استراتژی های فناوری و تکنولوژی در 2022

استراتژی های فناوری و تکنولوژی در ۲۰۲۲

یکی از مهم ترین موارد در پایان هر سال کاری (میلادی،شمسی و …) برای تمامی سازمان ها و به خصوص برای مدیر عامل و مدیران ارشد تدوین نقشه راه آینده برای آن سازمان می باشد.

با توجه به اتفاق های مهمی که در 2 سال اخیر به وقوع پیوسته است و به صورت گسترده و جهانی سبب تغییرات در کسب و کار های دنیا شده است، سازمان ها بیش از هر زمان دیگری روی به استفاده از تکنولوژی آورده اند. این موضوع سبب شده است علاوه  بر شرکت هایی که در حوزه فناوری فعالیت می کنند، سایر سازمان ها نیز نسبت به استفاده از تکنولوژی و برنامه ریزی برای دیجیتالی کردن سازمان های خود اقدامات لازم را آغاز و یا تسریع می کنند.

اما با توجه  به گسترده شدن وسیع انواع فناوری های جدید، بدون تردید مسئله مهم برای تمامی مدیران عامل، استراتژیست ها، مدیران IT و سرمایه گذاران، اتخاذ تصمیم صحیح به منظور انتخاب مهم ترین فناوری هایی می باشد که بیشترین تاثیر را می تواند در سرنوشت سازمان ها داشته باشند.

به منظور بررسی مهم ترین روند های فناوری و تکنولوژی در 2022 و پاسخ گویی به نیاز فوق، به بررسی مقاله گارتنر در رابطه با این موضوع پرداخته شده است.
گارتنر هر سال مهم ترین زمینه های فناوری را که برای تجارت حیاتی هستند شناسایی می کند. امسال، این فهرست شامل 12 گرایش(ترند) استراتژیک است که مدیران عامل را قادر می‌سازد تا رشد، دیجیتالی شدن و کارایی را برای سازمان های خود افزایش دهند.

گارتنر 12 ترند (روند) اصلی تکنولوژی در 2022 را که از بیشترین اهمیت برخوردار است به صورت ذیل معرفی می نماید:

تکنولوژی-در-۲۰۲۲-و-روندهای-استراتژیک فناپ زیرساخت
تکنولوژی-در-۲۰۲۲-و-روندهای-استراتژیک فناپ زیرساخت
  1. داده فابریک (Data Fabric)

داده فابریک امکان انعطاف‌پذیری و یکپارچه سازی منعطف منابع داده را در میان تمامی پلتفرم‌ها و کاربران تجاری فراهم می‌کند و داده‌ها را در هر جایی که لازم است بدون توجه به محل ذخیره سازی و نگهداری آن ها استخراج می نماید.

داده فابریک می تواند از تجزیه و تحلیل داده ها برای یادگیری آنها استفاده کند و به صورت گسترده در رابطه با نحوه و چگونگی استفاده از داده ها به ذینفعان کمک نماید. داده فابریک توانایی صرفه جویی به میزان حداقل 70% از تلاش برای مدیریت بهتر داده ها را دارند.

  1. شبکه امنیت سایبری(Cybersecurity Mesh)

شبکه امنیت سایبری یک معماری منعطف و قابل ترکیب است که توانایی ادغام تمامی خدمات امنیتی متفاوتی را که امروزه در تمامی سازمان ها به صورت گسترده ای استفاده می شود را داراست.

شبکه امنیت سایبری بهترین راه حل های امنیتی مستقل را قادر می سازد تا به صورت به هم پیوسته با یکدیگر کار کنند وامنیت کل سازمان را بهبود بخشند. همچین می تواند با سرعت و قابلیت اعتماد بیشتر رعایت موارد امنیتی را  در محیط های ابری و غیر ابری بررسی و تایید نماید.

  1. رایانش افزایش دهنده حریم خصوصی (Privacy-Enhancing Computation)

رایانش افزایش دهنده حریم خصوصی، به ایمن سازی پردازش داده های شخصی در محیط های غیرقابل اعتماد می پردازد. حفاظت از حریم خصوصی به دلیل تحول در قوانین حفظ حریم خصوصی و حفاظت از داده ها و همچنین با توجه به نگرانی های فزاینده در افراد و سازمان ها بدون تردید بسیار حیاتی است.

محاسبات افزایش حریم خصوصی از تکنیک‌های مختلف برای حفاظت از حریم خصوصی استفاده می‌کند تا امکان استفاده از داده‌ها را در عین رعایت الزامات تطابق آن با قوانین حریم خصوصی فراهم کند.

  1. پلتفرم‌های ابر بوم ( Cloud-Native Platforms)

پلتفرم‌های ابر-بوم  فناوری‌هایی هستند که به شما امکان می‌دهند معماری‌های کاربردی جدیدی بسازید که انعطاف‌پذیر و چابک هستند و باعث افزایش توانایی پاسخگویی سازمان ها در رابطه با تغییرات دیجیتالی می گردد.

در واقع پلت‌فرم‌های ابر-بوم سبب بهبود در پیاده سازی یک فضای ابری نسبت به رویکرد سنتی lift-and-shift گردید، که به تعمیر و نگهداری پیچیده تری نیاز دارد.

  1. برنامه های کاربردی ترکیبی (Composable Applications)

برنامه های کاربردی ترکیبی از اجزای مختلف ماژول های  کسب و کار ساخته شده اند.

برنامه‌های کاربردی قابل ترکیب، استفاده از کد ها را آسان‌تر می‌کنند و زمان عرضه راه‌حل‌های نرم‌افزاری جدید را تسریع می‌کنند که باعث افزایش ارزش های سازمانی می گردد.

در واقع در این برنامه ها، به جای استفاده از یک برنامه متمرکز و غیر قابل تغییر از چند برنامه که توانایی ترکیب با یکدیگر را دارند استفاده می گردد.

  1. تصمیم گیری هوشمند (Decision Intelligence)

تصمیم گیری هوشمند یک رویکرد عملی برای بهبود تصمیم گیری سازمانی است. تصمیم گیری هوشمند هر تصمیم را به‌عنوان مجموعه‌ای از فرآیندها در نظر گرفته و آنها را مدل‌سازی می‌کند و از هوش مصنوعی  و تجزیه و تحلیل برای اطلاع‌رسانی  و اصلاح تصمیم‌ها در هر سازمان استفاده می‌کند.

تصمیم گیری هوشمند می‌تواند سبب تقویت و بهتر شدن تصمیمات اتخاذ شده انسانی در سازمان ها گردد و به صورت بالقوه، آن ها را با استفاده از تجزیه و تحلیل های مختلف، شبیه‌سازی و سپس با بهره گیری از هوش مصنوعی، این فرآیند را خودکار نماید.

  1. هایپراتوماسیون (Hyperautomation)

هایپراتوماسیون یا ابر اتوماسیون یک رویکرد منضبط و مبتنی بر کسب و کار برای شناسایی سریع، بررسی و خودکارسازی هر چه بیشتر فرآیندهای تجاری و فناوری اطلاعات است.

هایپراتوماسیون مقیاس پذیری، عملیات از راه دور و تسریع در مدل کسب و کار را امکان پذیر می کند و امکانات بیشتری را در مقابل اتوماسیون های ساده امروزی در اختیار سازمان ها قرار می دهد.

  1. مهندسی هوش مصنوعی (AI Engineering)

مهندسی هوش مصنوعی به‌روزرسانی‌های داده‌ها، مدل‌ها و برنامه‌ها را خودکار می‌کند تا بهره برداری هوش مصنوعی را ساده‌تر نماید.
با استفاده از مهندسی هوش مصنوعی مدت زمان ساخت نمونه اولیه برنامه ها می تواند تا نصف کاهش پیدا کند.

  1. سازمان های گسترش یافته(Distributed Enterprises)

سازمان های گسترش یافته در واقع یک مدل کسب و کار digital first-remote first  می باشد تا بتواند برای بهبود تجربیات کارکنان، امکان فعالیت را برای کارکنان خود حتی خارج از شرکت نیز فراهم نمایند. دیجیتالی کردن ارتباط با مصرف کنندگان و شرکا همچنین می تواند به افزایش فعالیت های سازمان کمک نماید.

سازمان های گسترش یافته با توجه به ایجاد محیطی پویا برای ارائه خدمات مجازی برای مصرف کنندگان و همچنین استفاده از مزایای محیط های کاری از راه دور و یا ترکیبی توانایی بیشتری در جلب رضایت کارکنان و مشتریان خود را دارند.

  1. تجربه کل (Total Experience)

تجربه کل یک استراتژی تجاری است که تجربه کارمند، تجربه مشتری، تجربه کاربر و سایر تجربه هایی را که در رابطه با فعالیت های سازمان مفید می باشند، برای تسریع رشد یکپارچه می کند.

تجربه کل  می تواند از طریق مدیریت کل نگر تجارب ذینفعان، اعتماد، رضایت، وفاداری و حمایت بیشتر مشتریان و کارکنان را افزایش دهد.

  1. سیستم های خودکار ( Autonomic Systems)

سیستم‌های خودکار، سیستم‌های فیزیکی یا نرم‌افزاری هستند که از محیط‌  پیرامون خود یاد می‌گیرند تا الگوریتم‌های خود را به صورت پویا در زمان واقعی ارتقا ‌دهند که باعث بهینه شدن رفتار این سیستم ها در اکوسیستم‌های پیچیده امروزی می گردد.

سیستم‌های خودکار مجموعه‌ای چابک از قابلیت‌های فناوری را ایجاد می‌کنند که بدون نیاز به دخالت انسانی، قادر به پشتیبانی از الزامات و موقعیت‌های جدید، بهینه‌سازی عملکرد و دفاع در برابر حملات مخرب هستند.

  1. هوش مصنوعی مولد (Generative AI)

هوش مصنوعی مولد با تجزیه و تحلیل داده ها به هوشمندی دست پیدا می کند و خلاقیت‌های جدید و نوآورانه‌ای را ایجاد می‌کند.

هوش مصنوعی مولد این پتانسیل را دارد که اشکال جدیدی از محتوای خلاقانه ایجاد کند،  این محتوای خلاقانه می تواند مانند ویدیوهای تبلیغاتی باشد و یا چرخه های تحقیق و توسعه را در زمینه های مختلف از پزشکی تا تولید محصول تسریع بخشد.

استفاده از این روند ها برای شرکت ها چه تاثیری دارد؟

روندهای فناوری استراتژیک و تکنولوژی در 2022 ، قابلیت‌های دیجیتال را تسریع می‌کنند و با حل چالش‌های تجاری رایج برای مدیران ارشد و مدیران فناوری، باعث رشد سازمان ها و افراد می‌شوند. این روند ها یک نقشه راه برای متمایز کردن سازمان شما از همتایان، تحقق اهداف تجاری و توانایی تعیین مسیر صحیح تر برای تعریف استراتژی های سازمان شما را خواهند داشت.

پس از مطالعه مطلب فوق امکان دارد که سوالات و یا ابهامی در این رابطه داشته باشید که در ادامه پاسخ برخی از این سوال های احتمالی را می توانید در ذیل مطالعه نمایید.

نحوه انتخاب  برترین روندهای فناوری توسط گارتنر بر چه اساسی می باشد؟

روندهای برتر فناوری را بر اساس اولویت های مدیران عامل برای سازمان هایشان و تقاضاهای فناوری ناشی از آن که به مدیران ارشد فناوری اطلاعات اعلام می گردد، انتخاب می شود.

چگونه سازمان ها می توانند از لیست فناوری های برتر استفاده کنند؟

مدیران ارشد سازمان و مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید از این روندها برای تجزیه و تحلیل چگونگی نیاز سازمان‌هایشان برای تکامل پیاده‌سازی و پذیرش فناوری خود در سه تا پنج سال آینده استفاده کنند.

روندهای فناوری و تکنولوژی در 2022 چگونه بر تجارت تأثیر می گذارد؟

سازمان‌هایی که این روندها را اتخاذ کرده و برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند، نقشه‌های راه بلندمدت برای رشد کسب‌وکار پایدار ایجاد خواهند کرد.

این نوآوری ها در بلندمدت چگونه بر سازمان ها تأثیر خواهند گذاشت؟

برخی از این نوآوری‌ها نشان‌دهنده قابلیت‌های فنی مورد نیاز برای رقابت در دنیای دیجیتال هستند، در حالی که برخی دیگر قابلیت‌های کسب‌وکار محور را برای پیشی گرفتن از رقبا فراهم می‌کنند.

 

بهترین راهکار شناسایی فناوری‌ها و روندهای مهم به منظور دست یابی به انعطاف‌پذیری عملیاتی و تغییر مدل کسب‌وکار، از چه طریقی قابل شناسایی می باشد؟

افراد و یا سازمان های معتبری که از پیشگامان فناوری می باشند، در بهترین موقعیت برای تعیین این موضوع هستند که آیا این روندها و فناوری های جدید برای سازمان ها یک تهدید هستند یا یک فرصت. آنها می توانند با استفاده از دانش خود از کسب و کار و فناوری برای درک تأثیر روندها بر روی هر سازمان  اطلاعات لازم را ارائه نمایند.

 

منبع:

Gartner Top Strategic Technology Trends for 2022

محمد حسن مرشدی

 

[1]