ما نیازمند این باور در کارکنان هستیم که پروژههای تعالی یک کار تحمیلی و اضافه بر وظایف موجود آنها نیست و باعث بهبود شرایط آنها میشود. در ایران حتی تیمهای فوتبال سپاهان و فولاد خوزستان پروژه تعالی سازمانی تعریف کردهاند و یکی از مدیران سپاهان میگفت نتایج پروژه تعالی را ما در زمین بازی دیدهایم! در مقابل خودروسازیها چند سال پیش این فرایند را اضافه و بیاثر دانستند و آن را کنار گذاشتند و نتیجهاش این خودروهایی هست که الان در بازار میبینیم.
علی پورقاسمی در دومین نشست تعالی سازمانی ویژه مدیران فناپزیرساخت، با بیان این مطلب تصریح کرد: حرکت در مسیر تعالی چیزی ورای کارهای اصلی ما نیست، ما قرار است وظایف اصلی خودمان را در چهارچوب تعالی انجام بدهیم. تمام شرکتها در مسیر تعالی هستند، ما شرکت متعالی نداریم. اینگونه نیست که اگر شرکتی رتبهای را بدست آورد تمام بشود، خود من بعنوان ارزیاب یک بار اظهارنامه و مدارک یک مجموعه بانکی را رد کردم درحالیکه همان مجموعه در دوره قبل رتبه آورده بود.
رهبری آیندهنگر و الهامبخش، نگرش سیستمی و سازمان مشتریمدار
در این نشست که یکشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۲ در سالن آموزشی لیزینگ پاسارگاد برگزار شد، نوید رضا قناتآبادی به تشریح ویژگیهای یک سازمان متعالی پرداخت و در این باره گفت: یک سازمان متعالی رهبری آیندهنگر و الهامبخش دارد و نگرش سیستمی بر آن حاکم است یعنی تمام فرایندها و شاخصها همسو و یکپارچه طراحی و اجرا میشوند.
وی افزود: سازمان متعالی مشتری مدار و ارزش آفرین است و رویکرد شایستگی محوری دارد یعنی مزيت نسبی نسبت به رقبا ایجاد میکند. تعالی سازمانی در پرتو همکاری تمام کارکنان بدست میآید و توازن مسئولانه میان کار و زندگی و همچنین محیط کاری سالم و ایمن باعث دلبستگی کارکنان به سازمان میشود. سازمان متعالی مسئولیت پذیری اجتماعی دارد، یعنی ذینفعان را شناسایی و در حد توان به آنها خدمترسانی میکند.
قناتآبادی ابراز داشت: سازمانهای متعالی با تحلیل ابرروندها و کلاندادهها شرایط موجود درک و فرصتهای بهبود را شناسایی میکنند و پیوسته درحال یادگیری و نوآوری هستند. اساسا تعالی با نوآوری سرشته شده است و سازمان متعالی نوآور است.
ابرروندها رمز پایداری و تعالی شرکتها
در ادامه علی پورقاسمی با بیان اینکه ابر روندها (Mega Trends) در پایداری و تعالی سازمانها نقش بنیادین پیدا کردهاند، تشریح کرد: شرکتها در دهههای اخیر با پدیدههای ناپایدار و نامعین، مبهم و پیچیده روبه رو بودهاند که در این سالها شکنندهتر، تشویش برانگیز، غیرخطی (تحت تاثیر عوامل مختلف) و غیر قابل درک شدهاند. ابر روندها موضوعاتی هستند که انتظار میرود یا پیشبینی میشود در سالهای پیشرو تاثیر جهانی داشته باشند.
ویافزود: گوناگونی جمعیت، یکی از این ابرروندهاست مثلا اکنون حوزه آی تی در امریکا بیشتر دست هندیها و سپس چینیها و بعد برخی هممیهنان ما است، بنابراین مدیران شرکتهای آی تی باید این گوناگونی فرهنگی نیروها را مدیریت کنند. خودسازماندهی و خودمدیریتی سازمانها، افزایش تقاضا برای مهارت و تاثیر اتوماسیون، ظهور فناوری و دگرگونیهای دیجیتال، اشتراکگذاری اقتصاد و اعتماد، رویارویی با افزایش مقررات، عدم قطعیت ژئوپولیتیک و بومیسازی در اقتصاد جهانی، افزایش روزافزون بحرانهای زیست محیطی از ابرروندهای شناخته شده عمومی هستند، اما در هر حوزه و سپهری از کسبوکار ابرروندهای اختصاصی هم وجود دارد. شرکتهای پیشرو در مسیر تعالی باید توانایی شناسایی و همراهی با ابر روندها را داشته باشند.
مراحل اجرایی طرح تعالی فناپ زیرساخت در شش گام
پورقاسمی، در تشریح طرح اجرایی تعالی در فناپ زیرساخت از یک برنامه شش مرحلهای گفت که قرار است تا پایان سال اجرا بشود.
وی با بیان اینکه گام نخست، طرحریزی و گام دوم آموزش است، تصریح کرد: یک کمیته تعالی متشکل از رهبران سازمان تشکیل و برنامهریزی انجام شده و کارگروههای دهگانه از همکاران در سطوح مختلف به فراخور حوزههای ارزیابی مشخص شده، ما یک جلسه آموزشی دیگر برای همکاران داریم و سپس وارد گامهای عملیاتی شامل مستندسازی پروژههای بهبود، تدوین اظهار نامه، تمرین ارزیابی و برنامهريزی برای سطوح بعدی میشویم.