هوشمندسازی زیربنای اقتصاد فناوری
مراسم رونمایی از پلتفرم کنترل و مدیریت هوشمند کنتورهای گاز، عصر دیروز، سیزدهم بهمن ماه 1400 در سالن همایشهای دانشگاه خاتم تهران با حضور مدیران شرکت ملی گاز، مدیران صندوق سرمایهگذاری نفت و مدیران ارشد هلدینگ فناپ برگزار شد.
نگاه اکوسیستمی به جای افزایش بهای انرژی
مهدی ایزدیار مدیرعامل فناپ زیرساخت به عنوان مجری این طرح در ابتدای این مراسم، به چالش مصرف انرژی در کشور اشاره کرد و گفت: اصلاح الگوی مصرف انرژی، موضوع شماره یک کشور در این سالها است اما برای حلکردن آن تنها به یک روش بسنده کردهایم و آن افزایش بهای انرژی بوده در حالیکه تجربه نشان داده این روش فقط برای یک بازه زمانی محدود نتیجه داده از طرفی در شیب رشد قیمت ها محدودیت وجود دارد.
وی ادامه داد: مسئولان ما همیشه نرخ انرژی و میزان یارانهای را که به انرژی میدهند را با کشورهای دیگر مقایسه میکنند و تاکید میکنند که ما انرژی را خیلی ارزان به مردم میدهیم، اما واقعیت این است که درآمد سرانه مردم ایران۲۴۵۰ دلار است در حالیکه مثلا درآمد سرانه مردم سنگاپور ۵۹ هزار دلار و نیوزلند ۱۲۰ هزار دلار است و در همین منطقه درآمد سرانه مردم ترکیه ۸ هزار دلار یعنی ۴ برابر درآمد سرانه ماست. بنابراین این مقایسه معقول نیست.
مدیر عامل فناپ زیر ساخت تاکید کرد: رویکرد درست نگاه اکوسیستمی است که ارزش را برای همه ذینفعان ایجاد میکند نه فقط برای دولت، در پیادهکردن راهکارهای اکوسیستمی بهترین راه اقتصاد پلتفرمی است.
ایزدیار ابراز داشت: در انجام این طرح لایههای مختلفی همکاری کردند کارهای مطالعاتی طرح در دانشگاه خاتم انجام شده، کنتور را شرکت کنتورسازی اکباتان زیر مجموعه صندوق سرمایهگذاری نفت ساخته، زیرساخت ارتباطی را شرکت ایرانسل فراهم کرده و ما در فناپ زیر ساخت پلتفرم هوشمند آن را مبتنی بر اینترنت اشیا طراحی و پیادهسازی کردهایم و تمام این چرخه توسط کارشناسان داخلی با یک دهم میزان سرمایهگذاری ارزی انجام شده است.
با پردازش کلاندادهها، پروژهها دیگر کور پیش نمیروند
شهاب جوانمردی مدیر عامل هلدینگ فناپ در ادامه، پیشیگرفتن نرخ استهلاک از نرخ تشکیل سرمایه در کشور را به معنای تبدیل شدن به مصرفکنندهی صرف دانست و تصریح کرد: باید در رویکرد به اقتصاد فناوری یک بازنگری اساسی داشته باشیم. حضور پلتفرمها در خدمات به مشتری بسیار موثر بوده اما توجه کنیم که سهم اقتصاد فناوری و نوآوری ایران نهایتا ۶درصد تولید ناخالص داخلی است.
وی افزود: ترکیب تولید ناخالص ملی نشان میدهد بخش مهم اقتصاد ما به صنایعی مثل انرژی، حمل و نقل، صنایع پتروشیمی، فولاد و سیمان و.. گره خورده و هنوز از میان سه حوزه صنعت، خدمات، کشاورزی بیشترین سهم را صنعت در اقتصاد ما دارد در حالیکه در کشورهای دیگر بخش خدمات، برتری دارد. این ترکیب و پیشی گرفتن نرخ استهلاک از تشکیل سرمایه نشان میدهد ما در اجزای اصلی اقتصاد یعنی در مدیریت، در تولید ارزش افزوده، در حفاظت از دارایی و منابع ملی مثل انرژی و… بحران داریم.
جوانمردی تاکید کرد: تا وقتی که ندانیم کجا ایستادهایم یعنی به اندازه کافی، داده اطلاعاتی برای تصمیمگیری نداشته باشیم، پروژهها کور پیش میروند. اگر در فناپ زیرساخت درباره صنعت چهار صحبت میکنیم، دنبال بکارگیری الفاظ زیبا و ویترین افتخارات نیستیم. ورود فناپ زیرساخت به این حوزه به عنوان یک شرکت فنآور که همه قابلیت تولید و عرضه محصول فناوری، پشتیبانی و تامین مالی دارد، برای همیاری، همراهی و پشتیبانی دولت و بخش خصوصی برای حل چالشهای کشور است. اولویتهای ما در فناپ زیرساخت اولویتهای کلان کشور است.
با هوشمندسازی از عمدهترین منبع انرژی مصرفی محافظت کنیم
داور نظری، جانشین مدیرعامل فناپ زیرساخت در حوزه توسعه و فناوری به سهم عمده گاز در سبد انرژی مصرفی ایران اشاره کرد و تشریح کرد: 70 درصد سبد انرژی کشور ما را گاز تشکیل میدهد، در حالی که این رقم در روسیه که جایگاه اول گاز دنیا را دارد، 55 درصد است، با این وجود در 10 سال گذشته، سرمایهگذاری اندکی در صنعت گاز داشتهایم. طبق گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت باید 160 میلیارد دلار در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی سرمایهگذاری شود که از این رقم، 30 میلیارد دلار مربوط به حوزه گاز است و این در حالی است که سه میلیارد دلار هم نمیتوانیم سرمایهگذاری کنیم.
وی ادامه داد: هماکنون فشار میادین گازی به اندازه 15 تا 20 سال پیش نیست، در حالیکه مسیر توسعه گاز در روستاها همچنان ادامه دارد، بنابراین اگر با همین الگو، گاز مصرف کنیم با احتساب فرسودگی شبکه گاز، مشکلات این خدمترسانی افزایش مییابد.
نظری تصریح کرد: راهکار مطمئن برای این شرایط، مدیریت مصرف است و ابزار این مدیریت نیز هوشمندسازی است؛ بنابراین سراغ پلتفرم کنتور هوشمند رفتیم.
هوشمندسازی ابزار افزایش پایداری و ضریب بهینهسازی مصرف گاز
سید مهدی علوینیا، سرپرست طرح بهینهسازی مصرف گاز، با بیان اینکه سیاست شرکت گاز بهینهسازی مصرف هم در بخش خانگی و هم صنعت است، ابراز داشت: طبق آمار همین دیروز از ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز ۶۰۰ میلیون مترمکعب در بخش خانگی و تجاری است، که ارزش صادراتی آن ۱۵۰ میلیون دلار است و ما در طول یکروز آن را در بخش خانگی و تجاری سوزاندهایم، در برخی روزها تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب مصرف میکنیم و برای جبران کمبود، گاز صنایع را قطع میکنیم در حالیکه مثلا یک رستوران در محیط باز از گرماتاب گازی استفاده میکند.
وی گفت: برای بهینهسازی مصرف گاز چهار دسته راهکار داریم: نخست راهکار مقرراتی، دوم بحث بها و تعرفه، سوم فرهنگسازی و اقناع مردم و راهکار چهارم بهرهگیری از فناوریهای نوین است.
سرپرست طرح بهینهسازی مصرف گاز تصریح کرد: هوشمندسازی ابزاری است برای افزایش پایداری و افزایش ضریب بهینهسازی که اولویت اصلی ما است. با این سیستم به جز شرکت گاز، خود مشتری هم ابزار مدیریت مصرف در اختیار دارد.
توان تولید 700 هزار تا یک میلیون کنتور هوشمند در سال آینده
سید احمد روحانیپور، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت با یادآوری مزیتهای اقتصادی کنتورهای هوشمند، خاطر نشان کرد: این پلتفرم هوشمند، استانداردهای لازم را کسب کرده و مورد تایید شرکت ملی گاز است
وی بازگو کرد: تعدادی از این کنتورها در برخی مناطق کشور نصب شدهاند و ما باید به سمت عقد قرارداد با شرکت ملی گاز برویم تا عملیات اجرایی آن در سطح کلان آغاز شود.
روحانیپور گفت: بسته به نوع قرارداد، توان تولید 700 هزار تا یک میلیون کنتور هوشمند را برای سال آینده در نظر داریم. با توجه به قیمت کنونی کنتورها، هزینه هر کنتور هوشمند جدید حدود دو میلیون تومان برآورد میشود.
در پایان مراسم، از تعدادی از همکاران به نمایندگی از تیمهای فعال در پروژه هوشمندسازی کنتورهای گاز قدردانی شد.