- نصب ترددشمارها، دوربینهای پلاکخوان، سیستمهای کنترل سرعت وسایل نقلیه و ثبت خودکار تخلفات رانندگی مانند عبور از چراغ قرمز یا تردد خوروهای فاقد معاینه فنی
- بکارگیری سیستمهای توزین در حال حرکت وسایل نقلیه
- استفاده از حسگرهایی در چراغهای راهنمایی برای کنترل هوشمند زمانبندی آنها بر اساس وضعیت ترافیکی تقاطعها
- کنترل مکانیزه محدوده طرح ترافیک و پرداخت اینترنتی هزینه ورود به محدوده طرح و ثبت تخلفات مرتبط
- راهاندازی سیستمهای پرداخت الکترونیکی و خودکار عوارض جادهای
- ثبت خودکار و پرداخت اینترنتی عوارض پارک حاشیهای
- استفاده از کارتبلیتهای الکترونیکی وسایل نقلیه عمومی مانند مترو و اتوبوس
- راهاندازی تاکسیها و خدمات حمل بار اینترنتی
- نصب تابلوهای پیام متغیر و ترافیکنما
- راهاندازی سیستمهای اطلاعرسانی به مسافران اتوبوس و مترو
- اطلاعرسانی ترافیک شهرها، حمل و نقل عمومی و وضع جادهها از طریق اپلیکیشنهای مختلف
- مدیریت ناوگان بار
- ثبت تخلف متحرک یا خودرویی
- مدیریت پارکینگ حاشیهای خیابانها
- مدیریت و شناسایی خودروهای دستوردار یا تحت تعقیب
چالشهای حمل و نقل هوشمند در ایران
در تمامی نقاط جهان از جمله کشور ما سرمایهگذاری و تداوم تامین بودجه برای سیستمهای حمل و نقل هوشمند از ضروریات راهاندازی این سیستمها به شمار میرود. در کنار تهیه تجهیزات که در ایران انجام میشود، باید سازگاری و یکپارچهسازی سیستمهای حمل و نقل هوشمند در ایران بیشتر مورد توجه قرار بگیرد تا از ظرفیتهای کامل این سیستمها بهرهبرداری شود. همچنین برنامهریزی دقیق و تدوین خط مشی کلان در حوزه حمل و نقل از پراکندهکاری، تداخل وظایف و موازیکاری که از آفات هوشمندسازی حمل و نقل هستند جلوگیری میکند. در کشورمان در موارد متعددی به نگهداری و تعمیرات تجهیزات فعلی توجه نشده یا منابع مالی آن فراهم نشده است بنابراین عملا از حداکثر کارآیی سیستمهای موجود بهرهبرداری نشده است. مسلما دانش، توجه و بودجه کافی برای نگهداری و تعمیرات تجهیزات حمل و نقل هوشمند برای رسیدن به نتایج مطلوب ضروری است. گاهی مسایل فرهنگی باعث اختلال در بهرهبرداری موفق از آیتیاس میشوند. مثلا در نقاط مختلف کشور موارد متعددی از رفتارهایی مانند شکستن دوربینها یا پوشاندن پلاک خودرو از سوی رانندگان متخلف مشاهده میشود که علاوه بر مقابله قانونی با این نوع تخلفات، در درازمدت با فعالیتهای آموزشی و فرهنگسازی باید بر آن غلبه کرد. البته در مواردی مثل سرقت دوربینهای ثبت تخطی از سرعت مجاز در کشور تمهیداتی چون قرار دادن دوربینها در محفظههای مخصوص نیز راهگشا بوده است. بجز موارد ذکر شده از چالشهای پیادهسازی سیستمهای حمل و نقل هوشمند در کشور میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:- در سیاستهای تدوین شده برای راهاندازی سیستم های حمل و نقل هوشمند باید از مشارکت بخش خصوصی در این حوزه حمایت شود و عرضهکنندگان سیستمها و تجهیزات حمل و نقل هوشمند و کسب و کارهای مرتبط مورد حمایت نهادهای مسئول قرار بگیرند.
- رویهای برای انتخاب عرضهکنندگان تجهیزات و سیستمها در پیش گرفته شود که به گزینش بهترین محصولات از نظر کیفیت و قیمت منجر شود.
- رشد و شناسایی مهارتها و دانشهای تخصصی لازم و به کار گرفتن افراد توانمند در پروژههای پیادهسازی آیتیاس نیز از ضروریات توسعه این سیستمها در کشور است.
- بخشهایی در حوزه حمل و نقل هوشمند وجود دارند که در کشورمان به آنها پرداخته نشده و از پتانسیل رشد بالایی برخوردار هستند. توجه به آنها مزایایی را برای حمل و نقل کشور به همراه خواهد داشت.
- دگرگونی مداوم رویهها با تغییر مدیران عموما از مشکلات پیادهسازی پروژههای طولانی مدت در کشور است.