مانع‌زدايی از مسير تحول ديجيتال در بخش معدن

گفت‌وگوی نوید صنعت نیوز با داور نظری جانشین مدیرعامل فناپ زیرساخت در توسعه و فناوری

داور نظری جانشین مدیرعامل فناپ زیرساخت تحول دیجیتال در بخش معدن

داور نظری، جانشین مدیرعامل فناپ زیرساخت در توسعه و فناوری در گفت‌وگو با نوید صنعت نیوز با اشاره به جایگاه ایران در ذخایر معدنی از ظرفیت‌های معطل‌مانده و موانع و راهکارهای تحول دیجیتال در بخش معدن گفت.

نظری ابراز داشت: با وجود قرار گرفتن ایران ‌روی کمربند مس، طلا و سنگ‌آهن دنیا سهم معدن از تولید ناخالص داخلی ایران در طول سال‌های مختلف 0.9درصد بود که اکنون کمتر هم شده و به 0.7درصد کاهش یافته است در حالیکه سهم بخش معدن، از تولید ناخالص داخلی جهانی بطور متوسط 5.1 درصد است و آمار رقبای ما از متوسط جهانی هم بالاتر است مثلا آفریقای جنوبی 8 درصد، شیلی 10 درصد، استرالیا 6 درصد، روسیه 8.5 درصد است، بنابراین تولید ما آشکارا از دنیا عقب است و این عقب ماندن با اصلاح سیاست‌ها و بکارگیری فناورهای تحول‌آفرین به ميزان ٤٠ درصد و مابقی با توسعه اكتشاف‌ها و استخراج جديد قابل جبران است.

وی گفت: برای پیشبرد طرح معدنكاری ديجيتال در ایران ما نیازمند اصلاح رویکردهای اشتباه گذشته هستیم. نخستین مانع در مسير تحول در بخش معدن و صنعت فولاد، نبود سياست‌های ايجابی و ارائه مشوق‌های حاكميتی ملموس در راستای ریل‌گذاری مسير تحول ديجیتال است و مانع ديگر ، فقدان رویکرد برون‌سپاری فعاليت‌های معدنكاری ديجيتال است.

نظری تبیین کرد: واقعيت اين است كه در حوزه سیاستگذاری، بخش مهمی از بازیگران معدن و فولاد، نگاهشان به ایمیدرو و وزارت صمت است که ببینند چه مشوق‌هایی برای هوشمندسازی درنظر گرفته‌اند، اما در این زمینه وقتی صندوق‌ها تشکیل اما پرداختی صورت نمی‌گیرد، انگیزه‌ای ایجاد نمی‌شود و پیوسته در کش و قوس ارائه طرح و تصویب پروپوزال و … انعقاد قرار داد هستند و اگر هم تسهيلات بانكی آن هم قطره چكانی وجود دارد، شاید خیلی از مجموعه‌های معدنی از این مشوق‌ها اصلا خبر ندارند.

جانشین مدیرعامل فناپ زیرساخت در توسعه و فناوری تصریح کرد: بنابراین سیاست کلان ايميدرو باید به پيش‌رانی در معدنکاری دیجیتال تغییر کند که اگر حاکمیت صنعتی می‌خواهد قیمت حاملان انرژی را در بخش صنعت واقعی کند باید یک طرح جامعی ارائه دهد که همه جوانب را از بهره‌وری، اصلاح قيمت حامل‌های انرژی، توسعه معادن، توسعه صادرات، هوشمندسازی و… را بصورت همه جانبه در بر بگیرد تا تنش‌ها را کنترل و تعادل را برقرار و تكليف صنعت معدن در چرايی توجه به رويكرد ديجيتال را معلوم كند.

بیراهه‌روی در پیاده‌سازی تحول دیجیتال

وی افزود: از سوی ديگر متاسفانه برخی از صنايع گمان می‌كنند با استخدام چند كارشناس يا تاسيس يك شركت فناوری اطلاعات در زير مجموعه، نقشه راه تحول ديجيتال، قابل ترسيم و تحقق است و از برون‌سپاری فعاليت‌ها به شركت‌های فناور و سرمايه‌گذار در نوآوری كه سال‌ها تجربه متراكم در اين حوزه‌ها دارند اجتناب می‌کنند.

نظری در پایان گفت: این رویکرد به ظهور شرکت‌های ماموریتی رانتیر می‌انجامد و بدون خروجی مطلوب تنها ساختار هلدينگ‌ها را سنگین‌تر خواهد كرد. در حالیکه مجموعه‌های بزرگ صنعتی و معدنی برای تدوين نقشه راه و پیاده‌سازی تحول دیجیتال، نیازمند یک شریک راهبردی تخصصی برون‌سازمانی، از بين شركت‌های بزرگ و معتبر هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *