در این نوشتار از چند جنبه مختلف به مقایسه مرکز داده ابری با انواع مرکز داده داخلی میپردازیم.
مقیاسپذیری (Scalability) در مرکز داده ابری و داخلی
در دیتاسنترها یا مراکز داده سنتی بعلت محدود بودن سختافزارهای فیزیکی در دسترس، مقیاسپذیری منابع نیز محدودیت دارد. ساخت تمام زیرساختهای لازم هزینهبر است و نگهداری از زیرساخت و اداره امور مربوط به آن نیز به منابع مالی و انسانی چشمگیری نیاز دارد. حال اگر بخواهید مرکز داده خود را گسترش دهید باید باز هم متحمل هزینههایی شوید. اما در مراکز داده ابری منابع جدید را میتوان بدون صرف هزینه برای خرید تجهیزات، اضافه کرد.
بعلاوه از آنجا که در مراکز ابری هزینههای خرید تجهیزات در ابتدای کار وجود ندارد، منابع مالی آن را میتوان بعدا صرف افزایش ظرفیت کرد. این مراکز داده انواع طرحهای منعطف خدمات را برای رفع نیاز سازمانها ارائه میدهند و میتوانید هر وقت آماده بودید تجهیزات ذخیرهسازی را بیشتر یا در صورت نیاز کمتر کنید.
انعطافپذیری (Flexibility)
نیاز به تهیه و بهروزرسانی تجهیزات، انعطافپذیری را در مراکز داده داخلی محدود میکند. از سوی دیگر شرکتها میتوانند دقیقا نرمافزار و سختافزاری را که میخواهند برای استفاده در مراکز داده داخلی خود انتخاب و تهیه کنند. به این ترتیب میتوانند هر زمان که سازمان تصمیم گرفت تغییرات را اعمال کنند. این در حالی است که در مراکز داده ابری، گزینههای پیش روی سازمانها محدود است به آنچه شرکت ارائهدهنده خدمات ابری ارائه میکند و در پلتفرم آن قابل پیادهسازی و اجرا است.
هزینه (Cost) در مرکز داده ابری و داخلی
راهاندازی مراکز داده داخلی در مقایسه با استفاده از خدمات مراکز داده ابری هزینههای بیشتری برای سازمانها در پی دارد؛ هزینههای خرید تجهیزات زیرساخت از جمله سرورها و سختافزارهای شبکه و پرداخت دستمزد کارکنان استخدام شده برای نگهداری، تعمیرات و نظارت بر امور مرکز داده چشمگیر است. در مراکز داده داخلی سختافزارهایی که قدیمی میشوند باید با مدلهای بهروزتر جایگزین شوند که این موضوع نیز هزینهبر است. در مقابل اما در مراکز داده ابری شرکتها از سختافزارها و زیرساخت شرکت دیگری استفاده میکنند که این موضوع باعث صرفهجویی قابل توجهی در هزینهها میشود. استفاده از مراکز داده ابری با حذف هزینههای مختلف نگهداری و تعمیرات، موجب کاهش هزینهها و بهینهسازی هر چه بیشتر منابع میشود.
امنیت (Security)
امنیت مراکز داده سنتی باید به شیوه سنتی نیز حفظ شود: باید افرادی را برای تامین امنیت فیزیکی استخدام کنید تا از حراست از دادههایتان مطمئن شوید. مزیتی که در این شیوه وجود دارد این است که شما کنترلی کامل روی دادهها و تجهیزات خود دارید که تا حدی امنیت را بالا میبرد. به این ترتیب فقط افراد مطمئن به دادههای شما دسترسی خواهند داشت.
استفاده از مرکز داده ابری دستکم به لحاظ نظری ممکن است با ریسک بیشتری همراه باشد زیرا هرکس که اتصال اینترنت داشته باشد میتواند با هک کردن آن مرکز به دادههای شما دست یابد. اما آنچه در عمل رخ میدهد این است که بیشتر ارائهدهندگان خدمات ابری از هیچ کوششی برای تامین امنیت دادههای شما دریغ نمیکنند. آنها کارکنان با تجربهای استخدام میکنند تا تمهیدات امنیتی لازم را بکار بگیرند تا دادههای حیاتی سازمانها از خطرهای گوناگون در امان بمانند.
دسترسیپذیری (Availability) در مرکز داده ابری و داخلی
در مراکز داده ابری ممکن است مشکل دسترسی بوجود آید. اگر زمانی اینترنت قطع شود دادهها نیز در دسترس نخواهند بود؛ اما با نگاهی واقعبینانه به این موضوع باید گفت که قطع اینترنت به ندرت اتفاق میافتد و این موضوع چندان مشکلساز نیست. همچنین در صورتی که با مشکلی در بکاند (سمت سرور) مواجه شوید ممکن است نیاز باشد با مرکز ارائهدهنده خدمات ابری خود تماس بگیرید، اما رفع این مشکل نیز قاعدتا چندان طول نخواهد کشید.
شرکتها هنگامی که قصد دریافت خدمات ابری را دارند در زمینه تداوم دسترسی و آپتایم (مدت دسترسیپذیری) با مرکز داده مورد نظر توافق میکنند و قرارداد مینویسند. تعهدات مرکز داده، آپتایم را تضمین میکند، بهطوریکه سازمانها در زمینه حفظ دسترسی به این ضمانت بیشتر میتوانند اتکا کنند تا به توان مراکز داده اختصاصی خودشان. کاربران صرفا با داشتن اتصال پایدار اینترنت میتوانند به ابر دسترسی داشته باشند. اما در مراکز داده داخلی، بلایای طبیعی، خاموشی برق و رویدادهای غیرمنتظره دیگر ممکن است روی دسترسیپذیری و آپتایم تاثیر بگذارد.
قابلیت دسترسی (Accessibility)
در مراکز داده سازمانی (داخلی) دسترسی به دادهها و برنامههای کاربردی (اپلیکیشنها) معمولا محدود به شبکه داخلی است مگر آنکه راهکارهای دسترسی از راه دور (مانند ویپیانها) بکار گرفته شوند که معمولا کار را پیچیدهتر میکند و در این صورت به پشتیبانی IT نیاز خواهد بود. در مورد این مراکز داده، قابلیت دسترسی معمولا به محلهای خاصی محدود است (مثلا محدوده داخل سازمان) اما خدمات ابری اصولا طوری طراحی شدهاند که قابلیت دسترسی از همه جا و در هر زمان (تا وقتی اتصال اینترنت برقرار باشد) وجود داشته باشد. این ویژگی باعث میشود مراکز داده ابری برای گروههایی که از نقاط مختلف با یکدیگر همکاری میکنند و همچنین برای دورکاری بسیار مناسب باشند.
بنابراین مراکز داده ابری از مزایایی نسبت به مراکز داخلی برخوردارند اما اگر شرکتی به هر دلیل نیاز به مرکز داده داشته باشد راه حلی وجود دارد. جابجا شدن و مهاجرت به یک مرکز داده ابری لزوما به معنای آن نیست که همه چیز باید به ابر منتقل شود و بسیاری از شرکتها از رویکردی ترکیبی بهره میبرند که در آن اجزای مراکز داده سنتی و ابری در کنار هم به کار گرفته میشود.