارکردهای مناسب و متنوع و سفارشی‌سازی را داشته باشد، طبق تجربیات به روز و براساس فناوری‌های نوین توسعه یافته باشد و از همه مهمتر اینکه با نیازهای کسب‌وکار شما همخوانی داشته باشد.

 

نکات مهم در انتخاب یک سیستم ERP مناسب

اگر قصد دارید برای کسب‌وکار خود راهکار جامع مديريت منابع سازمانی راه‌اندازی کنید، باید چند نکته مهم را در نظر داشته باشید:

انطباق با سازمان شما از نظر کارکرد: این مهم‌ترین و زمان‌برترین جنبه انتخاب ERP است. به جز ارزیابی سیستم‌های ERP مختلف و مشاوره گرفتن در این زمینه، باید درون سازمان گفت‌وگوهایی برای مشخص کردن ویژگی‌های ERP مورد نیاز سازمان صورت بگیرد.

فناوری و ویژگی‌های کلی: وجود ابزارهای مناسب گزارش‌گیری برای کاربر نهایی، ارائه UI (رابط کاربری) و UX (تجربه کاربر) مطلوب، امنیت داده‌ها، هوش تجاری پیشرفته، زمان پاسخ (response time) مناسب و عملکرد قابل اتکا و ناچیز بودن مدت قطع سیستم، قابلیت یکپارچه‌سازی با سیستم‌های دیگر، قابلیت سفارشی‌سازی و قابلیت‌های داده‌کاوی از جمله نکات مهم است.

تجربه شرکت‌های دیگر: سیستم‌های ERP ممکن است در حوزه‌های معین مثلا مانند تولید و توزیع عملکرد بهتری داشته باشند و برای این حوزه‌ها بهینه‌سازی شده باشند.

قیمت: برای انتخاب یک سیستم ERP هزینه کلی مالکیت (TCO)، مدل دریافت هزینه (دریافت حق اشتراک یا دریافت هزینه در ابتدا)، هزینه پیاده‌سازی و هزینه دریافت لایسنس باید در نظر گرفته شود.

انتخاب عرضه‌کننده و محصول موفق: محصول چه مدت در بازار بوده است؟ نقشه راه نرم‌افزار چیست؟ چه مقدار برای تحقیق و توسعه نرم‌افزار سرمایه‌گذاری شده است؟ شرکت چه تعداد مشتری و چه وضعیتی از نظر مالی دارد؟

پشتیبانی: نوع و کیفیت خدمات پشتیبانی و آموزش‌هایی که شرکت عرضه‌کننده سیستم ارائه می‌دهد از معیارهای مهم انتخاب سیستم مناسب است که باید پیش از خرید ERP درباره آن تحقیق کرد.

پیاده‌سازی: لازم است درباره مدت زمان پیاده‌سازی و میزان مشارکتی که از جانب شما می‌طلبد از عرضه‌کننده سیستم ERP پرس‌وجو کنید و آن را در انتخاب هر سیستم در نظر بگیرید.

مقیاس‌پذیری: باید در زمان انتخاب سیستم ERP این نکته را در نظر داشته باشید که این نرم‌افزار باید نه تنها در حال حاضر بلکه در آینده نیز با استراتژی‌های کسب‌وکار شما مطابقت داشته باشد.

 

مراحل پیاده‌سازی ERP در سازمان

پیاده‌سازی راهکار جامع برنامه‌ریزی منابع سازمانی شامل شش مرحله است: بررسی، برنامه‌ریزی و انتخاب، طراحی، توسعه، آزمایش، استقرار و پشتیبانی و به‌روزرسانی است. درباره مراحل پیاده‌سازی ERP اینجا بیشتر بخوانید.

 

چالش‌های پیاده‌سازی ERP

پیاده‌سازی راهکار جامع مدیریت منابع سازمانی فرایند پیچیده‌ای است و بر کل سازمان اثر می‌گذارد. سازمان‌ها ممکن است با موانع فنی یا چالش‌هایی مربوط به کارکنان مواجه شوند. برخی موارد چالش‌ برانگیز در پیاده‌سازی ERP برای کسب‌وکارها عبارتند از: بررسی و انتخاب شرکت عرضه‌کننده ERP، برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح، تصمیم‌گیری درباره اینکه کدام سیستم‌های فعلی باید با ERP یکپارچه‌سازی شوند، آموزش مناسب و کافی کارکنان درباره ERP،  آزمایش کافی ERP قبل از استقرار و حفظ کارکنان بعد از پیاده‌سازی ERP.

برای عبور از این چالش‌هار اهکارهایی پیش‌بینی شده است.

 

رایج‌ترین پرسش‌ها درباره ERP

برخی پرسش‌ها درباره سیستم‌های ERP پرتکرار و متداول هستند که طیف وسیعی از موضوعات را از انتخاب سیستم‌های ERP گرفته تا فرایند پیاده‌سازی آنها و ویژگی‌ها و آینده این سیستم‌ها در بر می‌گیرند. در اینجا تعدادی از متداول‌ترین پرسش‌ها را در این زمینه بررسی می‌کنیم.

 

آینده ERP چگونه خواهد بود؟

برای ارائه چشم‌اندازی کلی از آینده بازار و اقبال جهانی به این سیستم‌ها، شاید اشاره به گزارشی که Fortune Business Insights در تابستان سال 2022 منتشر کرد سودمند باشد. در این گزارش پیش‌بینی شده است که بازار جهانی سیستم‌های ERP از 49.28 میلیارد دلار در سال 2022 به 90.63 میلیارد دلار در سال 2029 برسد و CAGR آن در این بازه زمانی 9.1 درصد باشد (CAGR یا نرخ رشد مرکب سالانه، میانگین نرخ رشد سالانه یک سرمایه‌گذاری طی چند سال است). در این بررسی، نرم‌افزارهای شرکت‌های مطرح و کلیدی مانند Oracle، IBM، Workday، SAP و مایکروسافت در نظر گرفته شده بود. طبق پیش‌بینی‌های این گزارش، ERP ابری بیشترین سهم بازار را در دوره مورد پیش‌بینی به خود اختصاص خواهد داد و ERP ترکیبی با بیشترین CAGR در این بازه رشد خواهد داشت. همچنین بیشترین سهم بازار متعلق به شرکت‌های بزرگ خواهد بود در حالی‌که شرکت‌های متوسط و کوچک، رشد با بالاترین CAGR را در این بازه زمانی خواهند داشت.

بجز افزایش تقاضا برای چنین سیستم‌هایی، بسیاری از صاحبنظران و فعالان این حوزه پیش‌بینی می‌کنند که در آینده کسب‌وکارهای بیشتری به راهکارهای جامع مديريت منابع سازمانی مخصوص هر صنعت رو بیاورند، فناوری‌های صنعت 4 مانند اینترنت اشیای صنعتی و فناوری‌های ساخت افزایشی (additive manufacturing) مانند چاپگرهای سه‌بعدی بیشتر با سیستم‌های ERP تلفیق شود و قابلیت‌‌های اپلیکیشن‌های موبایل ERP ارتقا یابد. حرکت بیشتر به سمت انواع ابری و بهبود هوش تجاری در سیستم‌های جدید از دیگر پیش‌بینی‌ها برای آینده این سیستم‌هاست.

 

چطور از فنارپی در کسب‌وکار خود استفاده کنیم؟

فنارپی سامانه‌‌ای از نسل جدید مدیریت منابع سازمانی در صنعت ۴ است که بر مبنای تجارب برتر بین‌المللی و پوشش‌دهی قوانین کسب و کار در ایران توسعه یافته است، بستر فرایندگرای فنارپی، به تسهیل تصمیم‌سازی، بهبود یادگیری و افزایش هوشمندی در محاسبه بهای تمام شده و مدیریت عملکرد، در سازمان‌های بزرگ و متوسط کمک می‌کند، بگونه‌ای که عملکرد سازمان با رویکردی یکپارچه و خودکار از لایه‌های فرایندی تا میان محصولی (سیستمی)، مدیریت شود. درباره فنارپی اینجا بیشتر بخوانید.

 

پرسش‌های رایج درباره ERP و پاسخ آن‌ها

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *