برگزاری پنل تخصصی «چالش‌ها و راهکارهای دستیابی به فرودگاه مدرن و هوشمند» با حضور مدیرعامل شرکت فناپ زیرساخت

چالش‌ها و راهکارهای دستیابی به فرودگاه هوشمند، شرکت فناپ زیرساخت

در پنل تخصصی «چالش‌ها و راهکارهای دستیابی به فرودگاه مدرن و هوشمند»؛ مدیرعامل فناپ زیرساخت چالش‌های فرودگاه هوشمند را برشمرد.

مهدی ایزدیار، مدیرعامل فناپ زیرساخت در پنل تخصصی «چالش‌ها و راهکارهای دستیابی به فرودگاه مدرن و هوشمند»، به چالش‌ها، فرصت‌ها و تهدیدهای مسیر تحقق فرودگاه‌های هوشمند در کشور پرداخت.

ایزدیار در این پنل تخصصی گفت: «برای تحقق اقتصادی بودن فرودگاه‌های کشور تنها دو راه وجود دارد. بازنگری در تعرفه‌های فرودگاهی در راستای ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذار راه اول است. دومین راه، حرکت به سمت فرودگاه‌های هوشمند است.»

این پنل تخصصی روز چهارشنبه سیزدهم آذر در قالب یکی از بخش‌های همایش «معرفی نیازهای فناورانه صنعت فرودگاه» برگزار شد. صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری محل برگزاری این نشست بود. سعید اکبری، عضو هیات‌مدیره و راهبر عملیات هوانوردی شرکت فرودگاه‌های کشور دبیری این پنل را برعهده داشت. علاوه بر مهدی ایزدیار، مدیرعامل فناپ زیرساخت؛ محمدسعید شرفی، مدیرکل دفتر نظارت بر عملیات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری و مجتبی رنجبر، مدیر دفتر نظارت بر کیفیت سرویس‌های فرودگاهی شرکت فرودگاه‌های کشور دیگر اعضای این پنل بودند.

چگونگی شکل گیری فرودگاه هوشمند

مهدی ایزدیار در ابتدای سخنان خود در این پنل گفت: «پیش از هرچیز باید به تعریف فرودگاه هوشمند و چالش‌هایی که در مسیر دستیابی به آن، پیش روی ما قرار خواهد گرفت، پرداخت. اما قبل از آن، بیان چگونگی و ماهیت شکل‌گیری فرودگاه هوشمند نیز ضروری است. با پیش آمدن بحران‌های سیاسی و امنیتی در دهه 2000 تا 2010 به‌خصوص بحران القاعده، و به دنبال آن‌ها نوسانات و افزایش قیمت سوخت و نفت و رکود شدید اقتصادی در جهان، تقریبا تمام بازیگران صنعت هوایی در آن مقطع متحمل ضرر و زیان شدید شدند. در نتیجه، اصل اقتصادی بودن این صنعت زیر سوال رفت و بازیگران اصلی را به فکر یافتن راه چاره فرو برد.»

وی ادامه داد: «در آن مقطع، بحث استفاده از فناوری‌های جدید و نوظهور باب روز بود. در نتیجه این بحث پیش آمد که چگونه می‌توان به‌واسطه این فناوری‌ها بار دیگر صنعت هوایی را به یک صنعت با صرفه اقتصادی تبدیل کرد. استفاده از این فناوری‌ها تنها راه خروج از بحران بود. تمام اقدامات انجام گرفته در این زمینه، در راستای کاهش هزینه‌ها، آرامش و امنیت مسافران، ارتقای کیفیت و سرعت خدمات و صرفه اقتصادی بازیگران صورت گرفت.»

مدیرعامل فناپ زیرساخت در مورد نقش فناوری افزود: «حضور پررنگ فناوری اطلاعات در تمام بسترهای جامعه، موجب شد این فناوری در این صنعت نیز مورد استفاده قرار گیرد و نتیجه آن کاهش وابستگی درآمدهای ثابت به مشتری بود. در این مسیر، فعالان و بازیگران با شناسایی و ارزیابی کلیه علاقمندی‌ها و نیازهای مسافران، و با کسب کلان‌داده‌ها، موفق به ارائه خدمات بهتر و سریع‎تر شدند.»

اصل اقتصادی بودن در تاسیس فرودگاه

ایزدیار با اشاره به بحران فرودگاه‌های کشور گفت: «همه ما می‌دانیم که تنها راه برون‌رفت فرودگاه‌های کشور از بحران، جذب سرمایه‌گذاری است، اما اولین اصل برای احداث فرودگاه، اصل اقتصادی بودن آن است. در حال حاضر غیر از چندین فرودگاه اصلی کشور از جمله فرودگاه‌های امام خمینی، مهرآباد، مشهد و تعداد معدودی دیگر، سایر فرودگاه‌های کشور اقتصادی نیستند. نمی‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذار داخلی یا خارجی به آن‌ها جذب شود. برای حل این معضل تنها دو راه وجود دارد. نخست بازنگری در تعرفه‌های فرودگاهی در راستای ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذار و دوم، حرکت به سمت فرودگاه‌های هوشمند.»

وی افزود: «فرودگاه‌های حال حاضر کشور، در شان ایران نیست. این موضوع با نگاهی به فرودگاه‌های کشورهای منطقه بیش از پیش آشکار می‌شود. فرودگاه امام خمینی قرار بود به هاب منطقه تبدیل شود. در حال حاضر ظرفیت این امر به‌طور کامل از بین رفته است. برای حرکت به‌سوی فرودگاه هوشمند، پیش از هرچیز این سوال مطرح می‌شود که در حوزه فناوری‌هایی نظیر اینترنت اشیا، زیرساخت‌های یکپارچه ابری، کلان‌داده و هوش مصنوعی چه گام‌هایی برداشته‌ایم. چه اقداماتی انجام داده‌ایم؟ این در حالی است که تنها راه تحقق توسعه پایدار از این فناوری‌ها می‌گذرد.»

فرودگاه، عیار یک کشور را نشان می دهد

مدیرعامل فناپ زیرساخت ادامه داد: «در گذشته برای ورود به هر شهری، همه باید از دروازه آن شهر عبور می‌کردند. امروزه نیز فرودگاه عیار هر کشور را مشخص می‌کند. فرودگاه هنوز در اولویت دولت‌های ما نیست. دولت باید به نقطه ضرورت یک فرودگاه در شان کشور برسد. پس از آن باید موانع، فرصت‌ها و تهدیدها مورد مطالعه قرار گیرد. از این منظر، چند گزاره باید بررسی شود. سیاست‌گذاری در سطح کلان کشور، موضوعات فنی، و مباحث اجتماعی.»

مهدی ایزدیار در پایان و در جمع‌بندی سخنان خود، گفت: «در بحث سیاست‌گذاری کلان، امیدوارم مباحث مطرح‌شده در این پنل به سیاست‌گذاران در نهاد ریاست جمهوری منتقل شود. در مورد موضوعات فنی باید با اطمینان خاطر گفت که برای دستیابی به فرودگاه هوشمند مانعی، به‌عنوان مانع فنی وجود ندارد. چرا که بحث فنی کاملا حل‌شدنی و ساده‌ترین گزاره در این مسیر است. اما در مورد گزاره سوم در بحث فرهنگی نیز باید گفت که این فناوری‌ها همین موضوع است. به بیان دیگر این فرهنگ واحد هنوز ایجاد نشده است. بخشی از این موضوع نیز به بحث تهدیدهای امنیتی بازمی‌گردد که باید گفت این مساله امنیتی فقط مخصوص ما نیست و کشورهای دیگر منطقه نیز با وجود تهدیدهای امنیتی در خاورمیانه، در حال استفاده از این فناوری‌ها هستند.»