اینترنت اشیا محدود به اتصال دستگاههای متفاوت به یکدیگر نیست، بلکه هدف اصلی آن ایجاد راهکارهای خلاقانه است که کسبوکارها و سازمانها را کارآمدتر میکند. همچنین، اتصال یک شیء یا وسیله به اینترنت با فناوری اینترنت اشیا و کاربردهای آن یکسان نیست. دستگاههای متصل به اینترنت معمولاً و تنها یک مزیت دارند: امکان کنترل از راه دور. این در حالی است که در سیستمهای اینترنت اشیا، طیف وسیعی از دستگاهها با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، دادهها را به اشتراک میگذارند و با کمک یکدیگر و نیز بر اساس طیف وسیعی از معیارها، اقداماتی را انجام میدهند.
مثالهای کاربردی از اینترنت اشیا
نظارت بر دمای فریزرها در یک انبار نمونه خوبی است که چگونه اینترنت اشیا میتواند کارایی توزیع مواد غذایی را افزایش دهد. اگر فریزرها در زمانی که تأسیسات بسته است از کار بیفتند، زیان به کسب و کار – هم از نظر مالی و هم از نظر تداوم عرضه – قابل توجه خواهد بود. با این حال، با یکپارچهسازی سنسورهای دما، ارتباطات ایمن، علائم هشدار و سایر عناصر به کمک اینترنت اشیا، اقدامات لازم را میتوان سادهتر انجام داد. هنگامی که افزایش دما تشخیص داده میشود، اولین گام ارسال هشدار به مدیر است. هشدار میتواند به صورت یک تصویر باشد تا مدیر مطمئن شود که آیا عملکرد فریزر واقعا متوقف شده است یا خیر و در صورت وجود ایراد در دستگاهها، پیامی برای فرد مسئول ارسال شود. این سناریو نشان میدهد دستگاههای مختلفی که با اینترنت اشیا کار میکنند هدف مشترکی دارند. با این حال، اگر سنسور دما دادههای خود را با دستگاهی به اشتراک بگذارد که نتواند اقدامات لازم را انجام دهد، هیچ ارزشی برای کاربر نهایی نخواهد داشت. علاوه براین، برخی از دستگاههای متصل ممکن است علاوه بر نقششان در اینترنت اشیا نیازهای دیگری را نیز برآورده کنند. برای مثال، یک دوربین ممکن است نقش امنیتی یا ایمنی داشته باشد و همزمان کار ردیابی حرارتی و کنترل داراییها را نیز انجام دهد.
تصور کنید با یک لمس یک دکمه از راه دور، چراغهای اتاق روشن شود. یا وقتی به سوی دفتر کار خود میروید، پیش از اینکه بیرون بیایید، با یک ضربه روی تلفنتان مشخص میشود که تمام پنجرهها بسته شدهاند یا خیر. وقتی خورشید غروب میکند، چراغ لابی شما خودکار روشن میشود. اینها نمونههایی از کاربرد اینترنت اشیا در مدیریت ساختمان است. همچنین در مدیریت ساختمان با استفاده اینترنت اشیا یک فرد در فضای خارج از سازمان در ساعات کاری، قابل شناسایی است و در صورت لزوم زنگ هشدار فعال میشود. در طول ساعات کاری عادی، هدف دوربینها میتواند شمارش تعداد مشتری وارد شده باشد، اما در خارج از ساعات کاری هدف به امنیت ساختمان تغییر کند.
رایجترین استفادهها
اتوماسیون ساختمان و سامانههای کنترل خودکار ساختمان چیز جدیدی نیست. صاحبان تأسیسات، اپراتورها و مدیران مدتهاست از بهرهوری عملیاتی و هزینهای زیرساختهای خودکار بهرهمند شدهاند. ساختمانهای هوشمند که عملیات ساختمان را از طریق اینترنت اشیا به هم متصل میکنند، کارهایی مانند کنترل دمای ساختمان، امنیت و غیره را از طریق گوشیهای هوشمند و رایانه ساده میکنند. رایجترین موارد استفاده عبارتند از: کنترل آب و هوا (دما، رطوبت، لرزش و غیره)، استفاده از برق (تشخیص حریق)، سیستمهای گرمایش، تهویه مطبوع (HVAC)، کنترل روشنایی، سرقت، تعمیرات قابل پیشبینی، امنیت و کنترل دسترسی، سلامت سازه و نظارت بر آب. با این حال، اینترنت اشیا میتواند برای هر بخش از ساختمان مورد استفاده قرار بگیرد.
مزایای چشمگیر اینترنت اشیا در صنعت ساختمان
بزرگترین مزیت استفاده از اینترنت اشیا برای سیستمهای مدیریت ساختمان، هزینه پایین آنهاست. دستگاههای اینترنت اشیا نه تنها در مرحله استقرار مقرون به صرفه هستند، بلکه هزینه نگهداری پایینی دارند. این سیستم حتی میتواند طوری طراحی شود که به مقامات محلی هشدار دهد. بنابراین، امنیت ساختمان را بهبود میبخشد و به نظارت و مدیریت بهتر از راه دور کمک میکند. سیستمهای مدیریت ساختمان مبتنی بر اینترنت اشیا صنعتی در نظارت از راه دور ساختمانهای تجاری نیز بسیار سودمند هستند. زیرا ساختمانهای تجاری معمولاً از نظر اندازه بزرگتر هستند و افراد متعددی در یک روز وارد ساختمان یا از آن خارج میشوند. این ساختمانها همچنین تعداد زیادی محوطه مانند فضاهای تجاری، کافه تریا، سرویس بهداشتی و غیره دارند.
همچنین، سیستمهای مدیریت ساختمان مبتنی بر اینترنت اشیا میتوانند به مدیریت کارآمد فضاها کمک کنند. مدیریت فضا به اپراتور امکان میدهد که بر مکانها و امکانات بکارگرفته شده و مدت زمان مورد استفاده هر یک از آنها نظارت کند. برای مثال، یک سیستم مدیریت فضا به کارکنان نظافتچی اطلاع میدهد که کدام دفاتر را لازم است تمیز کنند و کدام دفاتر از آخرین باری که تمیز شدهاند، خالی بودهاند. استفاده از حسگرها به شناسایی مناطقی از ساختمان که پرترددتر است و احتمال نیاز به نظافت بیشتری دارد کمک میکند. به این ترتیب، فعالیتهای تعمیر و نگهداری نیز میتواند بر اساس آن برنامهریزی شود.
اهمیت بهبود بهرهوری
امروزه بیشتر کسبوکارها مانند کارگاهها، واحدهای تولیدی و غیره همچنان به تکنیکهای دستی برای ردیابی و مکانیابی داراییهای مختلف خود متکی هستند. این روش بسیار ناکارامد است و به ارائه اطلاعات نادرست و منسوخ منجر میشود و در نهایت بهرهوری را کاهش میدهد. این در حالی است که مدیریت دارایی با ردیابی و نظارت بر داراییها از طریق اینترنت اشیا از سرقت و جابهجایی نادرست جلوگیری میکند، بهرهوری را افزایش میدهد و در صورت خرابی داراییها یا جابجایی آنها از مناطق تعیین شده به کاربر اطلاع میدهد. با به حداقل رساندن مصرف انرژی کارایی انرژی را بهبود میبخشند، که به نوبه خود هزینههای عملیاتی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. همچنین، چرخه عمر دارایی را با نظارت بر داراییها با استفاده از سیستم مدیریت ساختمان اینترنت اشیا میتوان افزایش داد.
سیستم های مدیریت ساختمان، وقتی به درستی نصب شوند و کار کنند، بازگشت سریع سرمایه (ROI) را به دنبال دارند و منبع ارزشمندی از دادهها را فراهم میکنند. سنسوری که اشتباه میکند یا به درستی کار نمیکند میتواند سرمایه مالی زیادی را به صورت سالیانه از دست بدهد.
بطور کلی تأمین امنیت، صرفهجویی در زمان و صرفهجویی در هزینه (به ویژه در مورد مصرف انرژی) از مزایای اصلی استفاده از اینترنت اشیا در ساختمانهاست.