بزرگترین پروژه‌های هوشمندسازی صنعتی ایران در فناپ زیرساخت

گفتگو با مجتبی ابدالی، قائم مقام معاونت پروژه‌های شرکت فناپ زیرساخت

مجتبی ابدالی یکپارچه سازی زیرساخت صنعتی

مراکز صنعتی و کارخانه‌های بزرگ، همواره در معرض خطرات زیادی قرار دارند. این اماکن عموما از وسعت زیادی برخوردارند، افراد زیادی در آنها رفت و آمد می‌کنند و انبارها و تجهیزات گران‌بهایی را در خود جای داده‌اند که نظارت دقیقی را می‌طلبد. افزون بر این، از آنجا که افراد شاغل در این مراکز با تجهیزات و ابزارهای خطرناکی سر و کار دارند، پرحادثه نیز هستند و بنابراین، ثبت و ضبط وقایع در این مکان‌‌ها ضروری است. مدیریت و کنترل خطوط تولید نیز بسیار پیچیده بوده و به ابزارها و نیروهای زیادی نیاز دارد.

یکپارچه سازی، راهکار هوشمندی صنعتی

خوشبختانه راه‌حل‌ مناسبی برای نظارت بر موارد مذکور و کنترل آنها اندیشیده شده است؛ امروزه صنایع از ابزارهای کنترلی بهره می‌برند که در انواع حفاظتی و حراستی و همچنین، کنترل و مدیریت وجود دارند. مجموعه‌ای از حس‌گرها و کنترل‌کننده‌ها در خطوط تولید، افزون‌بر هشدارهای لازم در حوزه ایمنی، می‌توانند از کار افتادن خط تولید را به حداقل رسانده و استمرار فعالیت یک مجموعه صنعتی را تضمین کنند.

پروژه نصب و راه‌اندازی این ابزارها معمولا به شیوه یکپارچه‌سازی انجام می‌شود، بدین ترتیب کارخانه‌ها و مراکز صنعتی می‌توانند با استفاده از فناوری‌های پیشرفته و یکپارچه‌سازی آنها، بر محوطه ساخت و تولید، انبارها، ساختمان‌های اداری، و …  نظارت و آنها را مدیریت کنند. استفاده از ابزارهای کنترلی در یک شرکت، به زیرساخت‌های قدرتمندی نیاز دارد که امر تصویربرداری و پردازش، ذخیره، ارسال و … آن را تسهیل می‌کند.

فناپ‌ زیرساخت یکی از شرکت‌های شناخته شده در زمینه یکپارچه‌سازی خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات است که با مجموعه‌های بزرگی همچون میدکو همکاری می‌کند. در این راستا، با مجتبی ابدالی قائم مقام معاونت پروژه‌های شرکت فناپ زیرساخت و همچنین، مدیر پروژه میدکو در این شرکت گفت‌وگو کرده‌ایم تا از فرایند پروژه‌های در حال انجام این شرکت باخبر شویم. مجتبی ابدالی تجاربی نظیر مدیریت 2 کاوشکده فناوری اطلاعات در وزارت آموزش و پرورش، عضویت در تیم مشاوره و نظارت در پروژه کارت هوشمند سوخت در «شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی»، راهبری سیستم‌های فرودگاهی نظیر FIDS، ETS و کارشناس تجهیز شعبه‌های بانک پاسارگاد را در کارنامه کاری خود دارد.

منظور از پروژه‌های یکپارچه‌سازی چیست؟

در پروژه‌های یکپارچه‌سازی زیرساخت‌های صنعتی، یک مجموعه سیستم برای کارفرما آماده شده و بر اساس آنها، خدمات مختلفی ارائه می‌شود؛ افزون بر این، سیستم‌ها خود ترکیبی از چند زیرسیستم هستند که در این نوع از پروژه‌ها، با یکدیگر یکپارچه می‌شوند. بعنوان مثال، اگر کارفرما در یک پروژه به سیستم نظارت تصویری نیاز داشته باشد، باید اقدامات مربوط به کابل‌کشی، راه‌اندازی دیتاسنتر، دوربین، نرم‌افزار و … اجرا شود تا در نهایت، عمل تصویربرداری به انجام برسد. در واقع برای ارائه خدمات در حوزه فناوری اطلاعات، ابتدا باید بستر مناسب آن را داشته باشیم؛ در پروژه یکپارچه‌سازی، فیبر نوری یکی از اجزای زیرساخت محسوب می‌شود که ارائه خدمات تحت شبکه را تسهیل می‌کند و غیرفعال است. از سوی دیگر، دوربین‌های نظارتی و مرکز داده، تجهیزات فعال هستند و بر مبنای این زیرساخت‎ها عمل می‌کنند.

هم‌اکنون کدام پروژه‌ها تحت مدیریت معاونت پروژه‌های فناپ زیرساخت در حال اجرا هستند؟

پروژه‌های مربوط به واحد حمل‌و نقل هوشمند، پروژه‌های یکپارچه‌سازی در پروژه‌های میدکو ۱، ۲ و فولادسازی، پروژه‌های دیتاسنتر در پردیس 1 و 4 و دیتاسنتر صدا و سیما تحت مدیریت این معاونت در حال انجام هستند.

پروژه میدکو، بعنوان یکی از بزرگترین پروژه‌های فناپ زیرساخت که شما مدیریت آن را بر عهده دارید. این پروژه چگونه آغاز شد و اکنون در چه مرحله‌ای قرار دارد؟

پروژه «میدکو» از سال 1393 آغاز شد، این قرارداد با توجه به احجام بزرگ و تنوع زیاد آن، یک مگاپروژه محسوب می‌شود و تا کنون پروژه‌های «میدکو 1» و «میدکو 2» اجرا شده است، پروژه «میدکو 3» در حال اجرا است و قراردادی تحت عنوان «میدکو 4» را نیز پیش رو داریم.

در این پروژه، دوربین‌های نظارتی از نظر فنی مشابه یکدیگر هستند، اما کاربری متفاوتی دارند؛ یک نوع از این دوربینها در کنترل خط تولید کاربرد دارد که دوربین عملیاتی نیز نامید می‌شود و نوع دوم دوربین‌ها در راستای کنترل معابر داخل و حصار محیط سایت‌ها و همچنین، کنترل خودروها، کارکنان، انبارها و … استفاده می‌شود که از نوع دوربین‌های حراستی هستند. علاوه بر این، از آنجا که پروژه «میدکو» از نوع یکپارچه‌سازی است، امور مربوط به زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز توسط فناپ زیرساخت در حال اجراست.

قرارداد اول «میدکو» شامل اجرای زیرساخت و نظارت تصویری و همچنین، اجرای شبکه اختصاصی داده در سطح کشور برای هولدینگ «میدکو» بود. سایت‌هایی این قرارداد نیز در کنسانتره‌سازی سیرجان 1، کنسانتره سازی زرند 1، کک‌سازی زرند، فولاد زرند، لوله مس شهر بابک، همدان و احیاء مستقیم بردسیر بود. در این پروژه، 800 دوربین نظارت تصویری، 8 دیتا سنتر و 100 کیلومتر فیبر نوری به بهره برداری رسید.

همچنین، قرارداد دوم «میدکو» ، اجرای زیرساخت و نظارت تصویری، برق پایدار، مرکز داده و اجرای دکل‌های پیرامونی را شامل می‌شد. این قرارداد نیز در سایت‌های کنستانتره سیرجان 2، گندله‌سازی سیرجان، کنسانتره‌سازی زرند، گندله‌سازی زرند، مرکز داده کک‌سازی، گندله‌سازی بوتیا، فولاد بردسیر، ذغال سنگ پابدانا و فروسیلیس همدان اجرا شد. در مگاپروژه «میدکو 2» ، 1200 دوربین، 8 دیتاسنتر به حجم 95 رک و 150 کیلومتر فیبر نوری اجرا شد.

پروژه «میدکو 3» نیز پروژه فولادسازی است که به اندازه چهار کارخانه وسعت دارد و از نظر حجم و ارزش، قرارداد بسیار بزرگی است. از نظر حجمی، این قرارداد با قرار «میدکو 1» برابری می‌کند. در این قرارداد حدود 1000 دوربین نظارت تصویری، یک دیتا سنتر یا مرکز داده با ظرفیت بالا و همچنین، 90 کیلومتر فیبر نوری در حال اجراست.

آیا پروژه جدیدی را آغاز خواهید کرد؟

پروژه «میدکو 4» که سایت آن در طبس قرار دارد، در مرحله عقد قرارداد است. این پروژه نسبت به پروژه‌های پیشین “میدکو” حجم کمتری دارد.

آینده فناپ زیرساخت را چگونه تصور می‌کنید؟

صنعت فناوری اطلاعات  همواره در حال پیشرفت و بروزرسانی است؛ همانطور که ضبط کردن با نوار کاست آغاز شد و سپس، فلاپی،  CD، DVD و … وارد بازار شدند و ابزارهای دیجیتال دیگر نیز به همین منوال پیشرفت کردند، در زیرساخت‌ها نیز باید تغییر و تحولاتی صورت بگیرد تا ارائه خدمات بهتر میسر شود. در این راستا، به نظر می‌رسد که دوره فروش سخت‌افزار گذشته باشد و در حال حاضر، بیشتر شرکت‌ها متقاضی خدمات هستند که توجه به این موضوع می‌تواند مسیر رشد شرکت‌ها را هموار کند.  فناپ زیرساخت  نیز شرکت بزرگی است و می‌تواند لیدر بازار فناوری اطلاعات  باشد که اینگونه نیز هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *