سال‌هاست داستان‌های زیادی درباره پیامدهای توسعه هوش مصنوعی می‌شنویم

هوش مصنوعی را چقدر باید جدی بگیریم؟

هوش مصنوعی را چقدر باید جدی بگیریم

«هوش مصنوعی» ایده جدیدی نیست و اصطلاحش در سال 1335 شمسی/ 1956 میلادی ابداع شده است. تاریخچه توسعه این فناوری نشان می‌دهد در مواقعی، خوش‌بینی غالب می‌شده و سپس همه ناامید می‌شدند. به این دوره‌های ناامیدی و کم‌کار «زمستان‌های هوش مصنوعی» می‌گویند. هر کدام از آن جهش‌ها فقط تا اندازه‌ای در حد هیاهویی که به پا کرد ظاهر شدند و هیچ‌کدام نتوانستند این فناوری را به موضوع روز جهان تبدیل کنند. اما این بار چه چیزی متفاوت است؟

هوش مصنوعی و تاریخچه آن
تاریخچه توسعه هوش مصنوعی در یک نگاه

 

اکنون تغییرات بسیار زیادی رخ داده است. برای مثال در خیلی از رشته‌های مختلف، شاهد نوآوری‌های بی‌سابقه‌ای در توسعه فناوری‌ها هستیم. امروزه برنامه‌های هوش مصنوعی می‌توانند توان پردازشی نامحدودی روی ابرها داشته باشند. همچنین یک روند روبه‌رشد هست که در آن، تراشه‌های رایانه‌ای برای کار مخصوصی طراحی می‌شوند؛ این اتفاقا به‌ویژه در زمینه تجزیه و تحلیل‌های رایانه‌ای می‌افتد. به این ترتیب، به سطوح بالاتری از کارایی و سرعت محاسبات رسیده‌ایم. برای مثال، به این توجه کنید که توان پردازشی پردازشگرهای گرافیکی (GPU) چقدر بالاتر از CPUها بوده است. اما گوگل کار را فراتر برده و پردازشگر تنسور (TPU) را معرفی کرده که کارایی آن 30 تا 80 برابر CPUها و GPUها است.

هوش مصنوعی و اثر ترکیبی فناوری
اثر ترکیبی فناوری بر توسعه هوش مصنوعی در دوران کنونی

کاهش چشمگیر هزینه ذخیره‌سازی

در سال 1359 شمسی/ 1980 میلادی، هزینه هر گیگابایت فضای ذخیره‌سازی 500 هزار دلار بود، اما در سال 1394 شمسی/ 2015 میلادی، این قیمت به 3 سنت رسید. وقتی در کنار توسعه پلتفرم‌ها و چارچوب‌های متن‌باز به این نکته توجه کنیم که هزینه ذخیره‌سازی چقدر کم شده و حجم داده‌هایی که با آن‌ها می‌توانیم ماشین‌ها را آموزش دهیم چقدر بیشتر شده است، ، به این نتیجه می‌رسیم که اکنون ترکیبی قدرتمند و بی‌نظیر از فناوری‌ها و ظرفیت‌ها ایجاد شده است. به این ترتیب پایه‌هایی بسیار قوی ایجاد شده است تا فناوری‌های نو مورد توجه همه قرار بگیرد.

 

هوش مصنوعی در کانون توجه غول‌های فناوری

تقریبا همه غول‌های فناوری دنیا، مانند گوگل، آمازون، فیس‌بوک، مایکروسافت، بایدو، علی‌بابا و تنسنت تمرکز شدیدی روی این فناوری دارند. سایر کارآفرینان و سرمایه‌گذاران هم به همین میزان نسبت به آینده آن مشتاق‌اند. اکنون بیش از نیمی از استارتاپ‌های اروپایی روی این فناوری تمرکز کرده‌اند و سرمایه‌گذاری در آن 20 تا 30 درصد بیشتر از سایر صنایع است.
حالا سوال این است که چه وقت به نقطه اوج خود می‌رسد؟ کارشناسان در این زمینه هم‌نظر نیستند. این را هم نمی‌دانیم که آیا هوش مصنوعی عمومی به‌زودی ساخته می‌شود یا نه. از یک سو، نتایج یک نظرسنجی انجام شده از میان 350 متخصص نشان می‌دهد 50 درصد احتمال دارد ماشین‌ها در 45 سال آینده، در همه زمینه‌ها از انسان‌ها جلو بزنند. از سمت دیگر، یک‌چهارم محققان در سال 1395 شمسی/ 2016 میلادی گفته‌اند به باورشان، ابرهوش هرگز ایجاد نخواهد شد.

رقبای شما از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند

هنوز به هوش مصنوعی عمومی نرسیده‌ایم. اما فناوری‌های زیرین به‌شدت پیشرفت در حال پیشرفت هستند و فناوری‌های نو در سطح محدود کارهای فوق‌العاده‌ای در دنیای واقعی انجام می‌دهند.
شرکت‌ها بیش از گذشته از این فناوری استفاده می‌کنند و پیچیدگی داده‌ها و کارهای هوش مصنوعی بیشتر می‌شود. برای درک این که این چه نقشی در زمینه تجارت خواهد داشت، می‌توان کاربردهای فناوری را در چارچوب زیر دید.
این چارچوب، چهار مدل متفاوت برای رفتن به سمت این فناوری را به تصویر می‌کشد: کارآیی، کارآمدی، کارشناسی و نوآوری.

هوش مصنوعی و چارچوبی برای درک کاربردهای بالقوه هوش مصنوعی
چارچوبی برای درک کاربردهای بالقوه هوش مصنوعی

هوش مصنوعی، از آنچه تصور می‌کنید به شما نزدیک‌تر است!

بسیاری از سازمان‌ها در چند سال اخیر در پی این بوده‌اند که دریابند هوش مصنوعی چه اثری روی کارکنان، فرآیندها و محصولاتشان می‌گذارد. حالا انتظار می‌رود این سازمان‌ها، کارهای اولیه خود را در سطح سازمان گسترش دهند. سه‌چهارم مدیران گفته‌اند در سه سال آینده، نوعی از این فناوری به شکل فعال در سازمانشان پیاده‌سازی می‌شود.
اکنون به نظر می‌رسد پیام کاملا روشن است: هوش مصنوعی آماده است و این مسئله مهمی برای آینده ماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *