با استفاده از فناوری رایانش ابری، شرکتها چابکتر میشوند و سریعتر پروژههای خود را به پایان میرسانند. آنها دیگر نیازی به پرداخت هزینههای برنامهریزی، تامین و اجرای فرایندهای محاسباتی و نگهداری داده ندارند. تنها به ازای آنچه مصرف میکنند هزینه میدهند، و چارچوب فیزیکی و تمام هزینههای متعلق به آن حذف شده است. سازگاری با نرمافزارها و بطور کلی فناوریهای جدید آسانتر میشود، زیرا تامین کنندگان ابرها، قبل از شما این برنامهها و بهروز شدنها را بررسی و خدمت متناسب با آنها را تعریف کردهاند.
برای شرکتی که برنامه خاصی را استفاده میکند که تنها در زمانهای مشخصی اجرا و استفاده میشود، منطقی بهنظر میرسد که به جای صرف هزینه گزاف خرید سختافزار و نرمافزارهای متناظر، خدمات این برنامه را از یک هاست ابری دریافت کند. انتقال سرویسهایی مثل CRM وGmail به یک هاست ابری، بار زیادی را از دوش کارمندان بخش IT شرکت برمیدارد. بخصوص اگر برنامههایی اینچنین کاربردی، در انتهای دورههای آزمایشی مشخص شود برای شرکت استفاده چندانی ندارند، میزان خسارت حاصله ناچیز خواهد بود. علاوه بر این، با استفاده از فناوری رایانش ابری، مدل هزینه را از حالت خرید و نگهداری به مدلی با عنصر یکتای هزینه عملیاتی سوق مییابد.
رایانش ابری معایبی هم دارد
رایانش ابری در حالت کلی از روشهای دیگر پردازش ارزانتر نیست؛ همانطور که اجارهکردن میتواند گرانتر از خریدن تمام شود. اگر یک برنامه ورودی، کاربر یا داده منظم و قابل پیشبینی دارد، ممکن است ایجاد سرویسهای داخلی بهمراتب بهصرفهتر باشد.
برخی از شرکتها تمایل چندانی به انتقال پردازش دادههای خود به میزبانی ندارند که به رقبای آنها نیز خدمترسانی میکند. انتقال فعالیتها به یک برنامه SaaS، ممکن است به معنی استفاده از برنامههایی باشد که رقبای شما نیز از آنها استفاده میکنند. در چنین شرایطی در صورت حیاتی بودن پردازشهای برونسپاری شده، تعریف مزیتهای رقابتی دچار چالش شده و رنگ خواهند باخت.
اگرچه در آغاز، استفاده از یک برنامه ابری بسیار ساده بهنظر میرسد، اما در ادامه، چالشهای انتقال دادهها و برنامهها بروز میکند و پیچیدگی وارد سیستم میشود. در حال حاضر، کمبودهای زیادی در زمینه دانش و مهارت مورد نیاز برای استفاده از خدمات ابری احساس میشود. بطور ویژه، در بخشهای توسعه، مانیتورینگ و مدیریت دانش رایانش ابری، شرکتها با چالشهای قابلتوجهی دست و پنجه نرم میکنند.
در یک تحقیق، کارمندان یک شرکت اذعان کردند که هزینههای متناظر با مهاجرت دادهها به یک ابر، بسیار بیشتر از هزینههایی بوده است که با استفاده از این فناوری ذخیره شده است.
در نهایت، شما تنها با اتصال به اینترنت است که میتوانید به برنامههای مستقر شده در فناوری رایانش ابری دسترسی پیدا کنید.
خرید خدمت در فناوری رایانش ابری
مشخصا، فناوری رایانش ابری هزینهها را از حالت هزینههای دارایی به حالت هزینه عملیاتی انتقال میدهد؛ توجه کنید که شرکتها، فعالیتهای محاسباتی ابری را در قالب خدمت خریداری میکنند، نه در قالب اموال. این امر به شرکتها امکان میدهد که از هزینههای بخش IT و متناظر با پروژههای جدید، اجتناب کنند. مطمئنا مدیر مالی از کاهش هزینهها با استفاده از خدمات ابر بیشتر استقبال میکند تا درخواست خرید تجهیزات سرور.
البته، چنانکه عنوان شد، در کل این به معنی ارزانتر بودن فناوری رایانش ابری نیست. برای برنامههایی که کاربران و میزان پردازش قابل پیشبینیای برای آنها وجود دارد، استفاده از فضا و تجهیزات فیزیکی توجیه اقتصادی بهتری دارد.
هزینههای حرکت به سوی این روش
برای کاربری تجاری به منظور انتقال سیستمها به فضای ابری، ابتدا باید مشخص کنید هزینههای زیرساختی حال حاضر شما چقدر است. موارد زیادی برای بررسی این مرحله وجود دارد، برای مثال هزینه اجرا و نگهداری یک مرکز داده یا موارد اضافی مانند خطوط اجارهای مورد نیاز برای سرورها قابل توجه هستند.
هزینه سختافزار فیزیکی، سرورها و جزئیات مشخصی مانند سیپییو، هستهها، رَم به اضافه هزینه ذخیرهسازی باید لحاظ شود. مورد بعدی محاسبه هزینه برنامههاست؛ چه بخواهید آنها را از دیسکهای حافظه حذف و مجددا روی فضای ابری بارگذاری کنید، آنها را در فضای ابری بازسازی کنید یا اینکه یک خدمت متناظر SaaS بخرید، باید هزینهها را دقیق محاسبه کنید.
هر کدام از این فعالیتها، هزینهای را به شما اعمال خواهند کرد. به این هزینهها باید هزینهی نیروی انسانی را نیز اضافه کنید. در نهایت، هر انتقالی باید توجیه اقتصادی داشته باشد و مشخص شود این انتقال به رایانش ابری آیا برای شرکت سودآوری داشته است یا خیر. آیا صرفهجویی در هزینه را ایجاد کرده است یا خیر.
پذیرش فناوری رایانش ابری
تحلیلگران بر این باورند که رایانش ابری در حال حاضر زیربنایی تعریف شده در تمام بخشهای فناوری روز است؛ از بانکداری الکترونیک گرفته تا خدمات بهداشت و درمان، استفاده از ابرها در مسیر رو به رشد بوده و با سرعت فزایندهای به پیش میرود. در واقع به ندرت پیش میآید که پروژهای فناوریمحور را ببینید که از فناوری رایانش ابری بهره نمیبرد. بر اساس تحقیق بنیاد گارتنر تا سال 2025، بیش از 85 درصد از سازمانها از ابرها استفاده خواهند کرد و هرگز بهصورت مستقل قابلیت پیشبرد امور دیجیتالی خود را نخواهند داشت. در ادامه، گارتنر عنوان میکند که فناوری رایانش ابری به اندازهای پیشرفت میکند که، هر آنچه در قالب سنتی پردازش و ذخیر میشود بعنوان میراثی تاریخی شناخته خواهد شد. بر اساس این تحقیق، تا سال 2025 میلادی، 95 درصد فعالیتهای دیجیتال در بسترهای ابری تعریف خواهد شد؛ این عدد در پایان سال 2021 حدود 30 درصد بوده است.
باور این واقعیت یا رد آن از جانب شما، وابستگی کاملی به ارتباطات سازمانی شما و کسانی دارد که با آنها درباره فناوری بحث میکنید. در یک سازمان، تمام هزینههای ابری را مدیران مالی مدیریت نمیکنند: در واقع ثبتنام در ابرها بسیار آسان است و مدیران بخشهای مختلف میتوانند بهصورت مستقل و با بودجه واحد خود، هزینههای دریافت خدمات را متقبل شوند، بدون اینکه به اعلان آن به قسمت IT نیاز باشد. چنین خاصیتی از ابرها، باعث حرکت سریع واحدهای مختلف در مسیر فناوری میشود؛ با وجود این، نباید ریسک استفاده و مدیریت نادرست برنامههای سازمانی را نادیده گرفت.