مدیریت بهداشت، ایمنی و محیطزیست یک مفهوم و الزام در راستای انسانیتر کردن روابط کار است، که البته این مفهوم نه فقط برای حفاظت از سلامت کارکنان که هزینهها و ریسک را برای کارفرمایان هم کاهش میدهد از همین رو اگر محیط کار را به پیکره یک انسان تشبیه کنیم واحد ایمنی، بهداشت و محیطزیست HSE در قامت سیستم ایمنی بدن کار میکند که انسان را برای زیست در شئون مختلف آماده نگه میدارد.
بتازگی ایستگاههای سلامتی در ساختمانهای فناپ زیرساخت گشایش یافته است. ایستگاه سلامتی یکی از ابتکارهای زیرساختی واحد ایمنی و سلامت است، اما آنچنان که مرتضی باصری، رییس اداره ایمنی و سلامت فناپ زیرساخت میگوید نوپابودن مفهوم ایمنی و بهداشت در حوزه فناوری اطلاعات از یکسو و ضمنی بودن بسیاری از فرایندها باعث میشود که برخی همکاران کمتر با این واحد آشنا باشند، در حالیکه در برخی صنایع مثل نفت و گاز و انرژی به دلیل قدمتی که دارد، جا افتاده است به همین دلیل یکی از چالشهای واحد ایمنی و بهداشت فناپ زیرساخت موضوع تثبیت جایگاه و نهادینه کردن سازوکار ایمنی و بهداشت است بطوریکه بخشی از کار این واحد در زمینه فرهنگسازی و تامین زیرساخت اولیه تعریف شده است.
پرونده سلامت کارکنان
باصری تشکیل پرونده سلامت برای کارکنان را بعنوان یکی از اقدامات زیرساختی و بنیادین این حوزه میداند که در فرایند معاینات طبکار و آزمایشهای پزشکی پیادهسازی شده است.
وی تبیین میکند که در این زمینه از سال 1400 تاکنون 875 نفر از کارکنان فناپ زیرساخت در تهران، کرمان و 17 شهرستان دیگر زیر پوشش معاینات دورهای قرار گرفتهاند نکته اینکه از این میان سلامت 15 درصد همکاران پس از انجام معاینات طبق نظرات پزشک طب کار تایید نشده و واحد ایمنی بهداشت فرایند درمان آنها را تا دریافت تایید سلامت از پزشک متخصص پیگیری کرده است.
باصری افزود: کارکنان آبدارخانه هم به جهت در تماس بودن با مواد غذایی در موقعیت ویژهای بلحاظ بهداشتی هستند از همینرو یکی از اقدامات ما اخذ کارت بهداشت از معاونت بهداشت برای همکاران خدمات در استات تهران و کرمان بوده است.
ارگونومی لوازم
رییس اداره ایمنی و بهداشت فناپ زیرساخت در ادامه به یکسری اقدامات زیرساختی در حوزه ایمنی و بهداشت را بازگو کرد و گفت: ارزیابی ارگونومی ادارای از دیگر اقدامات ما بود که در طول سال گذشته 350 ایستگاه کاری (هر نفر یک ایستگاه) بررسی و درصورت لزوم برای اصلاح و تامین تجهیزات مطابق اصول ارگونومی اقدام شده است.
ایمنی تجهیزات و تجهیزات ایمنی
وی افزود: یکسری تجهیزات زیرساختی ایمنی و بهداشت داریم مثلا 45 جعبه کمکهای اولیه 100 عدد کپسول آتشنشانی برای محیطهای مختلف اداری و صنعتی تامین و نصب شده که اینها بصورت ماهانه بازبینی و شارژ میشوند.
بحث دیگر که شاید کمتر به چشم بیاید اما بسیار مهم است پیگیری دریافت تاییده صلاحیت فنی آسانسورها و بالابرها، سیستم اتصال به زمین برق و تست هیدرواستاتیک کپسولهای آتشنشانی است.
رییس اداره ایمنی و بهداشت فناپ زیرساخت پیگیری تامین 420 عدد تجهیزات حفاظت فردی را از دیگر اقدامات این حوزه عنوان کرد و تاکید کرد تامین این لوازم کافی نیست ما بر کیفیت و نحوه استفاده از آنها نظارت میکنیم.
یک دستاورد درخشان در حوزه نظارت بر عملکرد پیمانکاران
باصری ادامه داد: در زمینه تامین ایمنی و بهداشت بر عملکرد پیمانکاران خرد و کلان پروژههای اجرایی ساختمانهای اداری نظارت کرده میکنیم، که دستاورد درخشان این حوزه به صفر رسیدن تعداد حوادث جادهای است که اتفاق بسیار مهمی است چون عملیاتهای جادهای ما بسیار پرریسک است. از طرفی ما از 6200 روز ازدست رفته حوادث در سال 1400 به 60 روز در سال 1402 رسیدهایم که این هم دستاورد ارزشمندی بشمار میآید.
کارنامه ایمنی و سلامت در کنترل کرونا
رییس اداره ایمنی و بهداشت فناپ زیرساخت گفت: در موضوع کنترل همهگیری کرونا، کار را از نگارش شیوهنامه آغاز شد و بر اساس آن روند درمان تا نامه بازگشت کار برای همه همکارانی که مبتلا شدهاند را انجام شد که نزدیک به 170 نفر از کارکنان را از زمان شیوع بیماری تا امسال درگیر شدند و خداراشکر دوباره سلامتی خود را بدست آوردند.
کارنامه آموزشی ایمنی و سلامت
باصری در ادامه بحث فرهنگسازی به موضوع آموزش اشاره کرد و گفت: میدانیم که موضوع آموزش باهدف پیشگیری از حوادث بسیار تعیینکننده است از همین رو یکی از محورهای مهم فعالیت واحد ما موضوع آموزش است که در این زمینه در سال 1400 برای 425 نفر آموزش عمومی ایمنی و بهداشت از طریق سامانه روابطکار انجام شد و برای 86 نفر به فراخور موقعیت شغلی دوره تخصصی آتشنشانی، ایمنی در ارتفاع، ایمنی عملیات جادهای، ایمنی مواد و امور خدماتی برگزار شد.
وی ادامه داد: در سال 1401 تعداد 95 نفر مجموع دو دوره را سپری کردهاند و البته فرایند آگاهیبخشی عمومی بر بسترهای مختلف بصورت پیوسته در طول سال انجام میشود بعنوان نمونه پوستر آگاهیبخش در طول سال اخیر تهیه و در تمام محیطهای کاری نصب شده است و افزون در بستر فضای مجازی یک کانال تلگرام برای کارکنان اجرایی داریم که ماهانه 5 تا 6 پست آموزشی و آگاهیبخش در آن منتشر میکنیم و در بستر واتساپ و کانال داخلی همه کارکنان هم به فراخور مناسبتهای بهداشتی مرتبط پستهای آگاهیبخش منتشر کردهایم.
سازوکار تصمیمگیری و پیادهسازی طرحها
باصری ابراز داشت: برای تصمیمگیری و پیادهسازی طرحها و فرایندهای حوزه ایمنی و بهداشت یک کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار و یک شورای سلامت داریم، کمیته که سیاستگذاری را انجام میدهد و با حضور آقای محمدرضا رفیعی بعنوان عضو هیئتمدیره و نماینده کارفرما، من بعنوان رییس اداره ایمنی و بهداشت و همکارم خانم نورعلی به عنوان کارشناس بهداشت حرفه ای به اتفاق آقای مجتبی ابدالی مدیرارشد پروژههای صنعتی و سرپرست فنی شرکت که آقای ابوالقاسم انجمنی از سمت پروژه و پشتیبانی در کنار ایشان هستند و آقای امیر صابری مدیرمنابع انسانی و بعنوان نماینده کارگران تشکیل میشود.
رییس اداره ایمنی و بهداشت فناپ زیرساخت بازگو کرد: در شورای سلامت که با حضور من بعنوان رییس اداره ایمنی و بهداشت و همکارم خانم نورعلی به اتفاق مدیرسرمایه انسانی، مدیر پشتیبانی و مسئول امور کارکنان تشکیل میشود، هم برای اجرای مصوبات کمیته برنامهریزی و هماهنگی انجام میشود و هم طرحها در حوزه بهداشت و سلامت همکاران برای ارائه به کمیته جهت تصویب بررسی و جمعهبندی میشود.
وی درباره تعداد مصوبات و موضوعات کمیته و شورا ابراز داشت: از ابتدای 1401 تاکنون 70مصوبه در کمیته داشتهایم و 37 موضوع در شورای سلامت بررسی و جمعبندی شده است.
در پایان از باصری پرسیدیم بجز تازه بودن مفهوم ایمنی و بهداشت و نوپابودن این واحد چه چالش دیگری دارید وی گستردگی و پراکندگی پروژهها و کارکنان شرکت در سراسر ایران را از دیگر چالشهای این واحد عنوان کرد و لازم دانست در این زمینه از همکارانش حسن گوهری و فریبا گرکانی در کرمان، بهنام محمدی در پردیس، رضا منصوری در ساختمان مرزداران تهران، امید عسگری و سمیه نورعلی در ساختمان کیش تهران تشکر کند که بار این تلاش شیرین را برعهده میگیرند.