ERP چیست؟
ERP مخفف عبارت لاتین “Enterprise resource planning” یا همان سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی است، اما در واقعیت می توان ادعا کرد حتی اسم آن نیز گویای انقلابی که این نرم افزار در دنیای معاصر به وجود آورده است، نمیباشد.
برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) به عنوان توانایی ارائه مجموعه ای یکپارچه از برنامه های تجاری تعریف شده است. ابزارهای ERP یک فرآیند و مدل داده مشترک دارند که شامل فرایندهای گسترده و عمیق عملیاتی به هم پیوسته،همانند فرآیندهای موجود در امور مالی ، منابع انسانی ، توزیع ، تولید ، خدمات،فروش و زنجیره تأمین است.
می توانید در صورت نیاز به مطالعه بیشتر در خصوص مزیت ها و نحوه عملکرد ERP به صفحه برنامه ریزی منابع سازمانی مراجعه فرمایید.
کاوش در تاریخ ERP
سیستم ERP نرم افزاری گسترده با عملکردها و کاربردهای بسیار متنوعی است که در دسترس کاربران آنها قرار دارد.این سیستم ها(مانند بیشتر راه حل های نرم افزاری که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند)در ابتدا برای حل یک مشکل اساسی در بشر ابداع شدند. در حال حاضر،نیاز به اطمینان از اعتبار اطلاعات در بین مشاغل در حال رشد سریعی است که قبلاً تصور نمی شد. با تغییر شکل و ساختار تجارت طی چند دهه گذشته ، نرم افزار مورد نظر برای پشتیبانی از نیاز های جدید نیز پیشرفت کرده است.
از بسیاری جهات ، تاریخچه سیستم های ERP بسیار نزدیک به توسعه خیره کننده سخت افزار رایانه است که سبب تحول فضای فناوری در نیمه دوم قرن 20 گردید. همچنین سیستم ERP همانند سیستم های رایانه ای که در ابتدا به عنوان یک کالای لوکس مورد استفاده قرار میگرفت،امروزه به نیازی اجتناب ناپذیر برای تمامی سازمان ها تبدیل شده است.
تکامل سیستم های ERP
ظهور سیستم های ERP به دهه 1960 باز می گردند. با این حال ، آنها فقط در چند دهه گذشته به شکل مدرن خود شناخته شده اند. اصطلاح “ERP” تا سال 1990 ابداع نشده بود و در سالهای متمادی چندین تغییر در این طبقه بندی داشته است.
پیدایش: سیستم های کنترل موجودی
قبل از شروع چرخه عمر این راه حل ویژه نرم افزاری ، اکثر سازمان های مبتنی بر محصول از سیستم های محاسباتی متمرکز خود استفاده می کردند که محاسبه موجودی را به صورت خودکار انجام میداد. این ‘سیستم های IC’ در دهه 1960 ظهور کردند و معمولاً در داخل سازمان توسعه می یافتند و به ندرت فراتر از ردیابی وجود یا عدم وجود محصولات نهایی در برابرمیزان تولید ماهانه یا سه ماهه بودند.
چنین بسته هایی با توجه به استانداردهای امروزی ساده به نظر می رسند (آنها فاقد بسیاری از عملکردهای همتایان معاصر خود هستند) با این حال ، آنها اولین قدم در استفاده از ماشین های محاسباتی برای جمع آوری و استفاده از داده ها در تولید مبتنی بر محصول با هدف صریح بهینه سازی تولید و توزیع، به روشی سیستماتیک هستند.
نرم افزار MRP
نرم افزار MRP – Material Requirements Planning – حاصل همکاری IBM و تولید کننده تراکتور و ماشین آلات ساختمانی: J.I Case می باشد.
با استفاده از ماشین های محاسباتی برای کارهای روزمره، تولیدکنندگان در J.I Case دریافتند که آنها قادر به برآوردن و حتی پیشی گرفتن از بازار،برای دستیابی به سطح هماهنگی بیشتر بین تولید محصولات ، تهیه مواد اولیه و تحویل کالا از کارخانه های خود هستند. این نرم افزار با خودکارسازی برنامه ریزی عملیات و خرید به این مهم دست یافت.
در اولین گام ، این نرم افزار تنها توسط چند شرکت تولیدی مورد استفاده قرار گرفت. این نوع صنایع به دلیل نیازهای منحصر به فرد تهیه مواد اولیه ، تولید کالا و انتقال این محصولات به فروشندگان نهایی ، زمینه مناسبی برای توسعه سیستمی مانند نرم افزار اولیه MRP بودند.
محدودیت های فناوری محاسباتی نیز در دهه 1970 توسط بسیاری از سازمان ها کاملاً احساس می شد. سخت افزار مورد نیاز برای اجرای یک برنامه پیچیده مانند نرم افزار MRP برای دسترسی به همان قدرت پردازشی که امروز می توانیم در تلفن های هوشمند خود داشته باشیم، به فضایی به اندازه یک اتاق نیاز داشت.
MRP II
در دهه 1980 چندین پیشرفت در فناوری از جمله اختراع CD و عرضه Nintendo’s Game Boy مشاهده شد و برای نرم افزارهای صنایع توسعه، سیستم های برنامه ریزی منابع تولید (MRP II) بوجود آمد.
این ورژن نسخه نرم افزار بر بهینه سازی فرایندهای تولید از طریق ادغام نیازهای مواد اولیه و برنامه های تولید تأکید داشت. این سیستم ها شامل عملکرد سیستم های MRP قدیمی بودند ، اما هماهنگی گسترده ای را بین بخشهای مختلف مسئول ایجاد محصول نهایی سازمان آغاز کردند.
ERP
در دهه 1990 بود که برای اولین بار شاهد ورود نرم افزار مناسب ERP به عرصه بودیم. این نرم افزار مسئول یکپارچه سازی کامل کل مشاغل در یک پایگاه داده واحد به منظور ایجاد سازگاری چابک با تقاضای بازار برای برنامه های سیستم های MRP و MRP II است.
سیستم های ERP با نحوه ساختن یک پایگاه داده که به عنوان تنها “منبع حقیقی” برای عملیات های مبتنی بر تولید عمل می کند ، تعریف می شوند. پیشرفتی که این نرم افزار نسبت به سیستم های MRP نشان می دهد در ادغام بخشهای به ظاهر متفاوت مانند بازاریابی ، امور مالی و منابع انسانی در یک اکوسیستم دیجیتال است.
ERP II
پس از انتشار و استقرار گسترده سیستم های ERP ، بسیاری از فروشندگان مربوط به این نرم افزار هدف خود را حتی فراتر از یکپارچه سازی قرار داده و عملکردهای بیشتری را توسعه دادند.
این افزونه ها یا “برنامه ها” ایده ERP های گسترده ای را ایجاد کردند که می تواند طیف گسترده ای از موضوعات مختلف تجاری مانند ترکیب تعاملات مصرف کننده در مدیریت ارتباط مشتری با مجموعه داده های اصلی از طریق ادغام با سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) را حل کند.
در این مرحله ، ممکن است به نظر برسد که سیستم های ERP خیلی بزرگتر از حد معقول رشد کرده اند. با این حال ، حقیقت این است که هر افزونه بعدی به نرم افزار پایه در واقع باعث افزایش قدرت پیش بینی برنامه میشود. هرچه منابع اطلاعاتی بیشتری در اختیار یک سیستم ERP باشد (از طریق برنامه های خارجی مانند CRM ) کاربران بهتر قادر به واکنش در برابر تغییرات تقاضا یا روندهای جدید صنعت خود هستند.
این همان چیزی است که ERP II را تعریف می کند: یکپارچه سازی با دیگر راه حل های نرم افزاری تجاری کارآمد که به شما اجازه می دهد در مقابل ماشین آلات کند و ساکن در کسب و کارهای بزرگ مانند یک صاعقه عمل کنید.
ERP و فضای ابری
این روش پیشرفته استقرار ERP به دلیل پیشرفت های سرسام آور در اینترنت امکان پذیرشده است و سبب پذیرش آن در بسیاری از سازمان ها به عنوان یک برنامه کاربردی یا مجموعه ای از برنامه ها که از راه دور و از طریق اینترنت به عنوان یک مدل سرویس (SaaS)عمل مینماید، گردیده است.
آینده سیستمهایERP چیست؟
کسب و کار یکپارچه هوشمند
با توجه به تحولات جدیدی که هر ساله در فضای فناوری اتفاق می افتد و گسترده شدن مفاهیم مربوط به انقلاب صنعتی چهارم، امکان پیش بینی دقیق از آینده یک نرم افزار و صنعت کسب و کار بسیار سخت است،اما برای ERP ، به نظر می رسد ادغام یادگیری ماشین و هوش مصنوعی می تواند زمینه های جدیدی را برای کاربران نرم افزار و رشد صنایع مختلف فراهم کند.
گسترش و پشرفت سریع دستگاه های اینترنت اشیا ، هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی در کسب و کارهای اخیر بر روی نرم افزار های ERP نیز تأثیر داشته است. با اتصال مستقیم دستگاههای مربوط به تولید کارخانهها و سیستمهای فروش، حمل و نقل و خرید به پایگاه داده مرکزی ارائه شده توسط سیستمهای ERP ، این نرم افزار میتواند به یکپارچگی و چابکی بی نظیر دست یابد.
این سیستم های هوشمند ERP (iERP[1]) به لحاظ تئوری می توانند از تجزیه و تحلیل داده پیشرفته استفاده کنند تا بتوانند قدرت پیش بینی باورنکردنی را به تصمیم گیران ارشد عملیات های بزرگ تجاری بدهند.
سیستم های ERP در ایران:
با توجه به نبود یک سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی یکپارچه در سال های گذشته که توانایی پاسخگویی به تمامی نیاز های شرکت های بزرگ در ایران داشته باشد، شرکت فناپ در گروه مالی پاسارگاد با سابقه درخشان در انجام پروژه های نرم افزاری مهم در داخل کشور و با در اختیار داشتن تیمی از نخبگان داخلی ساخت جامع ترین ERP بومی در ایران به شرکت فناپ زیر ساخت محول گردید.
ترکیب استفاده از تجربه شرکت های بین المللی در زمینه ERP در کنار دانش مهندسین نخبه کشور منجر به تولید جامع ترین راهکار برنامه ریزی منابع سازمانی یکپارچه داخلی FANRP (ترکیب دو واژه FANAP و ERP) به عنوان اولین گام در راستای تلاش برای دست یابی به کسب و کار هوشمند در تمامی حوزه های کاربردی گردید و به بازارهای داخلی عرضه و در سازمانهای مختلف استقرار یافت.
به منظور آشنایی بیشتر با ویژگی ها و محصولات راهکار جامع فنارپی می توانید به fanrp.ir مراجعه فرمایید.
[1] intelligence Enterprise Resource Planning