زنجیره تامین سیستمی است که کسبوکارها از آن برای تولید و توزیع کالا و خدمات خود استفاده میکنند. حلقه اولیه مدیریت زنجیره تامین، تدارک مواد اولیه است و درنهایت با تحویل محصول نهایی به مشتریان پایان میرسد. عناصر مختلف مانند تامینکنندگان، تولیدکنندگان، حملونقل کالا و انبارها، اجزای زنجیره تامین را تشکیل میدهند. این نهادها حرکت اطلاعات و منابع را در سراسر زنجیره تامین تسهیل میکنند.
ERP و مدیریت زنجیره تامین
راهکارهای ERP بخش جداییناپذیری از مدیریت زنجیره تامین هستند و برای بهبود مدیریت این زنجیره، دید جامعی از تمام عملیات تجاری ارائه میکنند. امروزه به ندرت پیش میآید که یک تولیدکننده با تعداد انگشتشماری از تامینکنندگان منتخب کار کند و در مقابل بیشتر تولیدکنندگان سفارشی، برای یافتن بهترین فروشندهای که میتواند قطعات و مواد با کیفیت بالا را با هزینه کم و به موقع تحویل دهد، به شبکه پیچیدهای از تامینکنندگان مراجعه میکنند.
تولیدکنندگان باید با تامینکنندگان و شرکای مختلف در تعامل باشند تا مواد اولیه و منابع را در زمان مناسب و به مقدار کافی به دست آورده و کالاهای نهایی را به بازار عرضه کنند. همچنین کسبوکارها باید همزمان روی چند استراتژی زنجیره تامین تمرکز کنند تا به افزایش بهرهوری، افزایش کیفیت محصول و کاهش هزینههای تولید دست یابند.
مدیریت زنجیره تامین از حیاتیترین فرایندها در کسبوکارهای تولیدی محسوب میشود که ارتباط میان فروشندگان و شرکا را به منظور تامین منابع برای تولید مستمر ایجاد میکند. مدیریت زنجیره تامین به لحاظ نقش پررنگ خود، فرایندی دلهرهآور به نظر میرسد، زیرا مستقیما در موفقیت و شکست کسبوکارها نقش دارد؛ با این حال با بهینهسازی این فرایند در راهکارهای جامع سازمانی مانند فنارپی و استفاده از ظرفیت یکپارچگی اطلاعات، میتوان عملیات زنجیره تامین را خودکار کرده و برمبنای اطلاعات تصمیمسازی کرد.
چالشهای مدیریت زنجیره تامین
قوانین زنجیره تامین درحال حاضر به سمت پیچیدهتر شدن میرود. تغییر سریع در رفتار مشتریان، تقاضای برگشت کالاها، چرخه عمر کوتاهتر محصولات، انطباقهای قانونی جدید و همچنین چالشهای منحصر به فردی که برای تولیدکنندگان (بویژه تولیدکنندگان سفارشی) بوجود آمده است، نیاز به یک سیستم مدیریت زنجیره تامین یکپارچه، منسجم و منعطف را الزامی کرده است.
چالش 1: مدیریت موجودی
مدیریت موجودی از چالشهایی است که ممکن است گریبانگیر هر کسبوکاری شود. موجودی بیش از حد یا کمبود موجودی میتواند به شیوههای خود مخرب و چالش برانگیز باشد. در پی همهگیری اخیر کرونا، تمام اعضای زنجیره تامین دورانی بیثبات را بخاطر وقفهها و نبود مدیریت صحیح زنجیره تامین تجربه کردند. راهکار ERP مناسب، میتواند مشکلات زنجیره تامین مربوط به موجودی را به کمک سامانه مدیریت انبار یکپارچه که بسیاری از فرایندها مانند انجام سفارش و دریافت آن را خودکار میکند، کاهش دهد. سامانه مدیریت انبار یکپارچه، قابلیت ردیابی بهنگام موجودی را فراهم و به کاهش و مدیریت چالشهای مدیریت موجودی کمک میکند؛ همچنین مدیران را در شناسایی محصولات ارسال شده دارای تاخیر یاری کرده و ردیابی بهنگام محصول در هر مرحله از زنجیره را بهبود میبخشد.
چالش 2: انطباق در مدیریت زنجیره تامین
حفظ انطباق محصولات نهایی تولیدی با سفارشهای داده شده، نگرانی فزایندهای برای تولیدکنندگان و توزیعکنندگان است. توزین دقیق مواد، بخش مهمی از فرایند تولید برای صنایع است. فرایند توزین دقیق، تضمین میکند که محصولات نهایی تولیدشده تمام الزامات و مشخصات را برآورده میکنند زیرا مقدار اجزای مصرف شده در تولید باید با مقدار موجود در فرمول تایید شده مطابقت داشته باشد. افزون بر این، فرایند توزین باید تضمین کند که کالاها و مواد فقط با توجه به پارامترهای تعیینشده با استفاده از ترازوهای مناسب وزن شوند. راهکار ERP برای حل این چالش، ارائه نرمافزار توزین است که نهتنها کنترل بیشتری روی کیفیت محصول ارائه میکند، بلکه باعث افزایش بهرهوری، بهبود دقت، کاهش هزینههای عملیاتی و دوباره کاریهای گزاف و افزایش توان عملیاتی میشود.
چالش 3: سفارشهای مرجوعی (لجستیک معکوس)
سفارشهای مرجوعی جزو جداییناپذیر کسبوکارهاست و جلوگیری از درصد زیادی از این مرجوعیها غیرممکن است. لجستیک معکوس را میتوان مرحله بازگشت کالا از سمت مصرفکننده به تولیدکننده برای استفادههای متنوعی معرفی کرد. لجستیک معکوس از پرهزینهترین بخشهای لجستیک است که نبود برنامهریزی صحیح از سوی کسب وکار میتواند به یکی از هزینههای پنهان کسب وکار بدل شود. یک راهکار ERP مناسب، با کمک سیستم مدیریت انبار یکپارچه، میتواند فرایند بازگشت کالا، از زمان گرفتن اطلاعات از مشتری تا تحویل از مشتری را سرعت ببخشد و مدیریت مرجوعیها را تسهیل کند.
چالش 4: گزارشهای بهنگام
ایجاد گزارشها به شیوه سنتی بدلیل پیچیدگی فرایندها و اطلاعات تکراری، همواره با خطاهایی همراه بوده است که منجر به تصمیمگیریهای سطحی و نادرست، سردرگمی، ایجاد مشکلات انطباق و نارسایی در بخش خدمات مشتری میشود. وقتی تولیدکنندگان از ویژگیهای هوش تجاری مانند گزارشگیری بر اساس دادههای بهنگام استفاده میکنند، امکان پیگیری روند تولید محصولات و موجودی در اختیار ایشان قرار گرفته و میتوانند از این دادهها برای تصمیمگیریهای آگاهانه در جهت بهبود کارایی عملیاتی استفاده کنند.
چالش 5: کدگذاری اقلام
فقدان استاندارد فراگیر طبقهبندی و توصیف محصول و ناهمگونی و تعدد استانداردهای موجود، از جمله چالشهای اساسی پیشرو در مدیریت زنجیره تامین به شمار میروند. با افزایش شدید تنوع اقلام، طبقهبندی، نامگذاری و شناسایی آنها برای ایجاد تمایز و تبادل دقیق اطلاعات و دادههای مربوطه امری ضروری تلقی میشود.
یك سیستم جامع طبقهبندی و كدگذاری محصول میتواند در افزایش شفافیت مدیریت انبارداری نقش مهمی ایفا کند و همچنین باعث افزایش سرعت، دقت و صحت فرایند کنترل موجودی شود.
فنارپی، راهکار جامع مدیریت زنجیره تامین، متناسب با نیاز تولیدکنندگان
راهکار جامع مدیریت منابع سازمانی فناپ زیرساخت (فنارپی) برای انجام هرچه بهتر فعالیتها در سازمان، تاکید ویژهای بر فرایند در مقایسه با فعالیتها داشته و بر این اساس رخدادهای فرایندی در فنارپی کاملا یکپارچه انجام میشوند.
فنارپی بطور خاص، امکان مدیریت هر چه بهتر کسبوکارهای تولیدی را با تمرکز بر بهروشهای جهانی و ترکیب آنها با فرایندهای داخلی و بومی فراهم میکند. فنارپی شامل تمام ویژگیهای استاندارد یک ERP مانند مدیریت سفارشهای فروش، کنترل موجودی پیشرفته، مدیریت درخواستها، مدیریت سفارشهای خرید و امور مالی پیشرفته است که این بطور کامل با سیستم کنترل موجودی و مدیریت انبار، مدیریت ارتباط با ذینفعان، برنامهریزی تولید و سیستم حسابداری، یکپارچه شده است. با وجود ویژگیهای منحصربهفرد فنارپی، مدیریت هرچه بهتر زنجیره تامین، به بهترین شکل ممکن امکانپذیر است.
هلدینگ صنعتی میدکو، از مشتریان فنارپی در حوزه تولید است که در حال حاضر تمام زیرمجموعههای آن از محصولات فنارپی بهره میبرند. برای مثال، در حال حاضر آمار تولید مجتمع ککسازی و محصولات پالایشگاه، با بهرهگیری از فرایند سفارش تولید فنارپی انجام شده و به این ترتیب با ثبت رسید محصولات و بالا رفتن موجودی انبار، بخش فروش قادر به برنامهریزی برای فروش و نهایتا حمل محصولات خواهد بود.
گروه محصول مدیریت زنجیره تامین فنارپی، شامل محصولات کنترل موجودی و مدیریت انبار، مدیریت حملونقل و مدیریت طبقهبندی اقلام است.
1- محصول کنترل موجودی و مدیریت انبار فنارپی
محصول کنترل موجودی و مدیریت انبار فنارپی، شامل وظایفی مانند مدیریت موجودی، انبارگردانی، انتقال درون سازمانی و انجام سفارشهاست. فرایندهای خاص این محصول، امکان پاسخگویی به مشکلات و چالشهای کنترل موجودی و مدیریت انبارداری را دارد.
محصول کنترل موجودی و مدیریت انبار فنارپی، با بکارگیری فرایند انبارگردانی که برای شمارش موجودی اقلام و اطمینان از نبود مغایرت عددی و سریالی بین موجودی سیستمی و موجودی واقعی اقلام اجرا میشود، به رفع چالشها و مشکلات کنترل موجودی مدیریت زنجیره تامین پاسخ میدهد. با اجرای این فرایند و صدور تگ انبارگردانی، از موجودی لحظهای انبار اسنپشات تهیه شده و حواله اصلاحی و رسید اصلاحی، مبنی بر کسر و اضافه انبار صادر میشود. در فرایند انبارگردانی، گزارش مغایرتها و گزارش پایان انبارگردانی قابل مشاهده و پیگیری است.
برای رفع چالش سفارشهای مرجوعی، محصول کنترل موجودی و مدیریت انبار فنارپی، فرایندهای برگشت رسید و برگشت حواله را سازماندهی کرده است. در این فرایندها، به منظور بازگشت اقلام رسید شده و حواله شده به انبار، اقدامات برنامهریزی حملونقل و انتقال کالاها صورت میپذیرد.
2- محصول مدیریت حملونقل فنارپی
مدیریت حملونقل بر برنامهریزی و بهینهسازی استفاده از وسایل نقلیه برای جابهجایی کالا بین انبارها، تامینکنندگان و مشتریان تمرکز دارد. مدیریت حملونقل فرایند پیچیدهای است که شامل برنامهریزی و بهینهسازی مسیرها و بارهای حملونقل، مدیریت سفارش و برونسپاری حملونقل و توزین بار است که از طریق نرمافزار سیستم مدیریت حملونقل انجام میشود.
مراکز انبارداری و توزیع به دادههای کارآمد، دقیق و قابل اعتماد برای اطمینان از حداکثر عملکرد متکی هستند. سرمایهگذاری در ترازوها و سیستمهای باکیفیت با نظارت بر وزن محموله به اطمینان از دقت صورتحسابهای مالی کمک میکند. توزین مواد اولیه و کالا جزئی از هر واحد تولیدی و انبار زنجیره تامین است. فرایندهای توزین اولیه و توزین ثانویه در محصولات فنارپی، برای دستیابی به کارایی، بهرهوری و سودآوری بهینه، توسعه داده شدهاند. فرایندهای توزین فنارپی، امکان ردیابی دقیق، قابل اعتماد، کامل و مستند از انطباق مواد ورودی و خروجی ارائه میکند و به چالش انطباق محصولات تولیدی با محصولات سفارش داده شده، پاسخ میدهد.
3- محصول مدیریت اقلام فنارپی
فرایند طبقهبندی اقلام شامل شناسایی صریح کالا با یک کد یا علامت است. این کد به یک برچسب چسبانده شده به محصول مرتبط است که میتوانیم بصورت الکترونیکی به آن دسترسی داشته باشیم. فنارپی برای طبقهبندی اصولی و صحیح اقلام، اقدام به سازماندهی محصول مدیریت اقلام در زنجیره تامین کرده است. این محصول میتواند نسبت به ایجاد یا تغییر مشخصههای اقلام، ایجاد واحدهای سنجش، فعال و غیرفعالکردن آنها و همچنین انتقال اقلام در طبقه ارائه شود. کالاها و خدمات در مدیریت اقلام فنارپی پیکربندی شده و در زیرسیستمهای مختلف فراخوانده میشوند.
مزایای رقابتی فنارپی در مدیریت زنجیره تامین
راهحلهای فنارپی، با افزایش کارایی در بخشهای مختلف و برای سهامداران کلیدی متشکل از تأمینکنندگان و شرکا، در هر بخش از زنجیره تأمین، ارزش میآفریند. از مزیتهای رقابتی فنارپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جریان کل گردش کار از سفارش تا تحویل محصول، منجر به کاهش قابل توجه هزینههای سربار و عملیاتی میشود. فنارپی مسیر مواد، امور مالی و اطلاعات از تامینکننده به مشتریان را ساده میکند.
- فنارپی راهحل منسجمی برای مدیریت زنجیره تامین به تولیدکنندگان ارائه میکند تا کنترل کامل بر هزینه ذخیرهسازی داشته باشند و تقاضای مشتری را به نحو احسن برآورده کنند.
- براساس داستانهای موفقیت استقرار فنارپی، این راهکار جامع باعث بهبود رضایت مشتری، کاهش زمان سفارشات و کنترل هزینه ها در کل زنجیره تامین و توزیع شده است.
- نرمافزار فنارپی به کسبوکارها کمک میکند تا همواره با قوانین در حال تغییر زنجیره تامین سازگار شوند.
- دسترسی ابری با چارچوب برنامه تلفن همراه، توزیعکنندگان را قادر میکند تا کل چرخه زنجیره تامین را از درخواست تا پردازش سفارشهای فروش، در دفتر، جاده یا از خانه مدیریت کنند. پردازش سفارشهای خرید، انتقال سهام و مدیریت سطوح موجودی از راه دور از طریق تلفن، تبلت یا لپ تاپ امکانپذیر است.