ویژگی‌های ERP مناسب برای مدیریت خرید

ویژگی‌های ERP مناسب برای مدیریت خرید

مدیریت خرید از عوامل اساسی در موفقیت سازمان‎هاست و اهمیت بالایی در فرایندهای سازمانی دارد. وقتی سنتی‎ترین روش‎های مدیریت خرید به ایجاد مشکلاتی مانند کنترل موجودی ناکارآمد، بروز اشتباه در پرداخت و خریدهای تکراری منجر می‎شود، استفاده از سامانه مدیریت منابع سازمانی یا ERP مناسب برای مدیریت خرید می‎تواند بهبود چشمگیری در فرایند خرید و افزایش کارایی و کنترل ایجاد کند. ماژول خرید جزء حیاتی هر سیستم ERP است. این ماژول به مراقبت از عملیات روزانه مانند سفارش‌های خرید، دریافت اقلام، مدیریت موجودی و زمان‌بندی تولید کمک می‌کند.

پیگیری درخواست‌های خرید، نظارت بر سطح موجودی، و مذاکره با فروشندگان می‌تواند فرایندی بسیار دلهره‌آور و پر چالش باشد. یک کسب‌وکار تولیدی شامل چند فعالیت و عنصر است و بخش خرید باید مطمئن شود همه چیز در زمان و مکان مورد نیاز در دسترس است. اینن کاری است که با ERP مناسب برای مدیریت خرید انجام می‌شود.
تحولات حاصل از پیشرفت فناوری و رقابت فشرده در بازارها، سازمان‎ها را به دنبال راهکار‎های نوین در مدیریت خرید و کنترل منابع می‎برد. سیستم مدیریت منابع سازمانی (ERP) بعنوان ابزاری قدرتمند برای یکپارچه‌سازی و مدیریت فعالیت‎های سازمان، می‎تواند در بهبود فرآیند خرید و افزایش کارایی و کیفیت خدمات به مشتریان نقش مهمی ایفا کند.
مدیریت فرآیند خرید مواد مورد نیاز یک شرکت برای عملکرد و تولید محصول، معمولا بخش جدایی‎ناپذیری از عملیات شرکت و فرصتی برای بهبود کارایی و سودآوری شرکت است. فرآیند خرید کارآمد به سازمان‎ها کمک می‏کند تا هزینه‏‌ها را محدود کنند و همزمان بیشترین سود را ببرند. فرآیند مدیریت خرید اغلب شامل ارزیابی موجودی، ردیابی ظرفیت ذخیره‎سازی و رسیدگی به مسائل توزیع است. همچنین، مدیریت خرید شامل ارزیابی اجزای زنجیره تامین و تلاش برای شناسایی بهترین قیمت ممکن برای مواد مورد نیاز است.
مدیر خرید معمولا با فروشندگان کار می‎کند. او تلاش می کند تحویل مواد ضروری را با نیازهای تولید هماهنگ کند. مدیر خرید همچنین ممکن است روابط با شرکت‎های حمل‌ونقل که مواد را تحویل می‎دهند مدیریت کند. در این نقش، مدیر ممکن است درباره قراردادها مذاکره و عملکرد فروشندگان را ارزیابی کند. مدیر ممکن است بطور معمول برای کنترل هزینه‏های خدمات و مواد درخواست پیشنهاد دهد.

ERP برای مدیریت خرید

مزایای استفاده از ERP مناسب برای مدیریت خرید

بطور کلی استفاده از نرم‌افزار ERP مزایای گوناگونی دارد. با استفاده از سامانه ERP در مدیریت خرید، سازمان‎ها می‌توانند بهبود قابل توجهی در کنترل، بهره‎وری و هماهنگی فرایندهای خرید داشته باشند. این بازدهی بالا و بهبود کارایی می‎تواند در دستیابی به مزایای رقابتی و موفقیت در بازار به شرکت کمک کند.
برخی از مزایای استفاده از سامانه مدیریت خرید ERP عبارتند از:

قابلیت ردیابی کامل

می‎توانید وضعیت و تاریخچه هر سفارش خرید، فاکتور و پرداخت را در لحظه پیگیری کنید.

مدیریت آسان سفارش پشتیبان

می‎توانید سفارش‌های پشتیبان را براساس در دسترس بودن، فوریت و ترجیح‌های مشتری مدیریت و اولویت‎بندی کنید.

قابلیت یکپارچه‌سازی و هماهنگی فرآیندها

در مدیریت خرید، این قابلیت به معنای اتصال فرایندهای سفارش‎دهی، تامین مواد اولیه، پرداخت، ارزیابی تامین‎کنندگان و مدیریت موجودی است. این امر باعث بهبود هماهنگی و کارایی فرایندهای خرید و کاهش خطاها و تاخیرها می‎شود.

بهبود دسترسی به اطلاعات

سیستم بصورت متمرکز، اطلاعات مربوط به خرید را در یک پایگاه داده مشترک ذخیره می‎کند. این امر به کاربران امکان می‎دهد تا سریع و آسان به اطلاعات مورد نیاز برای بررسی و تصمیم‎گیری دسترسی پیدا کنند. بعنوان مثال، اطلاعات مربوط به تامین‎کنندگان، قراردادها، موجودی و خریدهای قبلی در دسترس قرار می‎گیرد.

بهبود کنترل موجودی ERP مناسب برای مدیریت خرید

با استفاده از این سامانه، می‎توانید موجودی مواد را در لحظه پیگیری کنید و سفارش‎های خرید جدید را بطور خودکار ایجاد کنید. این باعث بهبود کنترل موجودی، کاهش موجودی نامتعادل و از دست رفتن فرصت‎ها می‎شود.

بهبود همکاری با تامین‎کنندگان

از طریق این سامانه می‎توانید داده‌های مربوط به تامین‎کنندگان را مدیریت کنید، قراردادها را ثبت و پیگیری کنید و با آنها تعامل موثرتری داشته باشید. این امر باعث بهبود روابط تجاری، کاهش اشکالات ارتباطی و افزایش بهره‎وری در مدیریت زنجیره تامین می‎شود.

هزینه‌های تدارکات کنترل شده

می‌توانید هزینه‌های خود را با مقایسه قیمت‌ها، مذاکره در مورد تخفیف‌ها و اجرای بودجه و سیاست‌ها بهینه کنید.

چالش‎های شرکت‎ها در زمینه مدیریت خرید

چالش‎های شرکت‎ها در مدیریت خرید

چالش‌های مدیریت خرید، مشکلات یا موانعی هستند که مدیران خرید هر روز با آن مواجه هستند. هر شرکت باید به وضعیت و نیازهای خاص خود توجه کند و راهکارهای مناسب را در پیش بگیرد تا بهبود و بهره‌وری در مدیریت خرید را بدست آورد. برخی از چالش‌های رایج عبارتند از:

چالش 1 – مدیریت سفارش خرید

تلاش برای تکمیل سفارش‌ها، اختصاص شماره پیگیری، ثبت سابقه خرید، هماهنگی با فروشندگان و غیره، از زمان‌برترین و چالشی‎ترین فعالیت‎های هر کسب‌وکاری است. تمام این فعالیت‎ها باید ردیابی و داده‌های دقیق در لحظه ارائه شود.
سطح موجودی باید شبانه‎روزی نظارت و ردیابی شده و تضمینی ایجاد شود که همیشه موجودی کافی برای ادامه تولید بدون وقفه و انجام سفارش‌های مشتری را دارید.

چالش 2 – مدیریت تامین‎کننده ناکارآمد

مدیریت ارتباط با تامین‌کنندگان کار آسانی نیست. بکارگیری ERP ایجاد یک پایگاه داده قوی از تامین‎کنندگان را تسهیل می‎کند؛ این نیازی است که برای همه تولیدکنندگان ضروری است؛ بخصوص اگر قرار باشد قطعات متعددی را از چند تامین‎کننده سفارش دهید این نیاز جدی‌تر می‌شود. تمام داده‌های فروشندگان یا تامین‎کنندگان را که نیاز دارید، باید ثبت و سازماندهی شود. داده‌هایی مانند نام، اطلاعات تماس، اطلاعات مالیاتی، سبد محصولات آنها و موارد دیگر. اطلاعات دقیق فروشنده باید در اختیار سازمان باشد تا ثبت سفارش و مذاکره برای معامله‌ها را آسان‎تر کند. مدیران خرید باید مدام سبد تامین‎کنندگان خود را ارزیابی و به‌روز کنند تا با نیازهای تجاری در حال تغییر آنها مطابقت داشته باشد. آنها باید تامین‎کنندگان جدیدی را پیدا کنند که بتوانند قیمت، کیفیت، خدمات و نوآوری بهتری را ارائه دهند.

چالش 3 – پیچیدگی زنجیره تامین

با افزایش پیچیدگی و جابه‌جایی در زنجیره تامین، مدیریت خرید با مشکلاتی مواجه می‎شود. این شامل شناسایی و انتخاب تامین‎کنندگان مناسب، تضمین کیفیت و قابلیت تامین، مدیریت ریسک و ردیابی سفارش‌ها می‌شود.

چالش 4 – تغییرات قیمت

نوسانات قیمت مواد خام و کاهش یا افزایش نرخ ارز می‌تواند به چالش بزرگی در مدیریت خرید تبدیل شود. برنامه‎ریزی مناسب، قراردادهای قیمت‌گذاری و همکاری با تامین‌کنندگان قدرتمند می‌تواند در این زمینه کمک کند. مدیران خرید باید فعالیت‌های مخارج خود را در دسته‎ها، بخش‌ها و مکان‌های مختلف ردیابی و تجزیه و تحلیل کنند. آنها باید مطمئن شوند که هزینه‌ها با بودجه، سیاست‎ها و اهدافشان هماهنگ است.

چالش 5 – کاهش هزینه‎ها و بهره‌وری بیشتر

تحقیق و توسعه برای کاهش هزینه‌های خرید، بهبود فرایندهای انتقال و ذخیره‌سازی، بهره‌وری بهتر از فناوری‌ها و استفاده از روش‌های نوین مانند تجمیع خرید و همکاری با تامین‌کنندگان راهبردی می‌تواند در این زمینه موثر باشد.
مدیران خرید باید با افزایش هزینه‎های مواد خام، نیروی کار، حمل‌ونقل و سایر نهادها مقابله کنند. آنها باید راه‎هایی برای کاهش هزینه‎ها و افزایش پس‎انداز پیداکنند، بدون آنکگه کیفیت یا زمان تحویل محصول یا خدمات به تاخیر بیفتد.

 

فنارپی، ارائه‎دهنده راهکار مدیریت خرید متناسب با نیاز سازمان‎ها

فرآیند مدیریت خرید شامل چند مرحله کلیدی است که دریافت کارآمد و مؤثر کالاها و خدمات را برای یک سازمان تضمین می‎کند. در اینجا به طرحی کلی از فرآیند مدیریت خرید در نرم‌افزار فنارپی (ERP شرکت فناپ زیرساخت) اشاره می‌کنیم:
هر ماژول در نرم‌افزار ERP دارای ویژگی‌هایی است که به ساده‌سازی فرایندهای خاص کسب و‎کارها کمک می‌کند. برای شرکت‎ها، خرید یک فرآیند بسیار مهم است زیرا سود یا زیان بیشتر به آن بخش بستگی دارد. یک سیستم خرید خودکار داده‎های خرید قبلی را در اختیار مدیر قرار می‎دهد و به او کمک می‎کند تا هزینه خرید را مطابق با سفارش‌ها تخمین بزند.
افزون بر این، ماژول مدیریت خرید با سایر ماژول‌های مرتبط مانند حسابداری، انبار، مدیریت صورتحساب، تامین‎کنندگان و غیره یکپارچه شده است. بنابراین فرآیند خریدی که در کسب‌وکارها انجام می‌شود، بطور خودکار ورودی‌هایی به ماژول‌های مربوطه ایجاد می‌کند که زمان کمتری را در ارتباط با هر بخش ارائه می‌دهد.

نمودار جریان فرایندی مدیریت خرید

مراحل فرآیند خرید در سامانه خرید فنارپی

گام 1 – درخواست خرید

پیش از ارسال درخواست، شناسایی کالا یا خدماتی که باید خریداری شود، ضروری است. همچنین انتخاب تامین‎کننده مناسب و تحقیق و شناسایی تامین‎کنندگان بالقوه‎ای که می‎توانند نیازهای سازمان را برآورده کنند، الزامی است.
پس از انجام تمام این موارد، درخواست خرید ارسال خواهد شد. درخواست خرید شامل جزئیات کامل کالا یا خدماتی است که باید خریداری شود. خرید مواد اولیه داخلی و خارجی، خرید خدمات، خرید تجهیزات و قطعات یدکی، خرید کالاهای منابع انسانی، خرید خدمات مسئولیت اجتماعی و … از جمله درخواست‎های خریدی است که می‎تواند مطرح شود.
این سند جزئیات خرید درخواستی، از جمله مشخصات کالا، مقدار، تاریخ تحویل، و هرگونه نیاز خاص را نشان می‌دهد. همچنین در این مرحله تخصیص دپارتمان خرید و انتقال درخواست خرید به سفارش تامین نیز انجام می‎شود.

گام 2 – پیکربندی خرید

برای ایجاد روابط خوب با تامین‌کنندگان خود، داشتن شفافیت در کسب‌وکار ضروری است و یک راهکار ERP مناسب برای مدیریت خرید کاملاً یکپارچه این کار را انجام می‌دهد.
پیکربندی خرید شامل تعریف و ویرایش دپارتمان خرید، تعریف تیم خرید، تعریف تامین‎کننده، تعریف گروه تامین‎کننده، تعریف اطلاعات خرید، تعریف روش تأمین، تعریف عوامل قیمت‎گذاری، تعریف نوع سفارش خرید، تعریف روش پرداخت، تعریف روش حمل، تعریف اطلاعات تامین‎کنندگان کالا، تعریف و ویرایش شرایط استعلام و پیش‎نویس استعلام است.

گام 3 – سفارش خرید

بر اساس درخواست خرید تایید شده، یک سفارش خرید ایجاد می‎شود و در این مرحله سفارش‌های خرید به تامین‌کننده منتخب ارسال می‌شود.
در صورتی که خرید کالا یا خدمات گران‌تر و بیش از بودجه باشد، پیش از ایجاد سفارش خرید برای بررسی و تایید ارسال می‌شود. سفارش خرید تایید شده برای تایید به قسمت حساب ارسال می‌شود.
فقط با چند کلیک، تمام فعالیت‌ها تکمیل می‌شود و می‌توان یک سفارش خرید ایجاد کرد. صرفه‌جویی در زمان و تلاش و همچنین بدون خطا کردن آن، در نهایت به صرفه‌جویی در هزینه منجر می‌شود.

گام 4 – دریافت کالا

پس از دریافت کالا یا خدمات، بازرسی کاملی برای بررسی کیفیت، کمیت و مطابقت آنها با سفارش خرید انجام می‌شود. در صورت مشاهده هرگونه مغایرت یا مشکل، ثبت درخواست برگشت از خرید انجام می‎شود.

گام 5 – صدور فاکتور

درصورت تحویل کالا، فاکتور آن ثبت شده و به تایید مدیر دپارتمان درخواست‌کننده کالا می‎رسد. فاکتور خرید، یک سند الزام‌آور قانونی است که توافق بین سازمان و تامین‌کننده را رسمی می‌کند.

گام 6 – تایید فاکتور و پرداخت

فاکتور تامین‎کننده، با سفارش خرید و رسید کالا مطابقت داده می‎شود. پیش از پردازش فاکتور برای پرداخت، از صحت و کامل بودن اطمینان ایجاد می‌شود. از رویه‌های تعیین شده سازمان برای تأیید فاکتور و پردازش پرداخت پیروی می‌شود.

گام 7 – نگهداری سوابق و اسناد

سوابق جامع کلیه فعالیت‎های خرید، از جمله درخواست خرید، سفارش‌های خرید، فاکتورها، رسیدها و قراردادهای تامین‌کننده حفظ و ذخیره می‌شود. جمع‌آوری مدارک مناسب، شفافیت و قابلیت ممیزی را تضمین و مراجعات بعدی را تسهیل می‎کند.

توجه به این نکته مهم است که مراحل و فرآیندهای خاص درگیر در مدیریت خرید ممکن است بسته به اندازه سازمان، صنعت و سیاست‌های داخلی متفاوت باشد.

ویژگی‎های با ارزش ماژول خرید فنارپی

سامانه مدیریت خرید به منظور تسهیل در ارتباط میان مدیریت سفارشات و انبار، برای خرید اقلام و همچنین ارتباط با سامانه مالی و خزانه‌داری ایجاد شده است. از مزیت‎های رقابتی فنارپی می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خرید سفارش‌های ارسال شده از سمت کنترل موجودی و مدیریت انبارها بصورت یکپارچه
  • ثبت خرید خدمات درخواستی از سمت واحدهای سازمانی
  • ثبت خدمات جانبی شامل حمل مواد اولیه
  • ثبت خدمات جانبی مستقل در بازرگانی خارجی و اتصال آن به سفارش خرید
  • برنامه‎ریزی و امکان گروه‌‎بندی براساس انواع خریدها
  • دسترسی به وضعیت در لحظه تاریخچه خرید، سابقه قراردادها، تخفیف‌ها، موارد جایگزین
  • امکان ایجاد درخواست خرید برای هرگونه مواد حیاتی مورد نیاز یک دسته تولید
  • پشتیبانی از خرید در صورت تقاضا برای سفارش
  • دسترسی به قراردادهای خرید و امتیازهای قیمت فروشنده
  • دسترسی به ردیابی کامل برای ارزیابی عملکرد فروشنده
  • امکان تولید گزارش در مورد مواد حیاتی، تحویل مورد انتظار و سفارش‌های خرید باز
  • ارزیابی بهترین فروشنده براساس یک یا چند معیار مانند تحویل، کیفیت، زمان تحویل و قیمت
  • پشتیبانی از قراردادهای فروشنده، هزینه‌های زمین، سفارش‌های تحویل مستقیم و بازگشت و همچنین سفارش‌های برگشتی رد شده
  • مدیریت آمار فروشنده مانند فروشنده اصلی، قیمت کالای فروشنده، تخفیف‎های موجود و غیره
  • امکان خودکارسازی خرید و پرداخت‌ها با ایجاد سفارش خرید خودکار، پردازش فاکتور و پرداخت‌های تامین‌کننده
  • مدیریت موثرتر روابط تامین‎کننده با ابزارهای صلاحیت، ارزیابی، نظارت و همکاری

 

کاری که ERP مناسب برای مدیریت خرید می‌کند

استفاده از سامانه مدیریت منابع انسانی (ERP) در فرآیند خرید می‎تواند بهبود قابل توجهی را در کنترل و بهره‌وری به همراه داشته باشد. با اجرای صحیح و موفقیت‌آمیز این سیستم، سازمان‌ها می‌توانند عملکرد خرید خود را بهبود داده و در بازار رقابتی‌تر عمل کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *