بازار فناوری‌های شناختی و 6 نکته کلیدی در توسعه آن

توسعه بازار فناوری‌های شناختی

بکارگیری فناوری‌های شناختی هر روز طرفداران بیشتری در بین صاحبان صنایع پیدا می‌کند. در این میان آن دسته از شرکت‌های فعال در حوزه فناوری که به‌دنبال استفاده از فناوری‌های شناختی، کسب جایگاه و تثبیت خود در بازار این صنعت هستند، باید شش عامل مهم را در کانون توجه قرار دهند.

جایگاه خود را در آینده بازار فناوری شناختی بیابید

آینده بازار فناوری بر محور بازار فناوری‌های شناختی خواهد چرخید. در میان تمام این فناوری‌ها، برنامه‌ریزی و تخصیص سرمایه و منابع برای توسعه یادگیری ماشین و پردازش زبان طبیعی باید با دقت بیشتر و هدف‌گذاری دقیق‌تری انجام شود.
در این رابطه سرویس‌های ابری PaaS طراحی شده‌اند تا موانع موجود در ورود به این بازار را برطرف کنند؛ بطور ویژه، این پلتفرم‌ها مسیر را برای خلق ایده‌های مشتری‌پسند و توسعه آن‌ها در مقیاس‌های بزرگ هموار می‌کنند. انتظار می‌رود پلتفرم‌های یادگیری ماشین و فرصت‌های نوآوری محصول، به ارزش‌آفرینی و جذب مشتریان جدید در بازارهای زیر ادامه دهند:

  • مدیریت عملیات فناوری اطلاعات
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها (بطور ویژه تحلیل‌های پیش‌بینی‌کننده، تحلیل عملیات فناوری اطلاعات، تحلیل سازمانی و تجزیه و تحلیل تهدیدهای سایبری)
  • مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)

در کنار تمام این موارد، پردازش زبان طبیعی (NLP) باعث رشد نوآوری در CRMهای اجتماعی می‌شود؛ جایی که نقطه‌عطفی در ارتباط بین مشتری و سازمان با بازار فناوری‌های شناختی است.
شرکت‌ها باید درنظر داشته باشند که ورود به بازارهای جدید همیشه چالش‌برانگیزتر از بازارهای جاری است. با وجود این، نسبت ارزش مولدِ حاصل از حضور هر مشتری (از نقطه ورود تا پایان استفاده از پلتفرم) در پلتفر‌می مانند SaaS، پنج برابر هزینه جذب آن‌هاست.
شرکت‌های فناوری بیشتر روی الگوریتم‌های یادگیری عمیق و نیازهای محاسباتی بصری، اشاره‌ای و مکانی تمرکز می‌کنند، زیرا این عملیات به منابع ذخیره و پردازشی زیادی نیاز دارند و همین نیاز است که حضور و تشکیل پلتفرم‌های ابری را توجیه می‌کند. بطور ویژه، تراشه‌هایی مانند Tegra از شرکت انویدیا، TrueNorth از آی‌بی‌ام و Xeon E7 از اینتل برای رفع نیازهای فنی چنین نوآوری‌های محاسباتی طراحی و ارائه شده‌اند.

 

دورنمای بلندمدت شرکت را مشخص کنید

راهبردهای بلندمدتی که مدنظر شرکت‌های فناوری هستند عبارتند از:

  • فناوری‌های شناختی مورد استفاده در سیستم سلامت مانند پلتفرم Watson از شرکت آی‌بی‌ام
  • فناوری‌های شناختی که در قالب اپ‌های موبایل توسعه می‌یابند
  • فناوری‌های پوشیدنی مانند حسگرهای اعلام خطر در معادن
  • شبکه‌های اینترنت اشیا
  • ارتباط ماشین به ماشین
  • حمل‌و‌نقل هوشمند

مطالعه بازار و کسب‌وکارهایی را شروع کنید که تصاحب جایگاه آن‌ها متناسب با توانایی‌ها و موقعیت فعلی شما در دسترس است. سپس، باید به‌ دنبال تحول آن‌ها از زیست‌بوم سنتی به فضایی باشید که چارچوب‌ها در آن بر پایه بازار فناوری‌های شناختی تعریف شده‌اند.

 

از کمبود نیروی کار ماهر در بازار فناوری‌های شناختی آگاه باشید

دهه پیش رو، سال‌های رو به رشد بازار فناوری‌های شناختی و از جمله  و افزایش نفوذ آن‌ها در کسب‌وکارها خواهد بود. در سوی مقابل اما در همین سال‌ها نرخ نیروی کار ماهر در صنایع به شکل قابل‌توجهی نزول خواهد کرد و جنگ بر سر دسترسی صنایع به منابع اولیه و سرمایه، به جنگ در جذب نیروی انسانی و استخدام نیروهای ماهر تبدیل می‌شود.
همین امروز هم، بیشتر شرکت‌های فناوری (و تقریبا تمام صنایع دیگر) همزمان با چالشِ تصاحب سهم‌های بیشتری از بازار، باید در رقابتی تنگاتنگ در جذب استعدادهای انسانی نیز باشند. برای نمونه، بیشتر شرکت‌های مستقر در کشورهای پیشرفته، در حال جذب نیرو از کشورهای در حال توسعه هستند؛ تلاشی که سیاست‌های مهاجرتی کشورها را نیز کاملا دگرگون کرده است.

 

تخصص عملیاتی و دانش آکادمیک را همزمان پرورش دهید

برطرف‌کردن موانع در کسب بازار فناوری‌های شناختی و توسعه آن‌ها، به ذهن‌های آموزش‌دیده و نوآور نیاز دارد. با وجود این، چنین تحولی تنها از طریق کار عملیاتی حاصل نخواهد شد، زیرا تئوری همیشه چند قدم از عمل جلوتر است و افق وسیع‌تر و جاه‌طلبانه‌تری را می‌بیند. واقعیت این است که جاه‌طلبی و ریسک‌پذیری است که فناوری‌ را به جلو سوق می‌دهد.
با ظهور زبان‌ها و محیط‌های برنامه‌نویسی کاربرپسند، بیم آن می‌رود که برنامه‌نویسان با بی‌دقتی هر چه بیشتری، از توابع و دستورها استفاده کنند و نتیجه حاصل هرگز آن فرایند بهینه مورد نیاز در تحول دیجیتال نباشد. برای پرهیز از وقوع چنین اتفاقی، شرکت‌ها باید دانش آکادمیک و پایه تئوری را نیز در آموزش‌های خود پیش‌بینی کنند.

 

در بازار فناوری‌های شناختی به‌ دنبال پلتفرم‌های باز باشید

بتازگی، گوگل اعلام کرد امکان دسترسی موضعی و رایگان به موتور یادگیری عمیق خود، TensorFlow و سیستم یادگیری ماشینِ شرکت آی‌بی‌ام را فراهم کرده است. همچنین، فیسبوک نرم‌افزار پروژه منبع بازی را تحت عنوان Torch معرفی کرده که می‌توان بازار فناوری‌های شناختی را بر پایه مبانی یادگیری عمیق در بستر آن توسعه داد.
پلتفرم‌های باز، اولین و جامع‌ترین مرحله در توسعه فناوری‌های مختلف هستند. این محیط‌ها همیشه بستری عمومی و مشارکتی برای تلفیق ایده‌ها و آزمایش و خطای پروژه‌های مختلف بوده‌اند. امید است که پلتفرم‌های باز در توسعه بازار فناوری‌های شناختی رشدهایی مشابه با این پلتفرم‌ها در توسعه اپلیکیشن‌های موبایل، مثل پلتفرم توسعه اپلیکیشن اندروید داشته باشند و به رکوردهای موفقیتِ قابل‌توجهی دست یابند.

 

مدیریت ریسک را یاد بگیرید

همزمان با معرفی فرصت‌های جدید، فعالیت در این مقیاس و با این سرعت، ریسک‌هایی را نیز به‌ همراه خواهد داشت. فرصت‌های خلق ارزش در بیشتر موارد، نه در هسته کسب‌وکار، بلکه بر لبه توانایی‌ها و ماهیت آن قرار دارند. به عنوان یک مدیر یا مسئول راهبرد دیجیتال سازمان از خود بپرسید:

  • چه چارچوب‌ها و روش‌هایی برای اندازه‌گیری و مدیریت ریسک وجود دارد؟
  • کدامیک از این رویکردها با فناوری‌های شناختیِ مدنظر شما سازگارترند؟
  • در تحول دیجیتال، بهترین و بدترین سناریو چگونه تعریف می‌شوند؟
  • متناظر با وقوع هر سناریو، بهترین راهکار برای برون‌رفت یا پیشرفت شرکت کدامند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *