در سال 2021، سرمایهگذاران حدود 9.5 میلیارد دلار هزینه بکارگیری فناوریهای هوشمند در ساختمانها کردند و انتظار میرود تا سال 2028، بازار جهانی ساختمانهای هوشمند به رقمی بالغ بر 142 میلیارد دلار برسد. در این میان مطالبه مالکان بر مواردی مانند بهرهوری بیشتر، تحلیل دادهها و صرفهجویی در مصرف انرژی متمرکز شده است و ساکنان خواهان ارتباطات راحتتر، آسایش بیشتر و توجه به نکات زیستمحیطی ساختمانهای هوشمند هستند. اکنون بیایید به مفهوم معماری ساختمان هوشمند و عملکرد آن در بهبود جهان عمیقتر بپردازیم.
معماری ساختمان هوشمند چیست؟
معماری ساختمان هوشمند شامل برنامهریزی و گنجاندن سامانههای پیچیده تاسیساتی برای به حداکثر رساندن رفاه ساکنان است. این اصطلاح به مرحله طراحی و اطمینان از مفهوم سازی یک ساختمان جدید در زیرساخت هوشمند اشاره میکند. برای مثال، معماری ساختمان هوشمند، اجرای سیستمهای موجود در برج پایتخت سنگاپور را ممکن میسازد که عبارتند از:
- حسگرهای حرکت در لابی آسانسور و سرویسهای بهداشتی، اشغالبودن فضاها را نشان میدهند؛ در نتیجه مصرف انرژی وابسته به حضور ساکنان در فضای اتاق خواهد بود.
- آشکارسازهای دیاکسیدکربن و منوکسیدکربن در محوطه پارکینگ و فضاهای اداری برای اطمینان از ایمنی ساکنان.
- گاراژ پارکینگ، فضاهای موجود را در زمان واقعی ردیابی و رانندگان را به نقاط خالی هدایت میکند.
نکات مهم معماری ساختمان هوشمند برای بهرهمندی از فناوریهای نوپدید
مواردی وجود دارد که معمارها در زمان طراحی ساختمانها برای بهرهمندی از فناوری هوشمند، باید از آنها آگاه باشند و در نظر بگیرند. اینها شامل موارد زیر هستند:
• قابلیت اتصال: ایجاد یک سیستم قوی برای اتصال آسان حسگرها و سایر دستگاهها به اینترنت.
• سلامت: حفظ سلامت ساکنان ساختمان بسیار مهم است. برای تحقق این موضوع میتوان از سنسورهای مختلف برای اطمینان از کیفیت خوب هوا، تعادل دما و سایر موارد استفاده کرد.
• ایمنی: کلید طراحی ساختمانها برای فناوری هوشمند، سیستمهای ایمنی برای حفظ ایمنی ساکنان ساختمان است که شامل سامانههای اعلام شرایط اضطراری، فناوری تشخیص شلیلک گلوله، تشخیص تهدید هوش مصنوعی و موارد دیگر میشود.
• انرژی: یکی از دلایل ساخت ساختمانهای هوشمند، کاهش مصرف انرژی است. بنابراین، اطمینان از اتخاذ تصمیمهای آگاهانه زیست محیطی در ساختمان مانند استفاده از حسگرهای روشنایی که وظیفهشان استفاده بهینه از نور در صورت به حد نصاب رسیدن ظرفیت اتاق است، حائز اهمیت است.
• امنیت سایبری: حفظ امنیت با وجود جمعآوری دادههای موجود در ساختمان امری حیاتی است. حفاظت از این اطلاعات چگونه انجام خواهد شد؟
مزیتهای معماری ساختمان هوشمند
هزینه بالاتر معماری ساختمان هوشمند، ارزش دستاوردهای احداث آن را دارد. به برخی از مزیتهای استفاده از این روش معماری در ادامه اشاره میکنیم:
کاهش مصرف انرژی
ساختمانهای جدید، انرژی زیادی مصرف میکنند. رایانهها، نمایشگرها، چراغها، لوازم خانگی و کنترلهای زیستمحیطی تنها برخی از سیستمهای ضروری و موثر ساختمانهای امروزی هستند. اما طبق گفته شورای اقتصاد کارآمد انرژی آمریکا (ACEEE) یک ساختمان هوشمند با سیستمهای یکپارچه میتواند 30 تا 50 درصد صرفهجویی در ساختمانهای موجود را که ناکارامد هستند، محقق کند.
بهبود بهرهوری عملیاتی
حسگرها با جمعآوری اطلاعات در مورد روشهای استفاده از ساختمان، در استراتژی ساختمان هوشمند، نقش مهمی دارند. در نتیجه ساختمان میتواند مواردی مانند نور، سرویسهای بهداشتی و لابی آسانسور را تنظیم کند.
بهبود تعمیر و نگهداری
با استفاده از همزادهای دیجیتالی و فناوریهای مشابه، ساخت ساختمان هوشمند به نگهداشت موثر و کارا کمک میکند. در حالی که برنامههای پیشبینی تعمیر و نگهداری میتوانند خاموشیهای احتمالی را پیش از وقوع شناسایی کنند، تعمیرکارها میتوانند با کمک جهتیابی داخلی، سریعتر به قسمتهای نیازمند تعمیر برسند.
بهرهوری بهتر
معماری ساختمان هوشمند برای راحتی ساکنان میتواند از دمای اتاقهای اداری تا برنامهریزی اتاق جلسات را اولویتبندی کند. نتیجه یک محیط بدون تنش با ساکنانی شادتر و پویاتر است.
استفاده بهتر از منابع
ساختمانهای هوشمند، منحصرا برای بهینهسازی استفاده منابع مجتمعهای بزرگ، مفید هستند. حسگرها، توانایی مسیریابی داراییهایی همچون قطعات تجهیزات بیمارستانی در مکانهای مختلف، نظارت بر مصرف انرژی کلی و پایش ترافیک افراد پیاده را دارند. محل مصرف منابع و بهینهسازی تخصیص آنها در یک نگاه برای مدیران تاسیسات فراهم میشود.
مولفههای کلیدی معماری ساختمان هوشمند
1. حسگرهای اینترنت اشیا
از حسگرهای اینترنت اشیا برای کنترل دما، حرکت، نور و کیفیت هوا و سایر موارد لازم استفاده میشود. حسگرها با یک نقطه دسترسی در ساختمان ارتباط برقرار میکنند و در نهایت اطلاعات کلی جمعآوری و ذخیره میشود تا در صورت نیاز در دسترس باشد.
2. نرمافزار تحلیل
گرچه اطلاعات جمعآوری شده با حسگرها ارزشمند است، اما چارهاندیشی در حوزه درک عموم درباره اطلاعات جمع آوری شده نیز مهم است. اینجاست که نرمافزار تحلیل اطلاعات وارد میشود. پردازش اطلاعات انجام و اقدامی در جهت بهبود وضعیت ساختمان انجام میشود.
3. رابط کاربری
اگر استفاده از سیستمها دشوار باشد، عملا استفاده از آنها بی فایده است. مواردی چون صفحات نمایش رایانهها و انتخاب زبانهای مختلف را در نظر بگیرید. رابط کاربری یکی از قطعات مهم پازل است زیرا استفاده افراد موثر بر موفقیت سیستم و ساختمان را تضمین میکند.
4. قابلیت اتصال
دسترسی به اینترنت یک امتیاز نیست بلکه یک ضرورت است. گرچه اینترنت پرسرعت قوی و قابل اعتماد برای ساکنان یک موهبت است اما از نظر امنیتی ایدهآل نیست. در نتیجه، زیرساخت کابلهای اترنت در طراحی ساختمان هوشمند، عنصری حیاتی است.
چهار مولفه بالا برای تامین ارزش کلی معماری ساختمان هوشمند، ضروری است. حسگرهای اینترنت اشیا و رابط کاربری اطلاعات را جمعآوری میکنند، نرمافزار تحلیل، اطلاعات خام را به اطلاعات قابل استفاده تبدیل و قابلیت اتصال، ذخیره، اشتراکگذاری و استفاده از این اطلاعات را ممکن میکند.
ساختمانهای هوشمند در برنامه توسعه املاک تجاری
معماری دیزاین ساختمان هوشمند برای صاحبان املاک تجاری امکان ارتقای سطح کسبوکار را فراهم میکند. اطلاعاتی که در سیستمهای ساختمانهای هوشمند جمعآوری میشود، برای هر مکان منحصربفرد است و به سازندگان این امکان را میدهد تا با درنظرگرفتن روندها، هنگام تصمیمگیری برای توسعه بیشتر، درک بهتری از نیازهای مردم محلی و مشاغلشان داشته باشند. از آنجا که این نوع جدید معماری هزینههای عملیاتی کمتری به همراه دارد، یک سازنده املاک تجاری، درآمد خالص عملیاتی (NOI) بیشتری را بدست خواهد آورد. بطور مثال برخی از صاحبان املاک تجاری، با استفاده از اطلاعات جمعآوری شده توسط فناوری ساختمان هوشمند، بهترین نرخ آب و برق را بر اساس مصرف انرژی منحصر بفرد ساختمان مشخص کردهاند.
هزینه برای طراحی ساختمان هوشمند، سرمایهگذاری عاقلانهای است که نهتنها، سازهها را برای ساکنان جذابتر میکند، بلکه صرفه اقتصادی خرید و فروش آنها را از نظر مالی نیز توجیه میکند.
منبع: resonai.com