ظرفیت‌های رایانش ابری برای ایجاد تحول در حوزه انرژی

نگاهی به مزیت‌هایی که فناوری‌های نوپدید برای صنایع نفت و گاز ایجاد می‌کنند

رایانش ابری

رایانش ابری فرصت بی‌نظیری را برای صنایع فعال در حوزه انرژی فراهم می‌کند. کاهش هزینه‌های عملیاتی، ایجاد انعطاف و مقیاس‌پذیری، بهبود تجربه مشتریان، پیش‌بینی تعمیر و نگهداری، بهره‌وری بالاتر در شرایط دورکاری، دسترسی به داده‌ها و گزارش‌دهی سریع و انعطاف‌پذیری و چابکی از مهم‌ترین دستاوردهای رایانش ابری در روند دیجیتالی شدن حوزه انرژی است.

رایانش ابری (Cloud Computing) را به زبان ساده را می‌توان اینطور توصیف کرد که به جای استفاده از یک خدمات دهنده (server) محلی یا مرکز داده در یک مکان ثابت، از شبکه‌ای از مراکز داده یا خدمات‌دهنده‌ها برای مدیریت و پردازش داده‌ها استفاده شود. مکان در این شبکه خیلی اهمیت ندارد زیرا دسترسی‌ها به عملیات ذخیره و پردازش داده از کانال اینترنت تعریف می‌شود. به دیگر سخن رایانش ابری به معنی یک دسترسی آنی به سیستم‌های رایانه‌ای مانند مراکز داده و توان پردازش است در این حالت ابری به‌نام اینترنت، رابط شما و دستگاه‌های شرکت تامین‌کننده ابر است، بنابراین بارانی از داده‌ها و قدرت پردازش بر شما می‌بارد، بدون اینکه نقشی در تشکیل ابر داشته باشید.

 

کاهش هزینه‌های عملیاتی

با بهره‌گیری از رایانش ابری به‌جای تخصیص منابع سرمایه‌گذاری برای ساخت یک مرکز داده داخلی و همه هزینه‌های متناظر با آن مانند تاسیسات زیرساخت، دستمزد کارکنان، تعمیر و نگهداری و …، تنها هزینه‌ای که باید پرداخت بشود، حق سالیانه دسترسی به امکانات رایانش ابری است، به این ترتیب با بهره‌گیری از رایانش ابری، فقط هزینه‌ دسترسی به امکاناتی را پرداخت می‌کنید که واقعا نیاز دارید.
نکته بارز دیگر، داده‌هایی است که شرکت تامین‌کننده ابر می‌توانند در اختیار شما قرار دهد. این شرکت‌ها بطور معمول پایگاه‌های داده خود را با خرید از سازمان‌های جهانی پربار می‌کنند و مشتریان آنها می‌توانند از انبوه داده‌های کاربردی در حوزه فعالیت خود، بهره ببرند.

 

ایجاد انعطاف و مقیاس‌پذیری

ویژگی انعطاف‌پذیری در رویارویی با تحولات آنی حوزه فناوری، ضریب پایداری و تاب‌آوری شرکت‌ها را افزایش می‌دهد. ابرها بطور ویژه، این قابلیت را به شما می‌دهند که حجم و قدرت پردازش موردنیاز خود را بسته به موقعیت تغییر بدهید و در برابر چالش‌های جدید تغییر مقیاس در عملیات شرکت را آسان‌تر و در دسترس‌تر می‌کند.
معمولا به‌دلیل بزرگ بودن صنایع انرژی و فعالیت‌های جامع آنها، تغییر در آنها بسیار کُند رخ می‌دهد. رایانش ابری، چابکی لازم را به این صنعت می‌دهد تا چالش‌های جدید را با سرعت‌عمل بالاتر و بدون هدررفت زمان و هزینه بالا پشت سر بگذارند.

 

بهبود تجربه مشتریان

رایانش ابری از راه‌های مختلف امکان افزایش تعامل و بهبود رضایت مشتریان را فراهم می‌کند. مانند ارائه اطلاعات درلحظه به مشتریان در مورد مصرف انرژی کنونی و پیش‌بینی‌شده آنها، پیشنهاد فرصت‌های صرفه‌جویی بر اساس الگوهای مصرف انرژی. همچنین، با تحلیل کلان‌داده‌ها، رایانش ابری می‌تواند عملکرد مرکز تماس مشتریان را به‌شکل قابل‌توجهی بهبود بدهد.

 

استفاده از رایانش ابری
رایانش ابری موجب ذخیره‌سازی داده‌ها می‌شود

استفاده از رایانش ابری برای پیش‌بینی تعمیر و نگهداری

شرکت‌های انرژی به سیستم‌های دقیقی برای نگهداری اموال و تجهیزات خود نیاز دارند. با استفاده از سیستم ابریِ مدیریت اموال و الگوریتم‌های یادگیری ماشین برای تشخیص روندها و پیش‌بینی بهترین زمان برای تعمیر، امکان زمان‌بندی‌های بهینه و کاهش هزینه‌های نگهداری فراهم می‌شود. با استفاده از حس‌گرهایی که داده‌های آنها بصورت لحظه‌ای در ابرها ذخیره و پردازش می‌شود، امکان واکنش آنی به رخدادها و جلوگیری از بحران مربوط به فعالیت ماشین‌های فعال در سایت‌های شرکت محقق می‌شود.

 

کمک به بهره‌وری بالاتر در شرایط دورکاری

آنچه همه‌گیری کرونا به شرکت‌های بزرگ آموخت، نیاز به ایجاد شرایط دورکاری برای کارمندان آنها بود. امروزه درصد بسیار بالایی از شرکت‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که دیگر نیازی نیست که همه اعضای شرکت در دفتر کار حاضر شوند و می‌توان کارایی شرکت را با ارائه فرصت‌های دورکاری ارتقا داد. رایانش ابری این امکان را فراهم می‌کند که کارمند در جایی از دنیا که باشد بتواند به داده‌ها و توان پردازشی موردنیازش دسترسی داشته باشد.
شرکت آمازون از جمله شرکت‌های پیشگام در تعریف دورکاری برای کارمندان خود است. آمازون جزو معدود شرکت‌هایی بود که در همه‌گیری کرونا نه‌تنها ضرر نکرد که سود هم برد. از ذخیره و پشتیبانی داده‌ها گرفته تا پیش‌بینی بحران، توسعه نرم‌افزارها، تحلیل کلان‌داده‌ها و سرویس‌های تحلیل رفتار مشتریان، آمازون هر آنچه پردازش ابری پیشنهاد می‌دهد را بکار گرفته است. این شرکت همچنین سامانه رایانش ابری خاص خود به نام ای‌.دبلیو‌.اس (AWS) را طراحی کرده تا دریایی از کلان‌داده‌های این شرکت را دریافت، ذخیره‌سازی و پردازش کند.

 

تحلیل داده‌ها

در میان کوه‌های بلند داده‌ها که روزانه تولید و انباشته می‌شوند، ناتوانی در پردازش آنها به خفگی سیستم می‌انجامد. صنعت انرژی از جمله حوزه‌های شلوغ و با پراکندگی زیاد از نظر میزان مشتری و داده‌های ویژگی‌های مصرفی آنها است. تحلیل‌هایی که با تکیه بر قدرت بالای پردازشگرهای ابری تهیه می‌شود، بهترین تجربیات پردازشی و تفسیر دنیای واقعی را به شرکت‌ها می‌دهد.

 

دسترسی به داده‌ها و گزارش‌دهی سریع

اطلاعات و داده‌های ذخیرشده در ابرها، هم در مکان امنی ذخیره شده‌اند و هم اینکه ابرها همیشه در دسترس هستند. بنابراین هر لحظه‌ای که اراده کنید، با استفاده از معماری تعریف شده در ابر و الگوریتم‌های تحلیلی تعریف شده، می‌توانید جامع‌ترین و بروزترین گزارش‌ها را فراهم کنید. شما دیگر به دریافت داده‌ها از حوزه‌های مختلف و طی‌کردن فرایندهای بروکراسی زمان‌بر نیاز ندارید. داده‌ها بصورت درلحظه دریافت می‌شوند و بصورت لحظه‌ای امکان برداشت آنها وجود دارد. در واقع، یک پلتفرم وظیفه پکپارچه‌سازی تمام دانش موجود در شرکت را برعهده گرفته و با تعریف پل‌هایی مجازی به بخش‌های مختلف شرکت، امکان دسترسی و همکاری سریع بین اعضای مختلف فراهم شده است.

پایداری داده‌ها

وقتی ابزاری فیزیکی در جریان ذخیر و تحلیل داده برای شرکت تعریف نشده باشد، جابه‌جایی داده‌ها در کوتاه‌ترین زمان و بدون نیاز به از بین بردن سیستم‌ها و تجهیزات از رده خارج‌شده صورت می‌گیرد.

 

تجربه استرالیا در بهره‌مندی از رایانش ابری

نتایج یک تحقیق درباره استفاده شرکت‌های استرالیایی از فناوری رایانش ابری به شکل زیر بوده است:

  • 99 درصد شرکت‌ها بهبودهای فنی قابل لمسی را در استفاده از رایانش ابری تشخیص داده بودند.
  • 77 درصد شرکت‌ها، در ظرفیت‌های متفاوت، از فناوری رایانش ابری استفاده می‌کنند.
  • 81 شرکت‌ها بر این باور بودند که سطح نوآوری سازمانی آنها با استفاده از فناوری رایانش ابری ارتقا یافته است.
  • 64 درصد شرکت‌ها بر این باور بودند که امنیت حاصل از استفاده از رایانش ابری بیشتر از حالت سنتی نگهداری و پردازش داده است.

گرچه این نمونه‌ای کوچک در مقابل جمعیت و وسعت دنیا است، ولی ویژگی‌های صنعتی و فعالیت‌های کلان استرالیا در حوزه انرژی، درستی نتایج و امکان بسط آنها به همه‌کشورهای دیگر را توجیه می‌کند. بنابراین، رایانش ابری مثل ابری در فصل بارانیِ فناوری، بر سر همه صنایع سایه انداخته و شرکت‌هایی که نتوانند با این فناروی همراه شوند و از مزایای آن بهره ببرند، باید با خشکسالی‌های تجاری دست و پنجه نرم کنند.

 

انعطاف‌پذیری و چابکی، رهاورد رایانش ابری برای بخش انرژی

رایانش ابری ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای را به حوزه انرژی پیشنهاد داده است که در صورت پذیرش آنها از جانب شرکت‌های فعال در این حوزه، انعطاف‌پذیری و چابکی آنها در حل چالش‌های پیش‌رو بهبود قابل توجهی خواهد یافت. بطور‌ ویژه، شرکت‌های آب، برق و گاز کشور می‌توانند بالاترین میزان استفاده را از این خدمات نوین در جریان انقلاب صنعتی چهارم ببرند و راهبردهای صرفه‌جویی در انرژی و ارتباط با مشتریان را به کارآمدترین نقطه ممکن برسانند.
شرکت‌های فعال در بخش نفت و گاز می‌توانند افق‌های جدیدی را در آینده خود ببینید و با استفاده از دسترسی‌های لحظه‌ای و قدرت پردزاش فوق‌العاده ابرها، بهترین پیش‌بینی‌ها را از آینده بازار انرژی و نیازمندهای موفقیت در آن داشته باشند.