راهکارهای جامع سازمانی، کلید یکپارچه سازی کامل کسبوکار دیجیتال
نرم افزار برنامهریزی منابع سازمانی (ERP) یک پلتفرم یکپارچه برای ادغام عملیات و فرایندهای کسبوکار فراهم میکند. در ERP همه سیستمهای نرمافزاری حیاتی شما متمرکز هستند. بنابراین با این ابزار چالشهای سیستمهای جزیرهای مانند ورود دادههای اضافی، دادههای نادرست و عدم امکان مشاهده عملکرد شفاف را برطرف میشود. راهکارهای جامع سازمانی از طریق یک سیستم داده متمرکز، دید دقیقی از عملکرد مالی و تجاری شرکت ارائه میدهند. این سیستمها دادههای تجاری ارزشمند را جمع آوری و آنها را قابل درک و عملی میکنند. با متمرکز کردن دادهها، سیستم های ERP نیاز به ورود دستی داده ها و در نتیجه احتمال خطاهای انسانی را از بین میبرند. نرم افزار ERP همچنین امکان بروز رسانی لحظهای دادهها را در سراسر سیستم و ردیابی و نظارت مستقیم بر فرایندهای تجاری را فراهم میکند. دسترسی فوری به اطلاعات کسبوکار در زمان واقعی به صاحبان و مدیران شما قدرت میدهد تا تصمیمات تجاری هوشمندانه تر و آگاهانه تری بگیرند.راهکارهای جامع سازمانی پسا مدرن – دوره چهارم
راهکار جامع سازمانی هماکنون در دوره چهارم خود، بیش از یک نرمافزار برنامهریزی منابع بشمار میرود و در بسیاری از شرکتهای بزرگ جزئی از استراتژی است. در این دوره گستره پوششدهی نرمافزار برنامهریزی منابع سازمانی باید افزون بر مشتریان و تامینکنندگان، شامل شرکا، رقبا و سایر ذینفعان را نیز بشود که ظرفیت تغییر این نقشها را هم داشته باشد. راهکار جامع سازمانی در دوره چهارم خود، فرصتهای جدیدی را برای امور مالی ارائه میدهد تا معاملات را آسانتر ومطمئنتر کند، تحلیلهایی با قابلیت پیشبینی بهتر ارائه کند، برنامهریزی راهبردی را بهبود بخشد و با مجموعه یکپارچه برنامههای تجاری، ستون فقرات تحول مالی باشد. نیاز به ایجاد، مدیریت و درک دادهها در دوره چهارم ERP بسیار مهم است. راهکارهای جامع سازمانی امروزه، باید نتایج کسبوکار دیجیتالی را امروز تکمیل و امکانپذیر کنند، و همچنین چابکی و انعطافپذیری را برای سرعت بخشیدن به پذیرش برای پیشرفتهای تکنولوژیکی در آینده فراهم کنند.روندهای مهم راهکارهای جامع سازمانی در صنعت 4
برای استفاده از راهکار جامع سازمانی که بتواند نقش موثری در تحول دیجیتال ایفا کند، باید از نرمافزارهایی استفاده کرد که از لحاظ ساختار ذخیرهسازی دادهها، بهروز باشند و قابلیت بهرهبرداری از این اطلاعات را داشته باشند. برخی از مهمترین ترندهایی که هماکنون با سیستمهای ERP در عصر تحول دیجیتال وجود دارند شامل 11 مورد زیر است:1. در مسیر بکارگیری اینترنت اشیا صنعتی (IIoT)
اینترنت اشیا صنعتی بمعنای اتصال ماشینهای صنعتی به هم از طریق شبکه است. این فناوری بخش مهمی از صنعت 4 است که جمعآوری دادهها مهمترین مزیت آن است. اینترنت اشیا صنعتی، حجم بسیار بالایی از دادههای دقیق و در لحظه را برای اتخاذ تصمیمهای هوشمندانهتر و سریعتر در اختیار صاحبان کسبوکارها قرار میدهد. اینترنت اشیا صنعتی، با موارد استفاده بالقوه در صنایع مختلف به سرعت در حال پذیرش است. به گفته کارشناسان MarketsandMarkets، بازار جهانی اینترنت اشیا صنعتی تا سال 2026 با نرخ رشد سالیانه 7 درصد میتواند به 106 میلیارد دلار برسد. نسل نوین ERPها، اینترنت اشیا صنعتی را با قدرت پردازش ابری، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و تجزیه و تحلیل پیشرفته ترکیب میکند تا کارخانهها و مراکز توزیع از هر زمانی هوشمندتر شوند. ERPهای مجهز به اینترنت اشیا صنعتی میتوانند قابلیتهای زیر را به شرکتهای تجاری ارائه کنند:- محصولات هوشمند: اینترنت اشیا صنعتی بینش بهتری نسبت به کارایی محصول در حوزهای خاص ارائه میکند.
- داراییهای هوشمند: با قابلیت مدیریت عملکرد دارایی، بر شرایط تولید و نگهداری محصولات نظارت میکند.
- زنجیره تامین هوشمند: زنجیره تامین را به سامانهای بهم پیوسته تبدیل میکند که میتواند به روشهای جدید و پویا پاسخ دهد.
- زیرساخت هوشمند: با دریافت و ارائه دادهها، امکان مدیریت هوشمند شرایط محیطی را فراهم میکند.
- حمل و نقل هوشمند: امکان ردیابی، پایش و تجزیه و تحلیل محصولاتی که از کامیونها به کانتینرها منتقل میشوند را فراهم میکند.
- کارکنان هوشمند: با اطلاعات لحظه به لحظه جمعآوریشده از حسگرها و ماشینها، ضریب توانایی کارکنان را افزایش میدهد.
2. ERP با هوش مصنوعی
ادغام هوش مصنوعی (AI) با سیستمهای ERP بمعنای افزودن ویژگیهای پر زرق و برق نیست. بلکه در مورد ارائه مزایای واقعی و ملموس است که بر روی عملکرد کسبوکارها میتواند تأثیر قابل توجهی گذارد.- بینش بهتر از تجزیه و تحلیل دادهها: تجزیه و تحلیلهای مبتنی بر هوش مصنوعی بینشهای ارزشمندی را از دادههای ERP ارائه میدهند و به تصمیمگیری بهتر کمک میکنند.
- فرایندها و گردش کار خودکار: هوش مصنوعی میتواند وظایف تکراری را خودکار کند و سیستمهای ERP را کارآمدتر کند.
- افزایش بهرهوری و کارایی: هوش مصنوعی با خودکارسازی وظایف، بهرهوری و کارایی کارکنان را افزایش میدهد.
- گزارشدهی و پیشبینی بهبود یافته: با بهبود تجزیه و تحلیل در ERP با هوش مصنوعی، گزارشدهی و پیشبینی دقیقتر خواهد بود.
- افزایش تجربه مشتری و کارمند: ابزارهایی مانند چترباتهای مبتنی بر هوش مصنوعی و عوامل مجازی تعاملات را برای مشتریان و کارمندان بهبود میبخشد.
- تصمیمگیری بهبودیافته: هوش مصنوعی با بررسی نتایج دادههای ERP، تصمیمگیری مبتنی بر داده را تسهیل میکند.
- اتوماسیون و کاهش خطای انسانی: اتوماسیون فرایند کسبوکار مبتنی بر هوش مصنوعی احتمال خطاهای انسانی در فرآیندهای ERP را کاهش میدهد.
- عملیات تولید بهینه شده: هوش مصنوعی مدیریت موجودی، نگهداری پیش بینی، تشخیص ناهنجاری و کنترل کیفیت را بهبود میبخشد. این باعث افزایش کارایی، زمان کار و توان عملیاتی میشود.
3. توسعه ERPهای اختصاصی صنعتی
نرمافزارهای ERP بطور سنتی و عمومی برای طیف گستردهای از صنایع و مشاغل طراحی شدهاند. اما رفته رفته شرکتهای بزرگ تولیدکننده این محصولات، در پی ارائه راهکارهای اختصاصی برای رفع نیازهای ویژه کسبوکارهای مختلف برآمدهاند. در همین زمینه شرکت اپیکور، از برجستهترین تولیدکنندگان ERP، گزارش داده است که در سال 2022، حدود 95 درصد از صاحبان مشاغل اعتقاد دارند ERP آنها باید ویژه کسبوکار یا صنعت خودشان باشد، بنابراین مشتریان دیگر راهکارهای «یک نسخه برای همه» یا راهکارهای اختصاصی نشده در صنعت را نمیپسندند. بر پایه نتایج همین مطالعه، مشتریان صنعتی احساس میکنند که به یک شرکت ارائهدهنده ERP صنعتی نیاز دارند، تا درخواستهای تخصصی آنها را درک و محصولات مشتری محور و نوآورانه ارائه کند، از این رو برترین ارائهدهندگان ERP در جهان مانند اپیکور، مایکروسافت، اوراکل و SAP بطور قابل توجهی روی اکوسیستمهای شرکای صنعتی خود سرمایهگذاری میکنند تا محصول خود را برای صنعت، خاصتر کنند. ERP اختصاصی هر صنعت که بطور انحصاری برای همان صنعت طراحی شده است، به سفارشیسازی اندکی نیاز دارد، سریعتر پیادهسازی و با اختصاصیسازی صنعتی و با پیروی از بهروشها (Best Practices)ارائه میشود. در ایران هم فنارپی، نرمافزار ERP صنعتی است که برپایه بهروشهای جهانی برای صنایع مختلف در ایران، بومیسازی و توسعه داده شده است.4. تجربه استفاده موبایلی
با توجه به نفوذ روزافزون گوشیهای هوشمند به محیط کار، سازندگان ERP با ارائه نسخههای سازگار با گوشی همراه محصول خود را کاربرپسندتر میکنند، با این اوصاف بعید نیست بزودی قابلیتهای پیشرفتهتر نسخه گوشی همراه مانند تشخیص صدا و واقعیت افزوده را هم ببینیم. بطور کلی امروزه کسبوکارهای B2C و B2B ویژگی همهکانالی یا Omni-Channel پیدا کردهاند و مشتریان برای خرید و پشتیبانی از کانالهای مختلف سنتی تا دیجیتالی استفاده میکنند. برپایه یافتههای موسسه مکنزی، 94 درصد از پاسخدهندگان، واقعیت امروز بازار را در قالب همهکانالی B2B ارزیابی میکنند و میگویند مشتریانشان به سه شکل حضوری، از راه دور و آنلاین خرید میکنند. افزون بر این طبق بررسی گوگل 59 درصد از خریداران B2C میگویند که امکان خرید از طریق گوشی هوشمند در زمان تصمیمگیری برای خرید ضروری است. با ارائه کانالهای دیجیتالی متعدد در نسل نوین راهکارهای جامع سازمانی، شرکتها میتوانند تجربههای کاربری را یکپارچه و جذاب کنند. برای مثال، در محصولات جدید رفته رفته سازوکار «مدیریت ارتباط با مشتری» به یک پلتفرم کامل از دید تجربه مشتری ارتقا پیدا میکند زیرساختی که یکپارچه شده و از چند نقطه تماس دیجیتالی با مشتریان در تعامل است. چنین پلتفرمی شامل راهکارهای تجارت الکترونیک، درگاههای پشتیبانی و دستگاههای کارتخوان خردهفروشی همراه یکپارچهسازی عمیق با سایر ماژولهای ERP هستند تا عملیات بازاریابی، فروش و پشتیبانی همهکانالی را فعال کنند.5. معماریهای توزیع شده (Two-Tier ERP)
اکنون شرکتهای مختلف بجای اتکا به ERPهای تک هستهای(One Core) برای رفع تمام نیازهای خود در حوزههای تجاری و جغرافیایی به سمت معماریهای غیرمتمرکز با یکپارچگی عمیق و مدیریتشونده میروند. برترین سازندگان ERP در حال توسعه مدلهای راهکارهای جامع سازمانی دولایه (Two-Tier ERP) و محصولات مدیریتشونده چند ابری برای مدیریت چشمانداز اپلیکیشنهای تجاری توزیعشده هستند. رویکرد ERPهای دولایه از دو ERP مختلف برای بخشهای تجاری متمایز خود استفاده میکند. این رویکرد مبتنی بر درک این نکته است که طراحی دوگانه مقرون بصرفه است، به سرعت اجرا میشود و نسبت به راهاندازی ERP جدید و فراگیر برای هر واحد تجاری هزینه پایینتری دارد. در شرایطی که دفاتر مرکزی و کارخانههای تولیدی شرکت میتوانند همچنان از ERP تک لایه سنتی برای پیشبرد فرایندهای پیچیده ادامه دهند، واحدهای سازمانی کوچکتر (مانند شرکتهای تابعه، شعب بینالمللی و استارتآپها) از طراحی ERPهایی که کاربرپسندترند و متناسب با نیازهای آنهاست سود میبرند.6. گرایش به راهکارهای جامع سازمانی بر پایه ابر
شرکتهای کوچک و بزرگ بجای استفاده از ERP روی زیرساخت سختافزاری اختصاصی (On-Premise) بسوی بکارگیری ERPهای مبتنی بر ابر میروند. شرکت بینالمللی داده (IDC) پیشبینی کرده است که بازار ERP ابری از 36 میلیارد دلار در سال 2021 با رشد سالانه 15 درصدی میتواند به 73 میلیارد دلار تا سال 2026 توسعه پیدا میکند. این رشد، دلایل مختلفی دارد:- هزینههای عملیاتی، جایگزین هزینههای سرمایهای قابل توجهی میشود که هر سه چهار سال یکبار لازم است انجام شود
- دسترسی در لحظه به نرمافزار ERP در هر مکان
- امنیت پیشرفته در برابر تهدیدهای سایبری
- سهولت نگهداری و یکپارچهسازیهای بهبود یافته
- امکان استفاده از توان پردازش و قابلیت هوش مصنوعی/ یادگیری ماشین مراکز داده ابری
- راهکارهای تجاری بهروز شده از نظر عملکردی و فنی