هفتمین اپیزود در مسیر زیرساخت با هدف آشنایی با جنبههایی کمتر شنیده شده از اکتشاف و ماجراجویی بشر در قاره قطب جنوب یا جنوبگان برای توسعه دانش و فناوری در زمستان 1403 تولید و منتشر شده است.
شناسنامه اپیزود هفتم
- میزبان: کاظم کوکرم از واحد ارتباطات و برندینگ
- میهمان: حامد پورخرسندی از موسسه ملی تحقیقاتی فرانسه برای توسعه پایدار
- فنبوک: علی بهارلو از واحد ارتباطات و برندینگ
- تازهها: مسعود صادقی از واحد ارتباطات و برندینگ
- فکت: هدی اکبری از واحد PMO
- زیرساختیها: جعفر دولت آبادی، مدیر ارشد صنعت انرژی
- تدوین و صداگذاری: سینا فراهانی از واحد ارتباطات و برندینگ
- مدیر مسئول: حمیدرضا حقپرست، مدیر واحد ارتباطات و برندینگ
قطب جنوب، جنوبیترین نقطه کره زمین است در قاره جنوبگان؛ قارهای که وسعتش 9 برابر وسعت ایران ماست. تقریبا هر وقت هر یک از ما، چیزی درباره قطب جنوب و قاره جنوبگان میشنویم، تصاویر متفاوتی در ذهنمان نقش میبندد؛ از دنیایی که سراسر پوشیده از یخ و برف است، تا سرزمینی که پناهگاه پنگوئنهای زیباست، یا دنیایی که سرمای وحشتناکش، فکر هر نوع سفر به اون رو در ذهنمون غیرممکن میکند.
مهمان هفتمین اپیزود از پادکست مسیر زیرساخت، پژوهشگری است که اخیرا برای دومین بار به جنوبگان سفر کرده است. یک شهابسنگشناس که عضو هیئت علمی موسسه ملی تحقیقاتی فرانسه برای توسعه پایدار است و سالها در ایران و دیگر نقاط جهان کار مطالعاتی و تحقیقاتی کرده. از جمله در دورهای که پژوهشگر پسادکتری زمین شناسی ایزوتوپی و شیمی کیهانی در دانشگاه بروکسل بوده.
قصه سفر به جنوبگان
مهمان هفتمین اپیزود از «در مسیر زیرساخت» وقتی دانشآموز دبیرستانی بود، در شهر صوفیانِ استان آذربایجان شرقی با خانواده زندگی میکرد. آسمان پرستاره شهرشان برایش فرصت بینظیری بود تا بیشتر شبها با تلسکوپ به رصد سیارهها، ستارهها و کهکشانها مشغول باشد. علاقه بی حد و مرزش به اخترشناسی و بهویژه دانش سیارهشناسی وقتی با دقت و پیگیری فوقالعادهاش همراه شد، او را به وادی بکر شهابسنگشناسی از دنیای زمینشناسی کشاند. سپس تحصیلاتش رو در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد زمین شناسی به ترتیب در دانشگاه پیام نور و دانشگاه تهران به پایان رساند. بعد در مقطع دکترا، تحقیقات درباره شهابسنگهای بیابانهای ایران رو در مرکز مطالعات و آموزش علوم زمین در فرانسه ادامه داد. او در حال حاضر عضو هیئت علمی موسسه ملی تحقیقاتی فرانسه برای توسعه پایدار هست و در یکی از آزمایشگاههای سازمان فضایی فرانسه کار میکنه.
دکتر حامد پورخرسندی، پژوهشگری که ثبت بیش از 200 قطعه از شهابسنگهای ثبت شده به نام ایران در بولتن انجمن بینالمللی شهابسنگشناسی، حاصل تلاشهای اوست، مهمان هفتمین اپیزودِ در مسیر زیرساخت است. تا قبل از تلاشهای او، تعداد شهابسنگهای رسمی ایران فقط 5 قطعه بود.
در این اپیزود کاظم کوکرم درباره چالشها و شگفتیهای سفر به سختترین اقلیم زمین با دکتر پورخرسندی صحبت کرده و از او که حدود 50 روز از پاییز و زمستان نیمکره شمالی در سال 1403 را در جنوبگان سپری کرده، پرسیده چرا شهابسنگها عمدتا در قارهای پیدا میشوند که دمای 40 درجه زیر صفر برای آنجا شرایطی کاملا معمولی است؟!
این اپیزود در یکم اسفند 1403 منتشر شده است.