فرایند بازطراحی و توسعه وبسایت فناپ زیرساخت از خردادماه سال ۱۴۰۱ آغاز شد، وقتی نسخه یک این سایت، در دسترس بود اما لازم بود برای پیادهسازی راهبردهای حوزه ارتباطات و برندینگ یک دگرگونی در آن ایجاد کنیم از همینرو یک کارگروه از همکاران واحد ارتباطات و برندینگ ساختار وبسایتهای شرکتهای پیشرو در حوزه فعالیت فناپ زیرساخت همچون ودافون و اکسنچر را بهینهکاوی کردند و به یک جمعبندی درباره ساختار محتوایی و گرافیکی رسیدند و در گام بعدی پیادهسازی طرح به پیمانکار برونسپاری شد.
در یک بازه چهار ماهه نسخه دوم وبسایت پیادهسازی شد که از دید ساختاری و بصری نسخه توسعهیافتهای بود اما پس از یکسال و نیم نیازهای جدیدی از سوی گروههای کسبوکاری مطرح شد که با بررسی بستر فنی سایت امکان توسعه بهینه وجود نداشت. از همین رو مهرماه سال ۱۴۰۲ فرایند تحقیق و توسعه برای ایجاد وبسایت جدید کلید خورد.
رویکردهای بازطراحی
علی بهارلو، که طراحی و اجرای بخشهای فنی (پیادهسازی و کدنویسی) و گرافیکی (رابط و تجربه کاربری) وبسایت را برعهده داشته است با این مقدمه از دو رویکرد اصلی در طراحی وبسایت فناپ زیرساخت یاد کرد و در این باره گفت: نخست در پی افزایش قابلیتهای فنی سایت بودیم، بطوری که نیازهای کنونی و آینده مجموعه را بگونهای خودبسنده برطرف کند و از آخرین و بهروزترین پلتفرمها برای راهاندازی یک وبسایت پشتیبانی کند. رویکرد دیگر ما بهبودهای گرافیکی و زیباییشناختی بود بگونهای که از روندهای روز طراحی پیروی کند و هویت بصری مجموعه به شکل استانداردی در صفحات وب سایت آشکار بشود. برای نیل به این هدف بهروزترین وب سایتها و قابلیتهای فنی آنها را بررسی و سرانجام به پلتفرم مدنظر با قابلیتهای مدرن رسیدیم.
همگامشدن با روندهای طراحی
بهارلو ابراز داشت: در بستر جدید و با داشتن صفحهساز بهروز صفحهها را باز طراحی کردیم و در فرایند بازطراحی به اصول رابط کاربری همچون احترام به محتواهای مجزا با رعایت فضای سفید و همچنین روندهای طراحی وب همچون اسلایدرهای تمام صفحه پایبند بودیم.
موضوع دیگر بحث ریسپانسیو یا واکنشگرا بودن صفحات وب سایت بود. وب سایت نسخه ۳ فناپ زیرساخت، اکنون در تمامی گجتها و نمایشگرهای مختلف همچون لپتاپها، تلفنهای همراه، تبلتها و نمایشگرهای بزرگتر خوب و کارا نمایش داده میشود.
وی تاکید کرد: کار طراحی وبسایت و ارتقا صفحههای آن امری دائمی است ما در تیم ارتباطات و برندینگ فناپ زیرساخت برپایه درک هویت حرفهای و نیازمندیهای شرکت مسیر بهبود را ادامه میدهیم، در آینده نزدیک انیمیشنهای منعطف با فرمت SVG برای انتقال مفاهیم صنعت ۴ تولید و منتشر میشوند.
در فرایند بازطراحی حفظ مطالب منتشر شده از اهمیت خاصی برخوردار بود بنابراین محتوا بطور کامل به وب سایت جدید منتقل شد.
بهبود سرعت و ایمنی سایت با شبکه توزیع محتوا
ایمان کیانی از واحد شبکه توزیع محتوا (CDN) در ادامه ابراز داشت: اگر بخواهم از نقش شبکه توزیع محتوا در افزایش سرعت بارگذاری وبسایت بگویم، درنظر بگیرید که وقتی حجم درخواستها و مراجعه به سایت زیاد باشد و سروری که از سایت میزبانی میکند توانایی پاسخگویی به آنها را نداشته باشد، سرور کُند یا از دسترس خارج میشود، بعنوان نمونه یک وبسایت فروشگاهی که عکسهای زیادی از محصولات را روی سایت دارد، تصاویر محصولات باید هربار به ازای درخواستهای تمام کاربران، از سوی سرور به مرورگر کاربرها فرستاده بشوند، اینگونه کارهای تکراری توان پردازشی سرورها را کاهش میدهند. یک راهکار این است که بین سرور و مرورگر کاربر، یک لایه اضافه کنیم که این لایه بجای سرور، به درخواست کاربر پاسخ بدهد، بدین ترتیب اگر کاربر عکس یک محصول را درخواست کند، چنانچه این عکس در لایه میانی وجود داشته باشد، بسوی کاربر فرستاده میشود و اگر وجود نداشته باشد، لایه میانی فقط یکبار به سرور درخواست میدهد تا عکس را دریافت کند و از آن پس عکس در لایه میانی وجود دارد و به درخواستهای جدید ارائه میشود. با این روش مصرف منابع سرور به میزان چشمگیری کاهش پیدا میکند.
وی افزود: این لایه در شبکه توزیع محتوا، به نام لایه ذخیرهسازی موقت (cache) شناخته میشود. در وبسایت شرکت فناپ زیرساخت هم این لایه را داریم که سرعت بارگذاری وبسایت از دید کاربر را افزایش داده است. استفاده از شبکه توزیع محتوا نه تنها تجربه کاربرها را بهبود میبخشد بلکه رتبه گوگل و معیارهای سئو وبسایت را نیز ارتقا میدهد.
کیانی با بیان اینکه شبکه توزیع محتوا لایههای دیگری نیز دارد که افزون بر افزایش سرعت وبسایت، باعث بالا رفتن امنیت و دسترسپذیری بیشتر وبسایت شده است، تشریح کرد: بدین ترتیب در شبکه توزیع محتوا درخواستهای مخرب، شناسایی و نادیده گرفته میشوند، محدودیت درخواست به ازای هر کاربر قابل تنظیم است، صفحات وبسایت فشردهسازی و به مرورگر کاربر منتقل میشوند. دیواره امنیت وب (WAF) در دسترس است و از حملات DDOS نیز جلوگیری میشود.
وی بازگو کرد: محصول شبکه توزیع محتوا در شرکت فناپ زیرساخت توسعه داده شده و وبسایت شرکت نیز بعنوان یک مشتری برای این محصول به حساب میآید و در واقع سازمانها و شرکتهای دیگری که نیاز به شبکه توزیع محتوا داشته باشند میتوانند از آن استفاده کنند.
بهرهگیری از فناوریهای ابری
امید کریمنیا، مسئول بخش زیرساخت این پروژه با اشاره به اینکه سایت شرکت فناپ زیرساخت روی بستری قرار گرفته که در آن از فناوریهای ابری استفاده شده است، تصریح کرد: این زیر ساخت را تیمی از متخصصان داخل مجموعه پیادهسازی کردهاند و آن را نگهداری و توسعه میدهند.
وی افزود: برای سطح کیفی خدمات، تنظیمات زیادی در لایههای مختلف این بستر انجام شده تا همه سرویسهای مستقر روی آن، از جمله وب سایت مذکور با امنیت و کارایی بالا در دسترس کاربران قرار گیرند. همانطور که ایمان گفت این فناوریها و خدمات هم بعنوان یک محصول فناپ زیرساخت به مشتریان بیرونی هم ارائه میشود.
برنامهریزی و پیادهسازی در یک نگاه
فاطمه بیاتی، کارشناس دیجیتال مارکتینگ و سئو که پروژه بازطراحی سایت فناپ زیرساخت مسئولیت کنترل پروژه را برعهده داشته در جمعبندی بحث گفت: از آنجاکه اقدامات ریز و درشت زیاد همراه ظرافتهایی که در طی فرایند بازطراحی باید انجام میشد، یک چک لیست کامل از تمامی اقدامات موردنیاز، افراد مسئول در هر بخش و زمان اتمام و … تهیه کردیم تا در هر مرحله دید شفافی از میزان پیشرفت کار داشته باشیم. در هر مرحله کار اصلی من بررسی نیازمندیها و پیگیری اقدامات موردنیاز بود تا بتوانیم در زمان تعیین شده پروژه را به نتیجه مورد نظر برسانیم.
وی ادامه داد: از آنجا که طی یکسال و نیم گذشته فعالیتهای انجام شده و محتواهای هدفمند تولید شده روی سایت باعث شده بود که ما بطور ماهیانه حداقل 1500 ورودی داشته باشیم، بنابراین رتبه و تعداد بازدید ماهیانه مقالههای ما عدد خوبی بود، باید مراقب میبودیم تا با افت رتبه مواجه نشویم از همینرو بخش دوم فعالیت من در نظر گرفتن اقدامات سئویی و فنی مورد نیاز بود تا در طی این فرایند تغییر، افت رتبه نداشته باشیم و اقدامات در هر مرحله بدرستی انجام شود.
بیاتی در پایان گفت: جا دارد از آقای مجتبی زیوریان، مسئول امور زیرساخت و شبکه یک تشکر ویژه کنم که در تمامی مراحل کار همراه تیم ما بود.